05 Февруари 2023неделя16:24 ч.

ВРЕМЕТО:

В петък в сутрешните часове все още на отделни места, главно в планинските райони, ще има превалявания от сняг. Облачността ще бъде променлива. Ще духа до умерен, в Дунавската равнина и западните райони на Горнотракийската низина - временно силен, северозападен вятър. Максималните температури ще бъдат между 4°С и 9°С, в София - около 4°С. В петък в сутрешните часове все още на отделни места, главно в планинските райони, ще има превалявания от сняг. Облачността ще бъде променлива. Ще духа до умерен, в Дунавската равнина и западните райони на Горнотракийската низина - временно силен, северозападен вятър. Максималните температури ще бъдат между 4°С и 9°С, в София - около 4°С.

Дяволът се труди без почивен ден

/ брой: 179

автор:Петра Ташева

visibility 46

Всеки ден лудницата е около нас и в нас. Гледам как някои хора изпитват удоволствие да причиняват лошотии и злини на ближния. Слушам какви обиди си разменят гражданите, особено народните избраници, които преминават всякакви нормални граници. И напълно се убеждавам, че дяволът се е настанил в душите ни и работи на пълни обороти, без почивен ден. Той е станал господарят у нас, той командва и се разпорежда с живота ни.

Нагнетена е атмосферата навсякъде и във всичко. Да те е страх да си спреш погледа някъде, защото веднага ще бъдеш наруган, а може и бой да изядеш, без да си виновен. Докъде сме стигнали?! Не се виждат ведри и спокойни лица, не се забелязват усмивки, а само намръщени и озлобени физиономии. Защо така, мили хора? Къде избягаха обичта и любовта? Кой ограби душите ни? Даже от лицата на децата не греят усмивки! Погрозняхме от страх, от уплаха, от безсилие да общуваме учтиво, добронамерено, приятелски...

До такава степен се затворихме, че ако ни се случи нещо добро, ако някой ни погледне топло и предложи да ни услужи, да ни помогне, го гледаме с недоверие и го подозираме, че таи лоши помисли. Станахме мнителни и недоверчиви.

Обществото ни се разболя от завист и злоба. Изчезнаха песните и смехът. Да сте чули някоя майка да пее на детето си, да сте видели хора, събрали се да поприказват, да попеят, да разтоварят душите си, да се потопят в благата  атмосфера на спомени, на мечти и надежди за добри дни? Някога така са били създадени градските песни - за утеха, за разтуха, за запознанства, за любовни срещи, за наслада на душите... Нима всичко е минало, нима е изчезнало безвъзвратно? 

Днес срещаме само хора с вперени в смартфоните погледи, които нито виждат, нито чуват. Те сякаш са се преселили в друг свят, сякаш не са на себе си. Дотолкова са се вторачили в екраните на "джаджите", толкова са погълнати от предлаганите им информации, че не усещат нито себе си, нито виждат около себе си. Сигурна съм, че и в тия "техники" дяволът се намеси, за да ни отдалечи, да раздели хората един от друг. Да ги направи чужди, да ги изправи един срещу друг, да ги накара да станат врагове дори на себе си. 

Омерзението до такава степен овладя хората, че не виждат красотата на природата, не се радват на птиците и цветята. И сякаш около нас живеят не хора, а роботи, които не изпитват чувства, характерни само за човеците - милост, състрадание, съпричастие... Къде изчезна радостта от даването, от помагането, от благодеянието?

Оръжията на дявола са власт, пари, богатства - все неща привлекателни, но пакостни и временни. Не се оставяйте, мили хора, дяволът да ви прегърне в греховните си обятия! Не се подлъгвайте с неговите съблазни, защото ще загубите човешките си ликове, ще загубите душите си! Дяволът ще ви лиши от светлите чувства на радост и удоволствие, от приятелство и сътрудничество!

Хората са човеци само тогава, когато живеят в обич, любов, разбирателство и сътрудничество! "Всичко друго е от Лукаваго", както се казва.

Да съхраним човечността, да останем хора и да се надяваме, че това ще ни спаси като народ и като държава. Когато и тези, които ни управляват, започнат да мислят за човека.

 

 

 

С 31% поевтинява природният газ

автор:Дума

visibility 552

/ брой: 22

Братята Велчеви купиха швейцарско поделение на руската VTB Bank

автор:Дума

visibility 948

/ брой: 22

Компенсациите за скъпия ток - до края на март

автор:Дума

visibility 712

/ брой: 22

Протести на половин милион британци

автор:Дума

visibility 833

/ брой: 22

Жозеп Борел осъди побоя над Пендиков

автор:Дума

visibility 751

/ брой: 22

Испания повишава минималната заплата

автор:Дума

visibility 890

/ брой: 22

Без примирение

автор:Таня Глухчева

visibility 627

/ брой: 22

Проф. Андрей Пантев: Войната в Украйна може да прерасне в световна

автор:Дума

visibility 1807

/ брой: 22

На истината й е тясно, ако й надянат военен мундир

автор:Симеон НИКОЛОВ

visibility 535

/ брой: 22

Георги Георгиев: Опитваме да бъдем остров на стабилност

автор:Деси Велева

visibility 1067

/ брой: 22

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ