21 Май 2024вторник13:00 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Памет

Един от редицата на заслужилите деятели на науката

95 години от рождението и 25 години от смъртта на член-кор. проф. Николай Наплатанов

/ брой: 41

автор:Кирил Момчилов

visibility 1932

Проф. Наплатанов е роден на 25 април 1923 г. в село Мечка (дн. с. Оборище), Пазарджишки окръг, почина на 18 април 1993 г., седмица преди да навърши 70 години. И той като баща си - известен борец срещу фашизма и хитлеризма, още като младеж се включва активно в борбата. От 1941 до 1944 г. за участието си в антифашистката борба лежи в затвора, въдворяван е в концлагер, а на Девети септември посреща свободата като партизанин. Висшето си образование - електроавтоматика, завършва през 1952 г. в Политехническия институт "М. И. Калинин" в Ленинград.
В Машинно-електротехническия институт в София Николай Наплатанов преподава от 1956 до 1975 г. Специализира автоматично регулиране и управление в Техническите университети в Дрезден и в Берлин и техническа кибернетика в Станфордския и в Калифорнийския университет в САЩ. В далечната 1961 г. доц. д-р (к.т.н.) инж. Николай Наплатанов бе избран за първи ръководител на новосъздадената катедра "Промишлена автоматика". През годините наименованието на катедрата претърпя изменения - "Автоматика и телемеханика", "Автоматика и системотехника", но той продължи да бъде ръководител на катедрата като водещ професор (от 1966 г.) в областта на автоматиката. Чете първите лекции, пише първите учебници по автоматика за хиляди студенти в МЕИ, където две години бе и ректор на института. Обучи и възпита достойни последователи за науката; лично ръководи над четиридесет наши и чуждестранни аспиранти, които успешно защитиха докторски дисертации.
Днес все по-малко говорим и пишем за приложението на науката в практиката, защото останахме без производствени предприятия. Съвсем друго бе положението в близкото минало: две години след като бе открита катедрата "Промишлена автоматика" с постановление на Министерския съвет бе създадена Централна лаборатория по автоматика и телемеханика, чийто първи директор стана електроинженерът Николай Наплатанов. Година по-късно - Научноизследователския институт по техническа кибернетика (и роботика), който отново оглави доказалият се и като ръководител Николай Наплатанов. Ще ми се да приведа само един пример от работата на ИТКР - разработката на първия управляващ компютър в България. "За първи път трябваше да решим огромна за времето си задача, разказва проф. Петър Петров. По идея на доктор инженер Васил Сгурев (днес академик), започнахме разработка на автоматизирана система за управление на транспорта. Институтът сключи договор с Медно-обогатителния комбинат - Медет, за създаване и внедряване на Автоматизирана система за оперативно управление - АСОУ, на промишления транспорт в открития рудник. За техническата система АСТРА-71 трябваше да създадем специализирана управляваща изчислителна машина АСТРА-71-25. Кой ли не говори днес за информационни технологии, но тогава се полагаха основите им. Професор Наплатанов подбра сътрудници от няколко секции в института и оглави целевия колектив, който за наша обща радост успешно реши непосилната задача. Да си призная, знанията ги имахме в известна степен, опит - никакъв, а необходимото време можеше да се набере с денонощен труд и много ентусиазъм, най-големият ни резерв... АСОУ на промишления транспорт в открития рудник на МОК "Медет" създадохме за 4 години, а експлоатацията на системата продължи повече от 12 години, до закриването на рудника." 
Основните научни трудове на член-кор. проф. д-р инж. Николай Наплатанов са в областта на теорията на автоматичното регулиране и управление и на биологичните аспекти на кибернетиката. Някои от тях са преведени на немски и английски език. Той бе вдъхновител и главен редактор на 10-томната поредица "Основи на техническата кибернетика", която и досега се използва в учебния процес по теория на управлението. Някои от изобретенията му в областта на автоматичното регулиране и управление са патентовани в Канада (1975) и САЩ (1976) и в други страни.
В последните години от живота си Николай Наплатанов работи в Централната лаборатория по системи за управление - ЦЛСУ при БАН. Седем дни преди да навърши седемдесет години той си отиде внезапно от този свят, изпълнен с идеи за нови разработки. Неоспорими са заслугите му за развитието на редица нови направления в БАН - бионика, техническа кибернетика, кибернетични аспекти на ергономията и др.


 

Сглобката катастрофира енергетиката, плащаме ние

автор:Дума

visibility 209

/ брой: 93

Ще работим за мир, срещу войната и превъоръжаването

автор:Дума

visibility 219

/ брой: 93

Време е за социална държава!

автор:Дума

visibility 213

/ брой: 93

Еврото може да се отложи и след 2025 г.

автор:Дума

visibility 218

/ брой: 93

Курортите на път да останат без персонал

автор:Дума

visibility 194

/ брой: 93

Обмислят ББР да дава безлихвени кредити на чиновници

автор:Дума

visibility 193

/ брой: 93

Президентът на Иран загина в катастрофа

автор:Дума

visibility 210

/ брой: 93

20 на сто от учениците в Хърватия залагат

автор:Дума

visibility 181

/ брой: 93

Мадрид отзова посланика си в Буенос Айрес

автор:Дума

visibility 201

/ брой: 93

Накратко

автор:Дума

visibility 152

/ брой: 93

Само обещания

автор:Деси Велева

visibility 175

/ брой: 93

Олимпийско лицемерие

автор:Нешка Робева

visibility 193

/ брой: 93

Коалиция на приятелството

автор:Лозан Такев

visibility 181

/ брой: 93

Всеки глас за малки леви партии е загубен

автор:Дума

visibility 193

/ брой: 93

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ