02 Март 2024събота06:09 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Експерти прогнозират повече фалити у нас

През последната година ударът е бил основно върху малкия и средния бизнес

/ брой: 79

автор:Дума

visibility 308

21% ръст на фалитите по света и 5% в България през 2023 г. Това прогнозира глобалният застраховател на търговски кредити Allianz Trade. Очакванията на експертите са вълната да продължи и през 2024 г. - с още 4% средно увеличение по света и с 5% у нас.

Възходящата тенденция на фалитите e започнала още миналата година - с 2% глобален ръст и 1% в България. В Европейския съюз, особено в Западна Европа тенденцията дори е значително над тези нива - съответно 18% и 22%. 

"В половината от държавите, които наблюдаваме, през 2023 г., фалитите ще се покачат до нива, по-високи от тези преди КОВИД кризата. През 2024 г. това ще е ситуацията в три от пет държави по света", прогнозират експертите в годишния си доклад.

Според анализа фалитите в България през 2024 г. ще бъдат с 20% повече от тези през 2019 г. "Въпреки че следим отблизо данните за несъстоятелностите, винаги обръщаме внимание, че заради тежките административни процедури и други специфики у нас техният брой като абсолютна стойност е много нисък в сравнение с броя на регистрираните компании. Сам по себе си този индикатор не е толкова значим за риска в бизнес средата, но когато наред с него се насложат и други, като например увеличаване на междуфирмената задлъжнялост и удължаване на сроковете за междуфирмените разплащания, ситуацията заслужава повишено внимание и предпазни мерки", обяснява Камелия Попова, управител на Allianz Trade за България.

В България през последната година почти не се наблюдават фалити на големи компании, а ударът е основно върху малкия и средния бизнес. Сред най-пострадалите са по-малки търговци на горива и локални бензиностанции, както и транспортни компании.

"Прогнозата за увеличение на фалитите и то в държави, които са основни търговски партньори и експортни дестинации за България, поставя всяка една сделка под съществен риск. Обръщаме специално внимание на Германия, където през 2023 г. се очаква 22% ръст, или 17 800 нови случая, и на Румъния, където до края на годината още 7700 фирми е вероятно да обявят несъстоятелност", уточнява Камелия Попова.

Експертите на Allianz Trade изследват и още една тревожна тенденция - удължаването на сроковете за разплащанията между фирмите по света. Средният период между реализирането на сделката и получаването на плащането се е увеличил с 5 дни - до 59 през 2022 г., като това са най-неблагоприятните нива от кризата през 2008 г. насам. 17% от компаниите по света получават парите си след повече от 90 дни. 

Паралелно с това расте и периодът, в който бизнесите успяват да реализират стоковите си наличности и да възвърнат вложенията си в тях. Най-дълго чакат да получат плащане компаниите в секторите машиностроене, производство на транспортна техника и оборудване, строителство и електроника.

"Тези процеси превръщат компаниите неволно в кредитиращи институции, което увеличава значително ликвидния риск. В момента, според изчисленията на нашите експерти, на глобално ниво "пропастта" в ликвидността между фирмите достига 30 трилиона долара", обяснява Попова.

Цените на горивата може да тръгнат зловещо нагоре

автор:Дума

visibility 332

/ брой: 42

Банките са надули таксите с 30% за година

автор:Дума

visibility 293

/ брой: 42

Външният дълг стигна близо 48% от БВП

автор:Дума

visibility 282

/ брой: 42

Хотелиерите очакват ръст на бизнеса с 15 %

автор:Дума

visibility 260

/ брой: 42

България е една от най-свободните страни

автор:Дума

visibility 317

/ брой: 42

Ситуацията в Украйна остава трудна

автор:Дума

visibility 339

/ брой: 42

БРИКС се отказва от долара

автор:Дума

visibility 298

/ брой: 42

Путин: Западът лъже, че Русия ще нападне

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 42

3 март 1878

visibility 295

/ брой: 42

Най-красивият спомен на нацията

автор:Стефан Продев

visibility 347

/ брой: 42

Трети март е роден отпреди да се случи

автор:Дума

visibility 327

/ брой: 42

Кой размени Македония срещу Кипър?

автор:Никола Филипов

visibility 325

/ брой: 42

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ