09 Август 2022вторник09:55 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес ще бъде предимно слънчево. Около и след обяд ще има временни увеличения на облачността, но само на отделни места ще превали и прегърми. Над източните райони през целия ден ще се задържи слънчево. Ще духа слаб до умерен североизточен вятър. Максималните температури ще бъдат между 31° и 36°, в София - около 31°. Днес ще бъде предимно слънчево. Около и след обяд ще има временни увеличения на облачността, но само на отделни места ще превали и прегърми. Над източните райони през целия ден ще се задържи слънчево. Ще духа слаб до умерен североизточен вятър. Максималните температури ще бъдат между 31° и 36°, в София - около 31°.

Евгени Велев, "Агнецът и всемирът"

Евгени Велев и Юксел Мюрветов в галерия "Контраст"

Изложбата "Агнецът, неизбежното, всемирът" показва живопис и скулптура от двамата автори

/ брой: 119

автор:Дума

visibility 72

Живописни и скулптурни творби от Евгени Велев и Юксел Мюрветов са подредени в столичната галерия "Контраст". Публикуваме част от представянето на изкуствоведката Мария-Магдалена Глибина на авторите и техните произведения.
"Още самото заглавие на изложбата - "Агнецът, неизбежното, всемирът", е предпоставка за комплицирани връзки от екзистенциален характер, религия, космос, общочовешки ценности и други човешки звена, които са непроменливи, без значение от времето, в което битуваме.

Юксел Мюрветов, "Композиция I"


Целият творчески вихър е разделен на три пункта, които могат да се четат отделно, могат да се възприемат като едно цяло. Всеки зрител има свободата да дешифрира, както желае, но истината е, че концептът, който влагат авторите, е структуриран по този начин - две различни точки ("Агнец", "Неизбежно"), свързани от "Всемира".
Евгени Велев е космополитен артист със свой собствен почерк. Живописта му е наивистична, светла като колорит, гротескна и брутална заради тази характерна гротескност. Въпреки това картините на Велев излъчват положителна вибрация, която успокоява човешкото око, но пък колкото повече картините му се разглеждат, толкова повече дълбочина се вижда в тях. Не става въпрос за онази техническа дълбочина, характерна за класическото и академичното изкуство. Дълбочината, която Велев вкарва в произведенията си, е чрез закодирани послания, достъпни само за онези, които имат културно натрупване в себе си и достатъчно добре развита сетивност, за да могат да поемат информацията, която авторът предава. В платната му има препратки към християнската вяра, но тези референции са маркирани по неглижиран начин, без да товарят и да издигат религията в основен фокус.
Юксел също е артист с реноме. Следва същата линия като своя колега и приятел Евгени, но представя нещата през своя призма. Чрез своите скулптури авторът показва "Неизбежното", което е препратка към корана, където се казва: "Imam Iskender Ali Mihr", което в превод означава: "Неизбежното (което наистина ще се случи)!", Сура ал-Хакка - ал-Хакка-1, Сура Неизбежното стих-1. Тази сентенция може да бъде разбрана по много начини, но ако погледнем универсално - каквото трябва да се случи, ще се случи. Неизбежен е животът, неизбежна е смъртта, неизбежна е любовта, неизбежна е мисълта, неизбежно е началото и краят. Юксел показва неизбежността на всичко по един елегантен, динамичен и изискан начин в своите скулптури. Авторът успява да овладее силата на дървото и метала като материал, превъплъщавайки ги в скулптурни произведения с дълбоки символистични съдържания."

 

Задават се водни бунтове в страната

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 153

Метани

автор:Мая Йовановска

visibility 0

/ брой: 153

Задават се протести за скъпата вода

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 153

Пращаме в ЕК новата програма за конкурентоспособност

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 153

30% ръст на новите жилища

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 153

Докладът на "Амнести интернешънъл" за Украйна предизвика гняв

автор:Дума

visibility 349

/ брой: 152

САЩ с нова военна помощ за $1 млрд. за Украйна

автор:Дума

visibility 302

/ брой: 152

Уенди Шърман: Внимавайте с авторитарните режими

автор:Дума

visibility 265

/ брой: 152

Левите партии в Италия се обединяват за изборите

автор:Дума

visibility 243

/ брой: 152

Забравен в болница

автор:Аида Паникян

visibility 0

/ брой: 153

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ