27 Юни 2022понеделник13:51 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес още преди обяд над Западна България, по-късно през деня и над останалата част от страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места ще има краткотрайни валежи с гръмотевици. В отделни райони валежите ще са временно интензивни и ще има условия за градушки. След обяд вятърът ще се ориентира от запад-северозапад и ще е до умерен. Максималните температури ще бъдат между 25° и 30°, в София 27°. Днес още преди обяд над Западна България, по-късно през деня и над останалата част от страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места ще има краткотрайни валежи с гръмотевици. В отделни райони валежите ще са временно интензивни и ще има условия за градушки. След обяд вятърът ще се ориентира от запад-северозапад и ще е до умерен. Максималните температури ще бъдат между 25° и 30°, в София 27°.

Позиция

Европейци от Балканския полуостров

Необходима е нова пенсионна реформа, но тя да не се прави на принципа: надай се, коньо, на зелена трева!

/ брой: 75

автор:Иван Стоименов

visibility 2070

Под напора на общественото мнение жизненият хал на българските пенсионери ще влезе и в дневния ред на набъбналия по шевовете си Министерски съвет. Пенсионерските проблеми ще влязат и в дневния ред на бурния и конфронтиращ се български парламент. Пенсионната талига заскрибуца, вместо по йовковски да пее "песента на колелетата". И след като се видя, че каруцата започва да потъва във височайшата кал, премиерът му намери цаката. И я изпрати за края на март. Срокът бе спазен, макар че този месец бе малко зъл. Но правителството още ще умува, заедно със социалните партньори, над пакет от мерки, който изработиха вицепремиер, експерти, депутати, партийни представители и др. Надали обаче ще се наумува как ниските пенсии да станат по-високи и как пенсионерите да не стягат коланите до последната дупка.
След женския месец дойде ред на лъжовния месец април. Съгласно народното поверие всичко през април става на принципа "Надай се, коньо, на зелена трева!" или преведено на пенсионерския тълковен речник, означава: "Чакайте с отворени обятия".
Многострадалните 1/3 от народа пенсионери могат да изпълнят указанията на всичко знаещия и всичко можещия премиер Б.Б. Варете и яжте коприва, киселец и лапад. Е, вярно е, родната земя е богата с тези вегетариански благини. Специалната, блажна, се пада другиму...
Животът на нашите пенсионери неотложно изисква неотложна пенсионна реформа. Някои наброски на новата реформа могат да допринесат за това. Многото ни пенсионерски организации също трябва да намерят общ език и да си изберат комитет и го наименуват със сакралното име "съвет на старейшините", т.е. на мъдреците. И да вземат решения, каквито могат да прогнозират личности с висше, политическо, партийно, юридическо образование и заемали отговорни законодателни, изпълнителски и съдебни длъжности. Тези мъдреци да се конструират като самостоятелна независима агенция от законодателната и изпълнителната власт и да се регистрират като юридическо лице със съответен устройствен правилник. И да приемат проектозакон за възрастните хора, какъвто съществува в някои европейски и извъневропейски страни, като се съобразят с международните документи на ООН, посветени на възрастните хора. Първото генерално решение, което да вземат, е пенсионните, социалните и здравни проблеми на пенсионерите да се изземат от НОИ, Министерството на труда и социалната политика, Министерството на финансите и други ведомства, имащи отношение към възрастните хора. И по съответния законов ред да се прехвърлят към новоучредената агенция. Тази агенция да има право на законодателна инициатива по проблемите на възрастните хора - пенсионни, социални, здравни и други специфични проблеми. 
Очакваната пенсионна реформа осигурява мрачно настояще и бъдеще. Много възрастни хора са изложени на риск да умрат от мизерия, глад, нищета и невъзможност за здравно лечение. Точно това им готви очакваната пенсионна реформа, която размразява по-големи плащания, но замразява размера на пенсиите. На фона на недостига на пари обаче се изтъква наложителното увеличаване на възраст и стаж. Нищо, че средната ни продължителност на живота е далеч от тази на други европейски страни. Тези доводи, с които изпълняваме препоръки на Европейската комисия, могат да бъдат убедително оспорени. И те, и много други. Например чрез данъчна реформа, която може да осигури значителен ресурс. Данъчната скала за хората с по-високи доходи трябва да е по-остра, а от приходите в хазната да се дава повече за социална политика.
Криминализирането на невнасянето на пенсионните и други осигурителни вноски е също източник на пенсионен ресурс. За да се наложи това обаче, се налагат открити революционни действия. И ако искането на някои депутати за пенсии от 1000 лева за днешния ден е мираж, то списъкът за ресурсите е напълно осъществим. Нашенските пенсионери и работещи граждани с ниски доходи имат нужда от размери на пенсии и заплати, които да им осигурят нормален, сносен и спокоен живот. За такъв живот са необходими доходи далеч по-високи от днешните и тези, които се прогнозират за или по-далечно близко бъдеще. За пример могат да послужат международните норми за хранене и други условия за живот. Ние, българите, сме скромен народ и няма да искаме пенсии, каквито получават датчаните, които са 15-20 пъти по-високи от нашите. Но нали и ние също сме европейци, макар и от Балканския полуостров...

Не се очаква поскъпване на хляба, захарта или олиото

автор:Дума

visibility 236

/ брой: 122

Рекорден брой участници в празника на черешата в Кюстендил

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 122

30% ръст на чуждите туристи по Черноморието

автор:Дума

visibility 192

/ брой: 122

Следващите санкции удрят руското злато

автор:Дума

visibility 276

/ брой: 122

РСМ може да не получи ново предложение

автор:Дума

visibility 259

/ брой: 122

Солун влезе в червената КОВИД-зона

автор:Дума

visibility 165

/ брой: 122

Изпитът като стрес

автор:Деси Велева

visibility 231

/ брой: 122

(Д)Еволюция

автор:Таня Глухчева

visibility 177

/ брой: 122

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ