09 Август 2022вторник11:53 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес ще бъде предимно слънчево. Около и след обяд ще има временни увеличения на облачността, но само на отделни места ще превали и прегърми. Над източните райони през целия ден ще се задържи слънчево. Ще духа слаб до умерен североизточен вятър. Максималните температури ще бъдат между 31° и 36°, в София - около 31°. Днес ще бъде предимно слънчево. Около и след обяд ще има временни увеличения на облачността, но само на отделни места ще превали и прегърми. Над източните райони през целия ден ще се задържи слънчево. Ще духа слаб до умерен североизточен вятър. Максималните температури ще бъдат между 31° и 36°, в София - около 31°.

Национална кампания „Изпей „Обичам те“ на български“

Аз съм българче

Оскубете буреняка!

Езикът: сърце-вината на елитната ни англосаксонска прислуга

/ брой: 1

автор:Любомир Калев

visibility 2775

Колко е важно да бъдеш сериозен. Казал го е Оскар Уайлд, изящно и с усмивка. Оценявам блестящия му "стайлинг", застанал пред черно-белите му портрети, облечен в цветовете на френското знаме. И чета в очите му блаженство от резултата - съвършенство.

Навън поток от нарочно изпокъсани дънки ме заобикаля като остров. Омайва ме аскетична, анорексична, татуирана женска кльощавина, жертва на просташка мода, крещяща бедност и насилие, ако уважите и намека на тъмното ми подсъзнание. По мое време и балерините не бяха толкова кльощави като сегашните моделки и съблазнителки в сапунена пяна - рекламен "фотос" във всяка автомивка, с подканващ поглед и ягодици, колкото двата ми юмрука, в къси панталонки от дънков плат. Казано в крив текст, не си падам по силиконови бюстове в скелетообразна снага.

Поднасям и спорния си художествен вкус. Кръстосвам текстове от "хитове", подбрани от "селекционен екип" и качени на предни позиции от слушатели на "БНР Топ 20" - националната класация за българска поп и рок музика. Не зная как е при вас, но да включиш в песен за любов сухарското "в този ред на мисли" (откритие на "Си бемол") ме побърква като загърбването на славянските думи, за да лъснат англосаксонските.

Думите са най-важни, музиката идва после! Чух го от великия Шарл Азнавур, сътворил над 1000 песни - разкази, но не за баба и нейната болка в коляното. И Станислав Сланев, с прякорното име Stanley, също много държи на текста, но го изпипва след раждането на музиката. До него - добре, но дали младото попълнение, в плен на други икони, ще намери себе си? Или се надява 

с подражание да надскочи малкия пазар за изкуство

като свири и пее по английски? Дори в програмата навръх Нова година! Трудно му е. С помощта на големи композитори и текстописци Лили Иванова се оттласна от Рита Павоне, "Щурците" - от "Бийтълс", Силвия Кацарова вече не е само Тина Търнър, но Франк Синатра, въпреки новите аранжименти и "Мъжките сълзи" на Георги Костов, си е още при Васил Петров.

"Ти за мен си герой на красив роман... носиш тежкия товар на огромен дар!". С тази песен, в съпровод на бигбенда на БНР, започва "Неделя 150" (23.09.2018 г.). В ушите ми прокънтяват познати фрази на организационни работници и спортни деятели, достойни за "Скункс", "Златна малинка" и "Специална награда на развалените домати".

"Ще номинираме (издигнем) достойна кандидатура" - тази на Красимир Влахов за конституционен съдия, казва Цв.Цв. В свойствения си маниер той разяснява българската позиция спрямо (пренебрегвам всенародната почит към "по отношение на") подложената на остракизъм Унгария, защитила се от нелегални емигранти. Това не било европейска ценност. Не било взето и решение "в рамките на" (от) Министерския съвет, допълва го водещият. Вместо да подражава на западноевропейските си колеги, превъзходни редактори на говора си, той повтаря и разпръсква финтифлюшките на недоучили политици, раболепни сеячи на прясно зазубрен англосаксонски синтаксис. Дава път само на "относно", вместо незабавно да освободи "за" от задръстването. Изказа и благодарност за (предварително поднесената) "информация в аванс" (in advance).

Освен с футбола, рекламно прославян като "екшън, драма и емоция", на 30.11.2018 г. пък се спречквам и с target езика на Йордан Цонев в "Панорама" и със смисловата мощ в казаното от министър Теменужка Петкова в парламента: бюджетът за 2019 г. няма никакъв "таргет" (цел), 

"парите трябва да се таргетират"

и "ще направим всичко възможно проектът ("Български поток") да стартира своето строителство" (!?).

Възприетите в примитивен превод чуждоезикови конструкции изсушават езика на важните информационни и коментарни предавания на БНР и БНТ, принизяват сериозността им до лекото, печатано в огромни тиражи клюкарско-светско присъствие на жълтоцветните периодични издания.

Колко по-жив и пълнокръвен, въпреки патината на времето, е езикът на Манифеста, написан от Александър Малинов и прочетен от цар Фердинанд преди 110 г. в Търново (тук, с цялата уязвимост на това обобщение, и Симеон Сакскобургготски заслужава поздравление)!

Сравнявам го с окуцялото, поп песенно, политическо и медийно говорене през XXI век. Критичният ми "фокус" е върху неуравновесения, прохождащ стил, претрупан с една до друга еднакви по значение думи - амбиция на началния талант, обсебен от чиновническата, псевдозвездна изразност, за която заместник-министрите, техните началници и подчинени са абонирани служебно.

За съжаление той е канарата, задръстила и говорната магистрала на упражняващите творчески труд пред камерата и микрофона. Не мога да я разбия с писания - 

водосвет срещу езиковата смет

защото през последните години и според просветния министър Красимир Вълчев "възпитанието, неизменна част от образованието, беше минимизирано" (!?). Дали разчистването й ще е по силите на кризисен щаб, свикан да координира и предприеме обезопасителни мерки и да "стартира" спасителна операция? Ще помогне ли 421-та, според доц. Антоний Гълъбов, стратегия за възпитателната работа в образователните институции? При липсата на изключителен капацитет "по отношение на" правилата, такава е абсолютно необходима "от гледна точка на" моята преценка (подбирам изрази на благоевградския областен управител и на водещата "Преди всички" за дерайлиралия на 20.11.2018 г. пътнически влак в Кресненското дефиле).

Не разбирам болезнената им привързаност към паразита

 "по отношение" като заместител на всички предлози

На 23.11.2018 г. Силвия Великова надговори и "по отношение"-то на Маргарита Дойчинова, началник сектор "Арести" в Областната служба "Изпълнение на наказанията", поканена да опровергае оплакванията на обвиняемите Десислава Иванчева и Биляна Петрова "по отношение на условията там".

"Давам скорост" на триалога с езиковото европодражание на слушатели, интервюирани и водещи и когато прослушвам парламентарния петък или разлиствам "Държавен вестник" с пороя от въпроси и решения "относно" (само Росен Желязков, като главен секретар на МС, подписваше "решения за"). Влизам в комуникация, в обяснителен и в оправдателен режим на смехотворната му несъстоятелност, и то към настоящия момент, и когато превключвам на "История.bg. и "БНР Топ 20", където гъмжи от излишества и лошо управление на отпадъците: 

Черноризец Храбър "бил част от екипа на учениците на Кирил и Методи", а Св. Кирил имал "една много компетентна визия за развитието на гръцката азбука". Твърдят го проф. Светлина Николова и водещият, докторът по история Горан Благоев. Сурвакат ме и "български енергийни скаути с иновативно мислене в посока опазване на природата". Според водещата Диана Дончева и обучителката им д-р Красимира Димитрова, изявили се в "Преди всички" на 19.11.2018 г., те ще "помагат на фирмите в посока спестяване на (да спестяват) енергия".

Сигурно и двете са наясно с еднозначието на "стъпки в посока" и "стъпки към", с "изискванията по отношение" и "към" пречистването на отпадните води, но по инерция гледат "в посока", а не "към" стегнатия изказ. И учителите, и чиновниците в "образователното министерство" би трябвало да са "на ти" с него, преди "да знаят какво се случва по отношение на (с) дигиталните технологии" (последните кавички ограждат прибраната фраза на просветната зам.-министърка Деница Сачева в "Новинарския час" на 5.10.2018 г.).

Вдъхновената замяна на скучните предлози с "относно" и "по отношение" се "случва", защото инстинктивната ни васалност не филтрира 

англосаксонския отпадък

а с пленителна небрежност целува прелестните му черти. Тя величае "финал", "ситуация", "емоция", "мониторинг", "детайл", "комуникация", "визия", "казус" и се срамува от "край", "положение", "вълнение", "наблюдение", "подробност", "общуване", "виждане", "случай".

Гласното разбирателство "направо" да е "директно", а "пряко" да е на бунището, специалистите срамежливо наричат опростяване, а то не е. Просто си е чужд акцент, който, използван неправилно, обеднява, а не обогатява езика ни. Мисля, че заслушаните в play листа на "А1 explore music" заслужават повече от натрапваната им полуграмотност. Уважаеми водещи, оскубете "буреняка"!

Влиза в сила планът на ЕС за икономии на газ

автор:Дума

visibility 113

Задават се протести за скъпата вода

автор:Дума

visibility 197

/ брой: 153

Пращаме в ЕК новата програма за конкурентоспособност

автор:Дума

visibility 181

/ брой: 153

Докладът на "Амнести интернешънъл" за Украйна предизвика гняв

автор:Дума

visibility 422

/ брой: 152

САЩ с нова военна помощ за $1 млрд. за Украйна

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 152

Уенди Шърман: Внимавайте с авторитарните режими

автор:Дума

visibility 307

/ брой: 152

Левите партии в Италия се обединяват за изборите

автор:Дума

visibility 274

/ брой: 152

Забравен в болница

автор:Аида Паникян

visibility 182

/ брой: 153

Двуцифрената инфлация сложи край на партито в Европа

автор:Дума

visibility 197

/ брой: 153

Проучване: Правителствата и ЕС са виновни за скъпия газ

автор:Дума

visibility 186

/ брой: 153

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ