27 Юни 2022понеделник02:22 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес още преди обяд над Западна България, по-късно през деня и над останалата част от страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места ще има краткотрайни валежи с гръмотевици. В отделни райони валежите ще са временно интензивни и ще има условия за градушки. След обяд вятърът ще се ориентира от запад-северозапад и ще е до умерен. Максималните температури ще бъдат между 25° и 30°, в София 27°. Днес още преди обяд над Западна България, по-късно през деня и над останалата част от страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места ще има краткотрайни валежи с гръмотевици. В отделни райони валежите ще са временно интензивни и ще има условия за градушки. След обяд вятърът ще се ориентира от запад-северозапад и ще е до умерен. Максималните температури ще бъдат между 25° и 30°, в София 27°.

Колонката на Стоил Рошкев

Фалшификаторите

/ брой: 27

автор:Стоил Рошкев

visibility 65

Така се казва и най-важният роман на Андре Жид, лауреат на Нобел за литература. А негов преводач е Иво Христов, бившият началник на кабинета на Радев, авторът на президентски речи, евродепутатът. Тема на Жид е копието и оригиналът, и как се различават. Става дума за менте монети, но и за истински и подправени отношения между хората. Нелек текст. Смятат го за предвестник на новия роман (антироман). Чели сте Н. Сарот, Роб-Грийе...

По-интересна обаче лично за мен е една от новините, които научих наскоро: Според брой 1(1), година I на най-новия вестник у нас "Филтър" излиза, че преводачът Иво Христов, който "вля живец" на книжния пазар посредством "Фалшификаторите", щял да оглави новата българска левица. И то отново, обърнете внимание, под акушерството на "Дондуков" 2. Това пише "Филтър": "Иво Христов бил предпочитан пред вече изтърканите кандидати да възцарят социална справедливост у нас Мая Манолова и Антон Кутев". Ами, да. Конгениално. Как не сме се сетили? Кой, ако не Христов, би оглавил левицата? Кой, ако не този представител на хайверните социалисти и станишевисти, а в моите очи - неблагодарници... Чакай! Защо така говориш, ще кажете? Ами, понеже и Иво, и Елена, че и Витанов щяха да станат евродепутати, но друг път, ако лидерът на БСП Корнелия Нинова не им беше дала шанс на тях, младите, за сметка на партийните брокери. А те, т.нар. нови - какво? В знак на благодарност, не станаха ли изменници? Не ми се говори за Радев в тоя смисъл, камо ли за младия Зарков.

Защо забравихте отде поехте? Коя ви пусна да играете? Коя ви даде начална скорост? По каква причина се преобразихте във фалшификатори на истината? 

Скромната ми версия е, че това стана, защото всички тия свежи евросоциалисти не са яли на една маса с бедняци и низвергнати. Но иначе плюят против порива към самосъхранение на българското. Също тъй пеят в хора за Истанбулската конвенция. И имат по-важна работа, явно. Каква им е работата ли? Работата им, изглежда, е да папкат гурме*. А вие чакайте от тях да се загрижат за народа. Всъщност, покрай "Фалшификаторите" се присетих за друга творба, тоя път на филмовото изкуство - "Фалшификаторът от Черния кос", режисьор Н. Чернев, сценарист Х. Оливер. Там фалшиви долари заливат Черноморието. Развръзката е неочаквана. Ако сте го забравили, припомнете си филма. За съжаление, днес имаме едно такова, същото момче тип Тони от криминалния шедьовър от 80-те години на XX век, което... Тони за втори път влезе на "Дондуков" 2 под добродушния поглед на левия електорат. Сигурен съм, не е кощунство да пишем, че на Тони от политическия римейк на "Фалшификаторът от Черния кос" му трябва преглед на дейността. Най-малкото, след като стоя мирно пред черния гранит на т.нар. Паметник на жертвите на комунизма, мисля, няма съмнение, че така трябва. За да не вземе да фалшифицира пак Левицата... Дали чрез Христов, взел да отрича, че ще става младия Зарков, дали чрез самия млад Зарков... Или посредством Кутев, или фамозната Мая - все фалшификатори на лявото. Това би било срам, ако стане. Но аз съм сигурен - няма как да се случи повече. Нали?


* Гурме (от фр. gourmet  - гастроном) е ценител на добрата кухня. Свързва се с висшата кулинария, фини храни, изтънчени питиета, елегантни аксесоари

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ