25 Юни 2022събота07:49 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес още преди обяд над Западна България, по-късно през деня и над останалата част от страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места ще има краткотрайни валежи с гръмотевици. В отделни райони валежите ще са временно интензивни и ще има условия за градушки. След обяд вятърът ще се ориентира от запад-северозапад и ще е до умерен. Максималните температури ще бъдат между 25° и 30°, в София 27°. Днес още преди обяд над Западна България, по-късно през деня и над останалата част от страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места ще има краткотрайни валежи с гръмотевици. В отделни райони валежите ще са временно интензивни и ще има условия за градушки. След обяд вятърът ще се ориентира от запад-северозапад и ще е до умерен. Максималните температури ще бъдат между 25° и 30°, в София 27°.

Език мой, враг мой!

(Не)знание

ФАНТИРАЙ СИ УСТАТА!

Титани на мисълта разплискват неграмотност и простащина всеки ден от телевизии, радиостанции, вестници, парвенюта разнасят чутото надлъж и нашир

/ брой: 93

автор:Богдан Иванов

visibility 2524

Вече доста време е на мода следната история: някъде в пясъците на Египет намерили глинена плочка на 5000 години с изписан върху нея текст. Успели да го разчетат: "Настъпиха лоши времена - всеки пише, никой не чете!"

Това в Египет преди 5000 години, нали? Ако осъвременим надписа и го пренесем у нас, ето как би следвало да звучи: "Настъпиха лоши времена - мнозина не знаят да пишат, а тези, които знаят... и те не знаят!" 

Защото:

 

х В този момент учениците вече решават първия МОДУЛ.

х Ние ще кандидатстваме за ДЕРОГАЦИЯ по отношение на големите горивни централи.

х Протестни действия обсъждат и от КАМЕРАТА на превозвачите.

х Участвах и в двете ПАНЕЛНИ СЪБИТИЯ, организирани от българското председателство.

х Част от средствата ще бъдат дарени за социални АКТИВНОСТИ.

х Публикувахме всички къщи за гости къде са ЛОКИРАНИ.

х На протест в САЩ мъже ОБУХА женски ТОКЧЕТА.

х Предстои подмяна на инсталациите с по-модерни, даже вече в момента ТЕЧЕ МИГРАЦИЯ към новите апарати.

х ...и тогава сумите за въглеродни МИСИИ ще се увеличават.

х До края на 2022 г. строителството на "Хемус" ще е подминало Плевен, а до две години ЩЕ СЕ СЛУЧИ и цялата магистрала.

х ...при което полагат големи усилия, ЗА ДА АТРАКТИРАТ вниманието на международната туристическа общност.

х Безплатният културен ГАЙД за София. 

х Той обясни, че "КОНСТРУКТЪТ на "турското робство" е ПАРАДИГМА за мислене за този период, в който хората влагат целия ТРАВМАТИЧЕН ОПИТ за тази епоха".

х ФАНТИРАЙ си устата! Създавай яки неща. 

Уж хората, канени за събеседници, културни, социални и морални проповедници по телевизии, радиостанции и вестници, канени за оратори на митинги, събрания, внимателно се подбират, уж получават някои мъдри съвети, преди да отворят уста, както и предупреждения, че говорят пред много народ, обаче вижте резултата: неграмотност, тъпоумие, чуждопоклонство, подражателство и... откровена простащина. При това повечето от тези титани на мисълта заемат отговорни постове в милата ни татковина - политици, държавници, партийни ръководители, общественици, политолози, педагози дори, но...

Стигна се до куриози: последните години не други, а най-вече висши сановници от Министерството на образованието и науката, от университети и институти покрай матури, изпити, контролни, олимпиади въведоха и направо натрапиха понятията "модул" и "панел", вместо да кажат "част", "дял", "елемент", "съставка", "раздел". Тук стана нещо неочаквано - тези "панелни" и "модулни" слова така очароваха големите началници от българското председателство на Европейския съюз, така удобно им прилегнаха на интелекта, че те мигом се преобразиха, поевропейчиха се и като сладкопойни чучулиги запяха в хор: "Панел, та панел", "Модул, та модул". При което песента волно ехти над отечеството.   

От един дол дренки, както се казва, са следващите езикови грешки: "Камера на лордовете", "Камера на предприемачите", "Въглеродни мисии", "Повредена камара на хладилника". 

Бедата иде от незнание, тъй като правилното е Камара (парламент, народно представителство) на лордовете. Същото - и за предприемачите. При  примера с "мисии" е редно да се различат "мисия" (поръчение, представителство) от "емисия" (излъчване на електрони от повърхността на някои вещества под въздействието на топлина, светлина, електрическо поле), а "камарата на хладилника"  трябва да бъде "камерата на хладилника", т.е. онова по-малко или по-голямо пространство от хладилника, което дава възможност за дълбоко замразяване на някои продукти.

Чуждиците са напаст Божия за нашата реч и тяхното нашествие много трудно може да бъде спряно даже със закон за българския език. За него вече 20, та дори и 30 години се говори в Народното събрание, но нали араламбене (дрънкане, празни приказки, мятане на лафове, бел.авт.) му е майката, както пише Йордан Радичков. Само араламбене и нищо повече до ден днешен. За тези 20 или 30 години прескочиха границата хиляди чуждици и понеже открай време клатим капа на чуждото, пък са и модни, изместиха думи със същото значение, които отдавна имаме.

"Дерогация", "локирани", "миграция", "гайд",  "атрактират" в примерите по-горе са нищожна част от тях. Все пак нека обясня:

- Дерогация - частична отмяна на определен закон;

- Локация - място на действието;

- Миграция - преместване, придвижване, преселване на хора или животни;

- Гайд - справочник, пътеводител;

- Атракция, съответно атрактират - ефектен номер за привличане на публиката. 

И т.н., и т.н.

Нашият верен читател и приятел на вестника Емил Иванов, капитан I ранг от Военноморския флот в оставка и радетел за чист български език, казва:

- Допреди година-две нямаше политик или държавник, който час по час да не изригва: "Дебат, дебат, дебат!" Като се изрече един милион пъти "дебат", това наложи думата така и да влезе в "Официален правописен речник на българския език", издаден от БАН, въпреки че дотогава бе записана по речници и справочници във формата "дебати", т.е. съществително, което има само множествено число - както ресурси, финанси, клещи, гащи. Стана най-модната дума! По петите я следваше "всъщност". Сега вече леко ги позабравиха и на власт дойде "случва".

Капитанът е прав. Ако отворите "Български синонимен речник" на Любен Нанов, изд. "Наука и изкуство", София - 1968 г., ще намерите тълкувание за "случва" чрез подобни нему по значение думи - "ненадеен", "неочакван", "непредвиден", "инцидентен", "несъзнателен", "произволен"...  Е, нима гигантски строителен обект за стотици милиони лева (примерът в началото на статията, бел.авт.) може да се случи, да се появи изненадващо, инцидентно, произволно? Нима той е резултат на нещо несъзнателно, внезапно, вероятно, неопределено?

В своя статия по темата "случвам" от 30 юни 2017 г. в ДУМА авторът Любомир Калев  дава примери, в които вместо "има", "правя", "става", "върша" изпълнителни директори, депутати, министри, заместник министър-председатели, министър-председатели (!) употребяват крайно погрешно "случа" или "случвам". Щом те не знаят, тогава какво искаме от другите?

Следва ли обаче да ги виним, нали има и друга логика: в държава като нашата нищо не е внимателно обмислено, планирано, насрочено, закономерно. Всичко се случва... Затова и новият грип "Случа" от ден на ден става по-заразен и натръшква все повече вождове и прост народ в кревата... на езиковата неграмотност!

Накрая: ако си фантирате устата, както горещо препоръчва рекламата, и така започнете да създавате яки неща, това едва ли ще повиши вашата езикова култура. Нужно е фантиране на мозъка, току-виж тогава се получило...       

Закъсняхме

автор:Евгени Гаврилов

visibility 114

/ брой: 120

Талисманът, който не разбраха...

автор:Боян Бойчев

visibility 70

/ брой: 120

Един от многото от недалечното минало...

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 120

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ