04 Октомври 2023сряда07:18 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Снимки Фондация "ПоДлезно"

Фондация "ПоДлезно" учи децата да творят

Проектът "Изкуство за щастливо детство" помага на малчуганите да развият артистични, комуникационни и практически умения

/ брой: 229

автор:Дума

visibility 48

Екипът на фондация "ПоДлезно" реализира проекта "Изкуство за щастливо детство", който цели да развие артистичните, комуникационни и практически умения на децата от Центъра за настаняване от семеен тип за деца без увреждания "Констанца Ляпчева" в Долна баня, чрез подобряване на тяхната среда и създаване на творчески продукти - обрисуване на къщички за птици и торбички от плат, научи ДУМА от Аделина Стефанова. Това е поредната инициатива на фондацията, която подпомага деца и млади хора в тяхното творческо развитие и изгражда в тях умението да оценяват и пазят заобикалящата ги среда.

"Целият проект е обединен от темата за птиците като символ на детския дух, мечти и свобода. Върху оградата на дома нарисувахме стенопис, на който две момиченца от различни раси пускат на свобода врабче, превръщащо се в синигер, сокол и накрая - орел, символ на силата на единността и съвместната работа. Птиците на стената, както и тези, нарисувани от децата върху торбичките, бяха подбрани от Българското дружество за защита на птиците, които освен това разказаха на децата за различните видове птици около тях и как могат да ги разпознават. Те помогнаха също така при избора на модел, материали и цветове за къщичките за птици, които да предразполагат дивите птици наистина да гнездят в тях", споделят художниците на "ПоДлезно" Димитър Стафидов, Ния Батанова и Златина Илиева.

"Преди да бъдат нарисувани от децата от дома, торбичките и къщичките бяха изработени от учениците в ПГ "Христо Ботев" в Долна баня. Съвместната работа и стремежът към обща цел допълнително спомогнаха за интеграцията на децата сред връстниците им. Завършените торбички и къщички ще бъдат обявени за продажба и всички средства от тях ще бъдат дарени за нуждите на децата от дома", коментира Юлия Иванова, съоснователка на "ПоДлезно".

Като част от проекта децата се включиха и в обучение по въведение в предприемачеството за младежи, проведено от членове на Българската фондация за изследвания, образование и предприемачество (Bfree) и Асоциацията на българските лидери и предприемачи (ABLE).

Димитър Татарски от Характер.бг - партньор на проекта "Изкуство за щастливо детство", организира разнообразни игри за децата, развиващи различните страни на характера им като социална и емоционална интелигентност, упоритост, благодарност, надежда и много други. Любимата игра на децата включваше парашут и цветни топки, които те съвместно трябваше да задържат на място, а след това да разпръснат наоколо.

Целият проект е документиран в кратък филм, в който интервю даде и директорката на центъра Милена Мачканова, разказвайки за трудностите, с които се сблъсква, и надеждите, които има за бъдещето на дома и децата.

Проектът "Изкуство за щастливо детство" е финансиран по програмата "Социално ангажирани изкуства" на НФ "Култура".

Видео от инициативата тук

Фондация "ПоДлезно" е създадена като младежка инициатива на 6 септември 2013 г. с цел творческото обновяване и добавяне на нови функции в занемарени градски пространства. От 2017 г. е регистрирана като фондация в обществена полза.

Първоначалният фокус на организацията са подлезите, които са възприемани от минувачите като неприятни и потискащи пространства. Обновени по творчески начин, тези места придобиват съвсем нов статус и въздействие. Творчеството и превъплътените тематики, вдъхновени от заобикалящата подлеза среда, заедно със светлината и чистотата, създават усещане за безопасност, събуждат любопитството и възпитават градска култура у преминаващите. Въвличането на доброволци от различни възрасти и социални групи от своя страна помага за това хората да припознават заобикалящата ги среда и да я пазят.

Освен за физическото обновяване на занемарените пространства, екипът на фондация "ПоДлезно" се грижи и за тяхното насищане с нови функции и символика, както и за тяхното оживяване. Мечта на екипа е те да се превърнат в нетрадиционни културни кътчета в града и да заживеят свой "живот" след обновяването. Затова фондацията организира различни събития, свързани с тематиката на обновеното място - концерти, флашмобове, работилници за деца и възрастни, кампании за събиране на ненужни материали и тяхното преизползване за нови цели, филмови прожекции и други.

Извън подлезите, по покана на партньори и съмишленици, екипът на фондацията започна да разширява дейността си с обновяване на различни екстериорни и интериорни пространства, включително детски и учебни заведения, център за социализация, споделени работни пространства и други. В портфолиото й са включени и други  креативни инсталации и намеси, както и изготвяне на двуизмерни и триизмерни визуализации на различни проекти.

Снимки Фондация "ПоДлезно"

 

2/3 от стопанските сектори - в риск от забавени плащания

автор:Дума

visibility 299

/ брой: 190

Поддръжката на автомобила поскъпва с 20-30% тази есен

автор:Дума

visibility 307

/ брой: 190

Проверяват бирата за пестициди

автор:Дума

visibility 272

/ брой: 190

Основната лихва се вдигна за пореден месец

автор:Дума

visibility 268

/ брой: 190

Българите шпиони на Острова са работили и в Германия

автор:Дума

visibility 318

/ брой: 190

Албанският "Илинден" топи активисти-българи

автор:Дума

visibility 288

/ брой: 190

Нов кръг консултации за кабинет в Испания

автор:Дума

visibility 262

/ брой: 190

До отчаяние

автор:Нора Стоичкова

visibility 293

/ брой: 190

Да си купиш българин

автор:Мартин Карбовски

visibility 305

/ брой: 190

ДП на пароструйка

visibility 229

/ брой: 190

27 000 нови безработни, производството на ток се свива 4 пъти

visibility 272

/ брой: 190

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ