27 Юни 2022понеделник08:32 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес още преди обяд над Западна България, по-късно през деня и над останалата част от страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места ще има краткотрайни валежи с гръмотевици. В отделни райони валежите ще са временно интензивни и ще има условия за градушки. След обяд вятърът ще се ориентира от запад-северозапад и ще е до умерен. Максималните температури ще бъдат между 25° и 30°, в София 27°. Днес още преди обяд над Западна България, по-късно през деня и над останалата част от страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места ще има краткотрайни валежи с гръмотевици. В отделни райони валежите ще са временно интензивни и ще има условия за градушки. След обяд вятърът ще се ориентира от запад-северозапад и ще е до умерен. Максималните температури ще бъдат между 25° и 30°, в София 27°.

ГЕРБ и Борисов показват качества да обединят нацията

На първо място - срещу себе си, след това за гасенето на пожари

/ брой: 159

автор:Тихомир Стойчев

visibility 2082

След като няколко дни освен жителите на софийската Бистрица повечето българи следяха с трепет битката с пожара в планината Витоша и нежеланието или неспособността за неговото овладяване, вече претръпнахме за всичко.
В "Бистришко бранище" горяха не повече от 150 дка.
Почти едновременно пламнаха и нови пожари.
Горяха 800 декара широколистна и иглолистна гора до българо-турската граница при Елхово.
И за помощ навсякъде - два хеликоптера, един на частна фирма, и стари противопожарни автомобили.
Цяла нощ пожарникари и горски работници охраняваха и гасиха нов пожар, този в района на Ихтиман, съобщиха от МВР. И отново, както и в предните случаи, в борбата с огнената стихия участваха освен 45 служители на пожарната, хора от местните горски стопанства и граждани.
Този път пожарът бил обхванал 300 дка горска растителност.
Така, както са я подкарали управляващите от ГЕРБ и лично Бойко Борисов, май ще се окаже, че имат качествата да обединят нацията в две основни направления - за борба срещу себе си и за гасене на пожари.
Когато е за лошо, вестоносци има.
Натовариха кмета на Елхово да говори за пожара. Така де, защо за пожарите да говорят ГЕРБ, премиерът Борисов или вицето Цветанов. По-добре

да пазят сили за по-свежи новини

Лесно е да се наредят вицепремиер, той и министър на вътрешните работи, главен секретар, директори на национални служби. Благоволиха все пак да допуснат и директора на столичното МВР, когато се напънаха и разкриха действително жестокото, но все пак елементарно битово убийство на Николай Йорданов. Рядък шанс в българското МВР да попадне и на будали извършители, които часове преди това най-старателно самодокументират какво подготвят.
Ясно ни е от години, че ако нещо се е развивало в България, то това са малко неща: престъпността; срасналият се с нея крадлив псевдополитически псевдоелит и непрестанните им апетити за власт и пари.
Още по-ясно ни стана, че който си е платил навреме, ще получава всичко, което поиска, защото е от онези 1 или 2% тарикати, а всички останали ще плащаме цената.
Другото, което май също започна да ни се прояснява, е, че каквото и да правим, говорим или мислим, нещата няма да се оправят скоро, защото онези 1-2 процента нови или наследствени тарикати са си осигурили пожизнен и за поколенията им комфорт, като са си напазарували политици.
Така с тяхната благословия, и най-вече парички, техните идеи се възпроизвеждат по най- брутален и престъпен начин в изстраданото ни отечество. Всъщност те са готови май заедно с него да продадат и изтрият от лицето на земята всичко, стига да не им се пречим.
Те

вече са българският национален елит

и от висотата на своята безнаказаност имат всичкото право да правят каквото си искат. А ние ще имаме право, или ще бъдем принудени, да правим само това, което те искат или дори само очакват от нас.
За всичко останало са се погрижили.
Тарикатите от малкия процент се сраснаха с онези, с които споделят идеи, ценности и най-вече ресурси, с които безрезервно се подкрепят, подпомагат, гарантират и възпроизвеждат.
За тях няма значение дали ще носят знак на партия, политическо движение или ще ни манипулират индивидуално.
По-важното е, че те са си подготвили схема за успешно мултиплициране така, че ние, останалите - балъците, будалите, маргиналите или както там имаме право да се самоопределяме, нямаме шанс.
Властта е за тях, земята е за тях, гората е за тях, настоящето и бъдещето са за тях. За всички нас е колкото, каквото и докогато решат да остане.
А единственият начин да изрежем заразилия страната ни тумор е да се обединим. Поне веднаж да успеем да се почувстваме отговорна нация. На първо място - като потърсим отговорност от онези, които ни мамят доста повече от 23-те години на псевдопреход. Има предостатъчно за какво. Дори, ако щете, само за пожарите.
В правото има

определение "престъпна безотговорност"

Наказуеми са увреждащото управление и безстопанственост.
Ето ви и пример.
С писма 2197/10 от 1 август 2010 г. канцеларията на Министерския съвет уведомява г-жа Ирина Камынина в качеството й на Технофинансов център "Авиакомплект" ООД за изпратен отговор с приложение. Преди това представителката на руската фирма е отправила запитвания до премиера Бойко Борисов, до Министерството на отбраната, до МВР, до фирма "Терем" с молба да бъде информирана и допусната до конкурс или търг за обявени за продажба снети от въоръжение хеликоптери Ми-17.
Фирмата излага концепция, според която е готова да закупи за своя сметка въпросната остаряла техника, да я ремонтира за своя сметка, да добави летателни часове в Русия или Украйна (които имат монополно право на това), след което същата техника да бъде върната в България, оборудвана със системи за пожарогасене, аварийно-спасителни и други подобни операции.
Дори е изразена готовност бъдещата фирма да бъде смесена с българско държавно участие.
Докъде обаче водят партийният интерес, институционално-чиновническото бездушие и престъпното обслужване на чужди интереси. Или може би на свои собствени?
Отговорът до г-жа Камынина е подписан от вицепремиера и министър на вътрешните работи г-н Цветан Цветанов.
Този отговор е достатъчно бърз и категоричен (винаги ме е възхищавал невъобразимият полет на чиновническата мисъл. Тя хем отчита "наложителната модернизация", хем се опитва да заблуждава, че трескаво работи за мащабно, отговорно и държавнически). Та, отговорът гласи, че това "не е въпрос на еднократно решение, а избор, който трябва да се направи на основата на задълбочени анализи и прогнози в дългосрочен аспект и в съответствие с ангажиментите на страната ни, произтичащи от членството й в Европейския съюз по осигуряване на оперативната съвместимост с държавите-членки в областта на техническата стандартизация. В момента служители на МВР, съвместно с експерти от заинтересованите министерства, ведомства и частни фирми, работят за определяне потребностите на МВР от въздухоплавателни средства, както и ефективното им използване за осъществяване на дейностите от компетентността на министерството. След анализ и определянето на потребностите... ще пристъпим към решаване на въпросите... ще обявим процедура, в която бихте могли да представите вашите конкретни оферти".
Сега си мечтая да съм имал възможността да видя този текстописец, получил задание от началниците си - "направи така, че да държиш по- далече интересите на руските фирми от България. Незабавно дай да ги поставим на място. Та ние сме членове на евроатлантическото семейство! Какво си мислят тия!"
Няма начин крилатата мисъл на престъпната безотговорност да не е решила нещо подобно. Не може да имаме никакви други съмнения, защото тя го доказва всекидневно с решения, продиктувани не от национални приоритети и интереси (които дори не смее самостоятелно да определи), а от конюнктура.
Поне засега е видно, че неразумно и съмнително забогателите Борисов и Цветанов са основните виновници. Поне за пожарите.
Ако обаче сме действително демократична, правова, парламентарна и т.н. нормална държава, то за решения, в резултат на които изгарят хиляди декари трудновъзстановими гори, рискуват се човешки животи и се харчат неразумно средства, формулиращите и взимащите подобни решения следва да носят не само политическа, но и наказателна отговорност.
Засега на ход са:
- Управляващите да ни обяснят своето безотговорно и престъпно поведение.
- Независимите съдебна и парламентарна власт, които трябва да доказват ефективност и воля.
- Опозицията, която се сеща да помръдва мързеливо от време на време, очаквайки регулярни избори и договорки.
- И накрая измършавелият, прегладнял и за пореден път излъган в доверието си гласоподавател.
Все пак, ще дойдат избори.
Ако Той или Те не решат друго.


Пожарът на Витоша


Военните ветерани - двата хеликоптера Ми-17, оборудвани със специални балони, се включиха в гасенето на "Бистришко бранище"

Не се очаква поскъпване на хляба, захарта или олиото

автор:Дума

visibility 110

/ брой: 122

Рекорден брой участници в празника на черешата в Кюстендил

автор:Дума

visibility 97

/ брой: 122

30% ръст на чуждите туристи по Черноморието

автор:Дума

visibility 72

/ брой: 122

Следващите санкции удрят руското злато

автор:Дума

visibility 110

/ брой: 122

РСМ може да не получи ново предложение

автор:Дума

visibility 97

/ брой: 122

Солун влезе в червената КОВИД-зона

автор:Дума

visibility 70

/ брой: 122

Изпитът като стрес

автор:Деси Велева

visibility 86

/ брой: 122

(Д)Еволюция

автор:Таня Глухчева

visibility 60

/ брой: 122

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ