20 Април 2024събота22:41 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Героични усилия или разум

/ брой: 197

автор:Цветан Наньов

visibility 2611

Преди години имаше такава шега: "Българите с героични усилия преодоляват трудностите, които... сами си създават".
Смениха се обществен строй, правителства, коалиции, а шегата си остава... истина. Пример за това е хаосът при смяната на личните документи. Наблюдаваме го всяка вечер по телевизията, четем за него в пресата, но и лично участваме в него.
Не можем да виним за това изцяло сегашната администрация. През 2000 г. пак всички лични докумени - лични карти, паспорти, шофьорски книжки, бяха сменени наведнаж със срок на валидност 10 години, изтичащ сега. Въвеждането на биометрични данни в паспортите допълнително увеличи времето за приемане на заявленията. Черешката върху това, което едва ли може да се нарече торта, бе възлагането на поръчката за новите документи на фирмата Сименс. Тя няма добър опит в изготвянето на лични документи, а се прочу със скандали и процеси, свързани с даване на подкупи.
Усилията на МВР за облекчаване на ситуацията са добри, макар и закъснели, но няма да решат проблема. Очевидно е, да ги наречем "трудностите при получаване на новите лични документи", няма да бъдат избегнати. Учудващото обаче е, че сегашната администрация като че ли не забелязва, че цялата тази уморителна и унизителна за гражданите процедура ще се повтори само след пет години.
Не е ясно защо срокът на валидност на личните документи бе съкратен наполовина. Възможно е управляващите да са се надявали, че така в бюджета ще влязат повече пари, или че българите в чужбина, връщайки се за смяна на документите, ще харесат страната си и ще останат в нея.
Тройните опашки за получаване (или купуване) на номерче, за подаване на заявленията и за получаване на готовите документи и допълнителните разходи за двусменна работа на паспортните служби обаче правят и двете надежди малко вероятни.
След пет години ще имаме ново правителство, нов министър на външните работи, но ние ще си бъдем същите. Пет години е малък срок, за да забравим тази кампания по смяна на документите и отново да се подложим на същия тормоз. Има ли изход от този омагьосан кръг или сме осъдени всяка петилетка с героизъм да преодоляваме създадените от нас трудности?
Не знам колко лични документа са издадени досега. Предполагам, около два милиона. Би могло МВР веднага да прекрати издаването на документи със срок на валидност пет години. Предстоящите за издаване документи да раздели на четири. Първата четвърт да издаде със срок на валидност шест години, втората - седем, третата - осем и последната - девет години. Тогава през 2015 г. пред паспортните служби няма да се струпат осем милиона българи от страната и чужбина. Набавянето на по-малко "корички" за паспорти ще е по-евтино и може да стане предварително, за да не се налагат призиви към Сименс за стахановски труд или за позабравения почин "Днес - повече от вчера", на които фирмата и без това не обръща внимание и добавя към хаоса и липса на заготовки за документите. При такава процедура след пет години броят на издаваните ежегодно лични документи ще стане приблизително еднакъв. Организацията по издаването им може да се подобри и току виж някои от българите в чужбина действително харесат родината си.

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ