08 Юни 2023четвъртък05:05 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Западна България облачността ще бъде разкъсана, предимно купеста. До обяд в отделни райони там, а след обяд на повече места, главно в планинските райони, ще превали и прегърми. В Централна и Източна България ще бъде предимно слънчево с разкъсана висока облачност. Вятърът ще е слаб, в Източна България след обяд умерен, от изток. Максималните температури ще останат без съществена промяна - между 23° и 28°, в София - около 24°. Днес над Западна България облачността ще бъде разкъсана, предимно купеста. До обяд в отделни райони там, а след обяд на повече места, главно в планинските райони, ще превали и прегърми. В Централна и Източна България ще бъде предимно слънчево с разкъсана висока облачност. Вятърът ще е слаб, в Източна България след обяд умерен, от изток. Максималните температури ще останат без съществена промяна - между 23° и 28°, в София - около 24°.

Големият инвеститор

/ брой: 38

автор:Евгени Гаврилов

visibility 862

Евгени ГАВРИЛОВ


По предварителни данни на БНБ, през м.г. българите, които живеят и работят в чужбина, са превели в родината общо 1,218 млрд. евро, което представлява увеличение от 4,3% на годишна база. За сравнение - през предходната 2021 г., когато пандемията беше в разгара си, сумата на паричните преводи на емигранти възлизаше на 1,16 млрд. евро или с 51,1 млн. евро по-малко спрямо м.г. Въпреки това, пак за сравнение, през 2021 г. преките чужди инвестиции са били по-малко - 1,039 млрд. евро. Повечето от паричните преводи са основно от 4 държави - 715,1 млн. евро са изпратили у нас българите, живеещи и работещи в Германия, САЩ, Испания и Великобритания. Това представлява 59% от общата сума на паричните трансфери от чужбина през 2022 г.

Така по традиция работещите в чужбина са най-големият инвеститор у нас. Експерти често коментират, че е погрешно да се сравняват директно емигрантските пари и чуждестранните инвестиции, защото ефектите от тях са различни. Средствата, които гастарбайтерите изпращат, играят по-скоро ролята на паралелна система за социална защита и не могат да заместят вложенията в производства, услуги и работни места. Според доклад на правителството, представен м.г., стотици хиляди наши сънародници се трудят в други държави, докато българската икономика "плаче" за работна ръка (само в рамките на ЕС са над 700 000). В документа се съдържа стряскащ извод за загубите, които България търпи от това, че цяла армия от умни, знаещи и работливи хора са заминали зад граница. Пропуснатите ползи за българската икономика заради огромния износ на работна ръка се изчисляват на над 4 млрд. лв. 

Иначе точната сума на паричните трансфери на българите зад граница е тема, която остава мистерия. Различните изследвания не могат да обхванат всички канали в наши дни. Институциите прилагат собствени методологии. Според прогнозните данни на Световната банка от края на м.г., например, паричните трансфери от емигранти към България трябваше да достигнат 850 млн. долара през 2022 г., което се оказа невярно. Тази сума отрежда на страната ни едно от последните места на Балканите по размер на паричните трансфери от емигранти. Лидер в това отношение са Румъния и Сърбия с трансфери съответно за 11,06 млрд. и 5,4 млрд. долара.

КЕВР: Компенсации за абонатите за некачествен ток

автор:Дума

visibility 378

/ брой: 107

Иска се забрана за внос и на укрйинско олио

автор:Дума

visibility 369

/ брой: 107

ЕК одобри 77 млн. евро за райони с висока безработица

автор:Дума

visibility 279

/ брой: 107

Социология за мошеници

автор:Александър Симов

visibility 439

/ брой: 107

Низ от скандали

автор:Евгени Гаврилов

visibility 344

/ брой: 107

Конституцията не е просто хартия

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 107

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ