01 Декември 2023петък21:18 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Голямата физика търси фундамента на Вселената

Светила на науката преследват "частицата на Бога" от Женева до Новосибирск

/ брой: 205

автор:Велиана Христова

visibility 1640

Преди два дни в Новосибирск - Русия, в Института по ядрена физика "Будкер" при Руската академия на науките завърши международна конференция, посветена на развитието на физиката на елементарните частици. Във форума участваха светилата на световната физика, включително ръководителите на Европейския център за ядрени изследвания (ЦЕРН) - създатели на огроминя ускорител на ядрени частици, т.нар. Голям адронен колайдер. С този най-голям в света ускорител (27 км е тунелът под земята, в който се сблъскват протоните) са свързани надеждите на учените да разберат как е възникнала Вселената в разултат на Големия взрив. Сиреч - как от "нищото" се е появила материята. България също е член на ЦЕРН, в централата в Женева работят и български физици.
Ускорителят започна да работи през 2008 г., но миналата година бе спрян за ремонт, за да се създадат възможности за още по-високи скорости, при които да се сблъскват ядрените частици и да бъдат регистрирани нови миниатюрни частици материя - в природата те не може да бъдат "уловени". От тази година колайдерът работи отново и с него се провеждат експерименти за сблъсъци, които са ставали в течение на части от секундата след раждането на Вселената. 
Колайдерът може да бъде наречен "машина на времето", заяви научният директор на ЦЕРН Сержио Бертолучи и тези му думи бяха цитирани от всички световни агенции. Според него в момента ускорителят на ЦЕРН "произвежда" с 25 на сто повече нови частици, отколкото при първите експерименти в края на 2008 г. Макар че засега колайдерът работи на половин мощност и нерядко възникват технически проблеми. По принцип работата на ЦЕРН не само от журналистите, но и от самите учени се описва атрактивно: търси се "частицата на Бога", т.нар. бозон. Както се казва, физиците се шегуват, защото, разбира се, никаква Божествена частица няма. Просто така е по-лесно да се обясни на широката публика дейността, която ще позволи на учените да отговорят на фундаменталните въпроси на физиката, свързани с възникването на материята - при енергии, хиляди пъти по-мощни от енергията на протона.
Бозонът е частица с много малка маса и бихме могли да я "видим" само ако увеличим съществено "светимостта" на апаратурите, а за това са ни необходими поне още две години, обяснява Бертолучи. Откриването на бозона би позволило да се разбере откъде се взима масата и защо частици като кварките например имат различна маса, но еднакви свойства. Нещо повече - физиците теоретици вече са предсказали, че всъщност би трябвало да има цяло семейство бозони.
ЦЕРН всъщност е храм на фундаменталната наука - струваща твърде скъпо в съвременния свят, и никой в Европа не чака от работещите там да "прилагат в практиката" резултатите от изследванията си. Основното е световната наука да разгадае каква е структурата на материята, как се е появила, какво представлява "тъмната материя" във Вселената (ние "виждаме едва 5% от материята на космоса), каква е съдбата на планетите и пр. Но откритията на фундаменталната физика в крайна сметка винаги стигат и до приложен резултат. По думите на зам.-директора на Института "Бодкер" Генадий Кулипанов, развитието на физиката на елементарните частици води до създаването на най-прецизна и модерна техника - на самите ускорители, например, които пък пораждат цели промишлени отрасли, произвеждащи частите на ускорителите. Самите ускорители пък се използват и за други цели - например за изучаване на свойствата на различни материали и лекарства, за създаване на излъчватели, използвани в химията, физиката, биологията, фармакологията, военната промишленост и пр.
 По думите на Кулипанов в последните 5 години във всички страни в света се създават центрове за лечение на рака на базата на ускорители на протони и на въглерод. Тези нови методи дават несравнимо по-високи резлутати при терапията, отколкото традиционната химиотерапия и рентгеновите облъчвания с гама-лъчи. Гама-лъченията например убиват тумора, но същевременно облъчват и здравите тъкани, увреждат кръвотворителните органи. С помощта на снопове протони или йони може да се облъчи само туморът, без при това да се увреждат здрави тъкани. В Новосибирск например бе показана оригинална технология, създадена от руските ядрени физици - в организма на болния се вкарва чрез инжекция вещество, съдържащо бор, което са натрупва в тумора, след това той се облъчва с поток неутрони, които унищожават раковите клетки.  
Всъщност на принципа на облъчването с йони ще работи за лекуване на рак и малкият изследователски реактор в ядрения институт на БАН, след като завърши преустройството му. За съжаление, както алармираха нашите физици, и за реактора пари от бюджета тази година не са дадени.    

Изграждането на"Хемус" ще се забави още с година

автор:Дума

visibility 318

/ брой: 233

Близо 44 млрд. лв. е външният дълг

автор:Дума

visibility 252

/ брой: 233

Натискали малки фермери да протестират

автор:Дума

visibility 244

/ брой: 233

Само до 25% авансово за почивка или екскурзия

автор:Дума

visibility 270

/ брой: 233

Стрелба по време на примирието в Газа

автор:Дума

visibility 299

/ брой: 233

Лавров отиде в Скопие, но не през България

автор:Дума

visibility 289

/ брой: 233

Унгария и Северна Македония заедно срещу такса "газ"

автор:Дума

visibility 256

/ брой: 233

Приключи мандатът на китайския посланик у нас

автор:Таня Глухчева

visibility 254

/ брой: 233

Черна дупка

автор:Александър Симов

visibility 252

/ брой: 233

Залог, по-голям от електората

автор:Аида Паникян

visibility 288

/ брой: 233

Инат

автор:Деси Велева

visibility 263

/ брой: 233

Гьоков: Бюджетът замразява плащания

автор:Дума

visibility 247

/ брой: 233

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ