21 Юни 2024петък04:08 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Горчивата чаша на капитализма ще я пием до дъно

Бунтът на "възмутените" обхвана всички континенти

/ брой: 136

автор:Галина Младенова

visibility 2100

"Нашата арабска пролет" - така бунтуващите се хора срещу породената от световната несигурност нарекоха съботния си мощен протест. Срещу "акулите на капитализма" се обявиха стотици хиляди хора в 1000 града в близо 90 държави по всички континенти. Светът излезе на улиците: къде мълчаливо и скромно (като софийският протест, в който участваха едва 30 души), къде гръмогласно и брутално (като сблъсъците в Италия, Великобритания     САЩ, при които има арестувани и дори ранени) хората настояха за нов финансов ред и справедливо разпределение на ресурсите. "Няма да плащаме за тази криза", "Не сме стока в ръцете на политици и банкери", скандираха демонстрантите.

Снимки БГНЕС
Повече от 70 души, включително и полицаи, бяха ранени в Рим при безредиците, в които прерасна протестът срещу икономическата политика. Няколкостотин протестиращи са били задържани. АНСА дори съобщи за откъснати два пръста на екстремист при избухване на коктейл Молотов


Протестът на 15 октомври бе очакван, той бе обявен още преди няколко седмици, когато чрез социалните мрежи движенията на Възмутените и "Окупирай Уолстрийт" отправиха призив за масова световна демонстрация. На апела им за поход откликнаха много хора, убедени, че именно те плащат висока цена за лошото управление и злоупотребите, извършени от недосегаемите корпоративни, финансови и политически елити. Неслучайно в Съединените щати протестиращите описват себе си като "99-те процента", които плащат грешките на една малобройна, но богата групичка (1 процент).


5000 души се включиха в шествието във финансовата столица на Германия Франкфурт, където пред сградата на Европейската централна банка демонстрантите издигат палатков лагер и имат намерение да останат там няколко дни, дори седмица. Под мотото "Глобална промяна, глобална революция" в берлинския квартал Кройцберг на Марианенплац се проведе митинг с повече от 1000 участници. Толкова бяха и демонстрантите в Мюнхен, а протестното шествие в Кьолн призова "Окупирай Кьолн" по аналог с протестното движение в Ню Йорк "Окупирай Уолстрийт" срещу могъществото на финансовите центрове


Всъщност отиващата си вече 2011-а се оказа година на бурните масови протести. Първо беше Арабската пролет, довела до падането на дългогодишните режими в Тунис, Египет и Либия. После започна да се пробужда Европа - стачки, демонстрации, безредици. На 15 май след апел, разпространен отново чрез социалните мрежи от гражданското сдружение "Истинска демокрация СЕГА" и 200 други по-малки организации, Испания бе обхваната от нестихващи и до днес протести. Първоначално в тях участваха предимно младежи, възрастовата картина обаче бързо се промени и накрая всички се обединиха в движение на Възмутените, което настоява за радикална промяна в политическата система на Испания. "Възмутените" предизвикаха симпатиите и в много други европейски държави, което е съвсем обяснимо - финансовата криза вече остави без работа близо 25 милиона души в Европа, а суровите мерки за икономии, предприемани от правителствата, със сигурност ще докарат още по-голяма безработица. Да не говорим за замразени заплати, пенсии, орязани социални помощи.

Британската полиция арестува петима участници в демонстрацията в лондонското Сити срещу световния икономически ред

Вълната на недоволството обаче този път достигна и Америка. Американците по принцип са свикнали да се бунтуват срещу войни, насилие, расова дискриминация. Сега те надигнаха глави срещу... системата. В Ню Йорк протестите започнаха на 17 септември. Лозунгът на американските "възмутени" е "Окупирай Уолстрийт". От Голямата ябълка протестите бързо се прехвърлиха и към други американски градове и сега хиляди участват в това движение.
Въстанието на "възмутените" със сигурност тревожи елитите, които винаги се притесняват, когато хората възприемат демокрацията сериозно и решават да я използват за своите цели. Когато преди три години кризата, избухнала през септември 2008-а, прие окончателните си очертания, "господарите на света" изпаднаха в паника от евентуалната реакция на обществото. Мащабите на кризата ги ужасиха. Последваха празни обещания "да се преправи капитализмът" и фалшиви признания за вината им. Всичко това обаче бързо бе забравено, след като някакси позакърпиха финансовата система, а социален взрив така и не се случи.
Днес обаче изглежда духът на антиглобализма се завръща. По своята спонтанност, динамика и мащабност сегашните протести са най-масовите от времето на антиглобалисткото движение, появило се преди повече от десетилетие. За пръв път то възниква като интернационален феномен през ноември 1999 г. по време на протестите срещу срещата на върха на Световната търговска организация в Сиатъл. Днес сме свидетели на възраждането на антиглобалисткия дух, на протест срещу съществуващата икономическа система, срещу финансовата власт, срещу професионалните политици. "Капитализъм? Стига!" е един от най-често издиганите лозунги на протестите. Хората вече са убедени, че капитализмът не работи. Днешните протести са може би най-новият знак за глобален, масов отпор срещу елитите.
Повечето наблюдатели все пак отбелязват липсата на ясни искания на "възмутените". Нещата обаче бързо се променят. Наскоро групата "Окупирай Чикаго", която действа независимо, както и всички останали, публикува на сайта си 12 конкретни искания, формулирани след разговори с протестиращите. Сред тях са: отменяне на намаляването на данъци, прието от администрацията на Джордж Буш; наказание за "престъпниците от Уолстрийт", отговорни за кризата от 2008 година; приемане на предложението на милиардера Уорън Бъфет за справедливо данъчно облагане; ликвидиране на данъчните вратички за фирмите и забрана за криене на пари в чужбина; реформиране на системата за финансиране на партиите и кандидатите на избори; опрощаване на студентските данъци.
Конкретни искания има и движението на Възмутените: намаляване на заплатите на политиците, трудоустрояване на безработните, осигуряване на всички нуждаещи се с жилища, подобряване на системата за образование, медицинско обслужване и обществен транспорт, отмяна на съществуващата данъчна система. Недоволните настояват и за още нещо - народен контрол върху дейността на банките и пряко участие на народа в управлението на държавата.
От всички тези искания става ясно, че обществото плаща за кризата и именно това искат да променят "възмутените". Те се заричат, че ще отидат докрай. Но победата в битката със "злоупотребите на капитализма" още е далеч. Защото едно е диагнозата, а друго е лечението.
С диагнозата, изглежда, всички са съгласни - политическата и социално-икономическата ситуация наистина е в дълбока криза. Никога преди в историята на човешката цивилизация 95% от световното богатство не е било съсредоточено в ръцете на 0,5% от населението. Безработицата е ужасяваща - в много европейски държави сред младежите тя надхвърля 45 процента. Положението на другите континенти не е "по-розово". В същото време намаляват разходите за образование и медицинско обслужване. Корупцията бележи възход (да не се заблуждаваме, това не е български патент). Да, но какви са рецептите за лечение на болестта?
Какво е спасението? Как да се преборят хората с безскрупулните "акули", заграбили благата на цялата планета? Ясно е, че те няма така лесно да ги пуснат. Явно горчивата чаша на капитализма ще я пием до дъно...
 

Жълт код за опасно горещо време в петък

автор:Дума

visibility 10

Фалстарт на новото Народно събрание

автор:Дума

visibility 392

/ брой: 115

Опитали да източат 100 000 лева от община Дупница

автор:Дума

visibility 371

/ брой: 115

САЩ предлагат заем от 8 млрд. долара за 7 блок

автор:Дума

visibility 348

/ брой: 115

До 4 месеца ясни кандидатите за газ в блок "Хан Тервел"

автор:Дума

visibility 400

/ брой: 115

Хазартът е разплатил 6 млрд. лв. печалби през 2023 г.

автор:Дума

visibility 344

/ брой: 115

Москва и Пхенян обявиха общ враг - Вашингтон

автор:Дума

visibility 422

/ брой: 115

И в Швеция ще има американски войски

автор:Дума

visibility 390

/ брой: 115

САЩ продават оръжия на Тайван за $360 млн.

автор:Дума

visibility 345

/ брой: 115

Левите във Франция - втори в проучванията

автор:Дума

visibility 357

/ брой: 115

Холивудски парламент

автор:Александър Симов

visibility 382

/ брой: 115

Има опасност от гръцки сценарий за България

visibility 430

/ брой: 115

Проблемът с новите лични карти

visibility 354

/ брой: 115

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ