18 Април 2024четвъртък22:34 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Граждани на света

Ромите - този така странен и загадъчен етнос

/ брой: 242

автор:Александър Райнов

visibility 6593

С ненавист посрещнах изказването на Никола Саркози във Франция. Какво е искал от групата мирни европейски граждани - българи от ромски произход, които, както много наши, завършват висшето си образование и търсят убежище, работа и щастие?
Не случайно Гьоте казва: "Човек се ражда, за да се бори!". Всеки има право на живот на планетата Земя. "И във всеки човек в душата има слънце, позволете му да свети" - Демокрит. Ако ромите са правили зулуми, съгласен съм да действат техните закони. Никой няма право да пречи на дадено общество. Щом Европа се вдигна в защита на тази група роми - наши, а румънските са били повече, значи страните от Европейския съюз не търпят в нашия век расизма. Френското правителство наруши правата на човека. Франция забрави, че тяхната свещена буржоазна революция се крепеше именно на "Права, свободи, равенство". Франция има един голям син - генерал Шарл дьо Гол, от когото аз само съм се възхищавал. Защото благодарение на неговата правилна политика френските колонии Алжир, Тунис и Мароко получиха независимост. Ако той беше жив, щеше ли уважаемият френски държавник Никола Саркози да провежда такава нагла политика спрямо нашите европейци, гражданите от ромски произход? Позволявам си да твърдя, че

познавам ромската общност

- от прогимназията се интересувам от този така интересен, странен и загадъчен етнос. Наистина някои техни индивиди допускат нетърпими негативи, много добре съм запознат от писанията и репортажите на медиите, "умело" украсени от наши журналисти. Бедата е, че се пише и говори все в множествено число, което нагнетява сред нашата общественост омраза и ненавист. Това е в противовес с обединяването на българския народ. По този начин като народ ние не сме сила. Защото никой не се ражда крадец! С тази просмукана теза аз не съм съгласен. Към тази група, клан, разновидност роми (ромите са над 300 разновидности), към която сме били на дистанция, живеещи като същества на самотни острови в своите махали, квартали, в гета, не ни е интересувало тяхното житие и битие, и по този начин те с векове изостанаха в своето развитие. Едва през миналия век се съвзеха, но след 60-70-те години пак луди глави спряха тяхното културно развитие. Бяха спрени техните ансамбли. Забраниха им песните, уникалните цигански танци, дори и как да се обличат им диктуваха, а на ромите-мохамедани дори насила бяха сменени имената.

Що за глави на раменете си носеха тогавашните

"първи ръководители"? Чувах приказки необосновани: "Да се оправят!". Присъствието на ромите в нашата татковина е около 700 г., а в Европа са от 1000 г. През 2003 г. ромите в света честваха своя милениум, включително и в градовете на страната ни. В България от Византия пристигат през 1378 г., по време на царуването на цар Иван Шишман. Преди това са били 300 г. във Византия - Гърция. Иван Шишман ги приема като равноправни граждани - незапомнена от времето политика. Ето защо ромите пенсионери желаят в знак на признание да му издигнат паметник, като казват от уважение: "Той е нашият цар", независимо че в своето съществуване тези хора са били най-унизените, най-презираните, най-дискриминираните. На тези хора се е гледало в миналото с ненавист, на човешки същества "второ качество". Независимо от прекалено тежкото им положение след 1944 г. много от тях достойно защитиха човека-българин от ромски произход. Макар и на светлината на свещичка, или на мъждукаща светлинка от печка "циганска любов", те са чели и са завършвали образованието си, затова

сега има ромска интелигенция

Господата д-р Съби Големанов, Александър Филипов, Мануш Романов, проф. д-р Чирков, Петър Георгиев, Цветелин Кънчев, Тома Томов след демократичните процеси в нашата страна бяха народни представители. Сега етнос рома в парламента има един-динствен представител - госпожица Милена Христова. В Унгария ромите имат лоби в техния парламент. Колко назад са ромите в България в сравнение с ромите в Унгария! И в България сега се нароиха над 300 неправителствени ромски организации. Постепенно и тук се събуждат от своя дълбок сън. Има висши офицери. Един от тях е Господин Йорданов Колев - подполковник, издал книгите "Сърцето за всички" и "Един циганин в ЦК на БКП", проф. Чирков няма нужда от представяне, проф. Атанас Димитров, завеждащ катедра немска философия, пръв превежда романа "Под игото" на немски език, проф. Георги Антонов и още двама - професор-ортопед и философ, който казва: "Българите без циганите не могат и циганите без българите не могат!"
Сега малко ли са учителите, инженерите, поетите, композиторите, журналистите, певците? Нека спомена имената на Усим Керим, поетесата Ибрахим Сали, Мехмед Мерджан, Асен Мерков, Васил Чапразов, писателката Виолета Драганова. В България какви са Борис Карлов, Мишо Гюров, Стефан Демирев, Ибро Лолов, Трайчо Синапов - най-добрите наши български акордеонисти са роми. Рамадан Лолов - баща на българските кларнетисти (кларнетът е пренесен в България от ромите). Сега Иво Папазов за чуждия свят е "извънземен". А кой е Дико Илиев - композиторът на български хора, изпълнени от духови оркестри?
Понякога чувам, че ромите "били мързеливи" и не пущали децата си на училище. Това са неверни слухове. Има ромски квартали, където абитуриенти правят карнавални шествия - в Сливен, в Първомай, в Каварна. В Габрово има образцова ромска махаличка. Да, може да има и такива ромски случаи - поради лоши битови условия и липса на средства от първа необходимост.

Първият ударник в страната след 1944 г.

е българин от ромски произход, текстилец-предач - Сава Николов, с 16 ордена за трудова слава. Синът му Никола Савов и Стефан Панайотов - бивши боксьори в националния отбор, дълги години защитават честта на Сливен и на България.
За сведение на уважаемите читатели в много в алеите на първенците ударници и най-добри в професията съм виждал портретите на роми - тъкачи, предачи и други.
Синът на наша постоянна ударничка-предачка в цех "Балкан" на бившия комбинат "Васил Коларов" в Габрово е генерал, завършил е Генералщабната академия в Москва, казва се Генчо Христов.
Уважаеми сънародници, след като написах само някои от примерите с личности, сега трябва да се позамислим.

Човекът се цени по своя умствен багаж

не от произхода. Ако по времето на расизма и хитлеризма не бяха загинали без вина, съд и присъда 600 хиляди роми в лагерите на смъртта, нямаше ли да има още Чирковци, Диковци, певци и поети от тях! Айнщайн казва: "Повече никога няма да стъпи кракът ми в тази страна Германия". Наистина 6 милиона евреи загинаха в лагерите на смъртта. Съвременните германци още се срамуват от безчовечната политика на Хитлер. Бил съм рамо до рамо с немски колеги певци, пил съм от тяхната прекрасна бира, чувал съм ги да правят такива признания.
Присъствах на концерт на единствения

професионален ромски театър в света в Москва

на 1 май 1978 г. Имах щастието да пея химна на ромите "Джелем джелем" с директора на театъра Николай Сличенко. Чувствах се сред висши хора. Имах предложение да остана на работа при тях. Казах им: "Солист съм на мъжки хор на запасните офицери "Емануил Манолов" от Габрово, България. Хорът ни е от 120 човека. Имам спечелен национален конкурс за изпълнение на руска песен. Малко нескромно от моя страна, но се наложи да го кажа. Колегите ахнаха. Дамският им камерен хор беше от 22 певици, а мъжете бяха 9 човека певци и китаристи.
Възхищавам се от унгарския ромски оркестър 101 цигулки. Втори такъв оркестър в света няма, все хора с академично образование. В Унгария по-добри от тях изпълнители на унгарските чардаши няма. Възхищавал съм се от Есма Реджепова, Костадин Гугов, от оперния певец Иван Консулов, от г-жа Рулева, оперна певица, от Джани Моранди, от царя на рока Елвис Пресли, от благородния бивш държавник на САЩ Бил Клинтън.
Ето защо аз определям етнос рома като достойни и предани. Аз не зная какво е мнението на президента на световната ромска организация от Полша г-н Станислав Стакевичи, на генералния секретар Байрам Халити от Република Сърбия. Съвременните роми не са някогашното чергарско номадско племе, а са организирани, и са около 12-15 милиона в света.
На тяхната волност, песни, танци и свобода светът може само благородно да завижда. Когато те пеят, свирят и танцуват, със себе си носят свободата.
И доказват, че са граждани на света.


Московският цигански театър "Ромен" - изповедта на старата цигулка


Сърце да е широко...
Снимка Благовеста ЦВЕТКОВА

Токът за бита още година с фиксирана цена

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Общински проекти за 1,9 млрд. лв. са одобрени от МРРБ

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 74

Домакинствата заплашени от "водна бедност"

автор:Дума

visibility 337

/ брой: 74

ОМВ търси партньор за проучване за нефт и газ в Черно море

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Словакия отхвърля мигрантския пакт

автор:Дума

visibility 392

/ брой: 74

Сърбия осъди решение на ПАСЕ за Косово

автор:Дума

visibility 366

/ брой: 74

Байдън е годен за президент

автор:Дума

visibility 357

/ брой: 74

Накратко

автор:Дума

visibility 323

/ брой: 74

Терористичен атентат

автор:Александър Симов

visibility 409

/ брой: 74

За аматьорщината в киното

visibility 335

/ брой: 74

Г-н Президент, сменете Главчев, не преговаряйте с мафията!

автор:Дума

visibility 340

/ брой: 74

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ