30 Юни 2022четвъртък00:34 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес още преди обяд над Западна България, по-късно през деня и над останалата част от страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места ще има краткотрайни валежи с гръмотевици. В отделни райони валежите ще са временно интензивни и ще има условия за градушки. След обяд вятърът ще се ориентира от запад-северозапад и ще е до умерен. Максималните температури ще бъдат между 25° и 30°, в София 27°. Днес още преди обяд над Западна България, по-късно през деня и над останалата част от страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места ще има краткотрайни валежи с гръмотевици. В отделни райони валежите ще са временно интензивни и ще има условия за градушки. След обяд вятърът ще се ориентира от запад-северозапад и ще е до умерен. Максималните температури ще бъдат между 25° и 30°, в София 27°.

Хайде, по-сериозно!

/ брой: 73

автор:Валентин Георгиев

visibility 257

Валентин ГЕОРГИЕВДотук ли бяхте, ръмжи масово народът в мрежата след студения душ, с който ни обляха от Министерството на финансите. Минималната работна заплата да се запази на ниво от 710 лв. до 2025 г., предвижда проект на новата средносрочна бюджетна прогноза, изготвен от чиновниците във ведомството на Асен Василев. На фона на галопиращите цени на храни, горива и комунални услуги това е чиста лудост. Дори правителствата на Борисов не постъпваха така, а вдигаха, макар и с малко, минималното трудово възнаграждение.
Точно обратното трябва да се случи, ако искаме политическа стабилност в държавата. Още с актуализацията на бюджета от юли МРЗ трябва отново да се повиши. Синдикатите предлагат тя да стане 760 лв., а БСП дори предлага тази сума като необлагаем минимум.
Какъв е смисълът да се пише тригодишна прогноза, след като живеем в такива интересни времена, че никой не знае какво ще стане утре? Как може да се фиксира МРЗ за три години напред, като инфлацията галопира с поне по 10% на месец?
Да ги запитаме тези велики финансисти от МФ дали ще може и нея да я фиксират на 0%, защото иначе до три години с тази минимална заплата ще може човек само да си изкара боя пред касите на топлофикация.

Дори за хляб и лекарства няма да стигат. Да не говорим, че след две години левовете ще се обърнат в евро.
Нека да видим сега със 710 лв. как се изкарва месеца, а след година-две как ще бъде? Едвам стигат за хляба и за сметките.
Да не говорим, че по-голямата част от инфлацията е привнесена, тъй като България е нетен вносител на енергийни суровини, метали, торове, т.е. преди всичко борсови стоки със силно променливи цени. А кризата в Украйна направо ги подлуди.
Опитът ни досега показва, че липсата на пазарна икономика пък помага, когато навън падат цените, тук рязко да се повишават. Причините? Липса на конкуренция, липса на ефективност в работата на КЗК, липса на какъвто и да е контрол върху начина на формиране на печалба в стоките от първа необходимост. Това, съчетано с пазарния комфорт за картелите, помпа цените така, че чупят рекорди в Европа.
И още "тесли" са ни подготвили в средносрочната прогноза финансистите на Асен Василев. Предвидили са по-нисък темп на индексация на пенсиите. Например, от 1 юли 2023-та индексът ще бъде 9,1%, а през следващите 2 години ще пада съответно на 6,9 и на 5,4 на сто. Каква е логиката?! Всички сериозни икономисти прогнозират тежката икономическа криза да се задълбочава заради Украйна. И последиците й няма да бъдат преодолени скоро. На всичко отгоре се е задало и еврото, което, щем не щем, ще стане основна разплащателна единица у нас. Прогнозите са за рязко спадане на покупателната способност на българите, които и днес са на дъното на европейската класация по доходи.
А какво да кажем за вехтата идея да не се пипат данъците? Цяла Европа е въвела прогресивно данъчно облагане, но от МФ са се запънали като магаре на мост и отказват да мислят за отмяна на плоския данък и въвеждане на прогресивно данъчно облагане. Според БСП това е справедливият начин тежестта на кризата да се разпредели така, че да не ляга само върху бедните слоеве.
Изобщо прогнозата на МФ е за кръглата папка. Към бъдещето трябва да подхождаме сериозно и отговорно.

Миниране

автор:Евгени Гаврилов

visibility 152

/ брой: 124

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ