27 Май 2022петък00:17 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над страната ще преобладава слънчево време с по-значителни увеличения на облачността преди обяд над източните, а след обяд над планинските райони и там ще се развива купесто-дъждовна облачност, на места ще превали и прегърми. Ще духа слаб до умерен северозападен вятър. Максималните температури ще бъдат между 22° и 27°, по-ниски по Черноморието, в София - около 22°. Днес над страната ще преобладава слънчево време с по-значителни увеличения на облачността преди обяд над източните, а след обяд над планинските райони и там ще се развива купесто-дъждовна облачност, на места ще превали и прегърми. Ще духа слаб до умерен северозападен вятър. Максималните температури ще бъдат между 22° и 27°, по-ниски по Черноморието, в София - около 22°.

Интервю

Христо Проданов: Оптимист съм, че зимният сезон ще е добър

Важна е приемствеността и ще продължа да надграждам вече постигнатото от предходните ми колеги, казва министърът на туризма

/ брой: 10

автор:Деси Велева

visibility 323

Интервю на Деси ВЕЛЕВА


- Г-н Проданов, поехте Министерството на туризма в безпрецедентна ситуация. С какви трудности трябва да се преборите през първите месеци на поста си?

- За мен като министър на туризма в момента е най-важно да обединим бранша и заедно да работим за преодоляване на предизвикателствата, породени от коронавирус кризата. Особено необходимо е решенията да се взимат на общи форуми и да се подкрепят от всички, за да имам ясна представа къде и как може да помогнем като министерство и да се фокусираме върху наистина значимите проблеми в сектора. Трябва да създадем положителен имидж на страната ни като туристическа дестинация и да наблегнем на правилната и таргетирана реклама заедно с бранша.

В момента с екипа ми работим за модела на гаранционния фонд, помощите по мярката 60/40, както и 35-те евро на седалка - помощ за туроператорите за всяка заета седалка в чартърен полет до България. Ще положим всички усилия за повторно стартиране на мярката, като се очаква до края на този месец внесените законопроекти в Народното събрание да бъдат приети и да се стартира в най-кратки срокове изплащането на обещаните помощи.

- При встъпването си в длъжност заявихте, че залагате на приемствеността. Как ще продължите и надградите свършеното през последните месеци в министерството?

- Точно така - за мен е важна приемствеността и ще продължа да надграждам вече постигнатото и започнатото от предходните ми колеги. Всичко, което те са правили, и това, което аз и моят екип ще направим, е в името на благополучието на българския туристически сектор. 

В тази връзка е важно да уточня, че одобрихме финансиране на 2220 заявления по схемата за подкрепа на предприятия на стойност 30 млн. лв. за държавна помощ под формата на преки безвъзмездни средства. На 5 януари Министерският съвет прие две постановления с изменения за държавна помощ за сектор туризъм и за туроператори, като по схемите са изпратени уведомления до Европейската комисия и очакваме решение за одобряването им.

С измененията се удължава срокът на мерките до 30 юни 2022 г. и се увеличава размерът на допустимата обща помощ. Ще могат да кандидатстват и екскурзоводи, и планински водачи. Целта е синхронизиране с европейското законодателство в областта на държавните помощи, като по този начин се адаптират таванът на мерките (от 1 800 000 евро на 2 300 000 евро) и срокът за изпълнението им за справяне с продължителните икономически последици от настоящата криза.

- През последните две години браншът бе изправен пред редица изпитания. Върху какво ще падне фокусът на работата Ви, за да му помогнете да оцелее и да се развива?

- Както вече споменах, фокусът ни е реклама, обединение на бранша с оглед настоящи и бъдещи предизвикателства, участие в общи форуми за конкретни решения на конкретни проблеми, сътрудничество с Министерството на здравеопазването, Министерството на образованието, ББР, държавни помощи за пострадалия от кризата бранш.

- Една от първите Ви стъпки бе подписването на меморандум за сътрудничество между министерството и Българската банка за развитие за осигуряване на директно финансиране на засегнатите от пандемията микро-, малки и средни фирми от хотелиерския и ресторантьорския бранш. Как точно ще бъдат подпомогнати те?

- Този меморандум за сътрудничество, който подписахме с Българската банка за развитие, е изключително важна стъпка и аз съм изключително радостен, че още в първите дни на новата година осъществихме тази мярка. За да осигурим по-голям достъп до ликвидност в трудната обстановка, ББР създава програма "Подкрепа за туризма" в помощ на хотелиери и ресторантьори, включително стартиращи, да се справят с просрочени задължения и да облекчат текущите си плащания към финансови институции и доставчици. Обемът на програмата е 60 млн. лв., като банката ще предложи два продукта - "Ликвидна помощ за ресторантьори" и "Ликвидна помощ за хотелиери".

Пряка полза има за около 25 хиляди микро-, малки и средни компании от сектора, като са предвидени гратисни периоди - 18 месеца за хотелиерите и 12 за ресторантьорите. А прогнозните лихвени проценти ще са от 2,82%, съгласно профилите на кредитополучателите.

Споменах в началото, че туризмът е най-тежко засегнатият сектор от КОВИД-кризата, като търговските банки, знаейки тежкото положение, се отнасят с недоверие. Поради тази причина по време на преговори с коалиционните партньори решихме да създадем с ББР този специален продукт за туристическия бизнес. Ще дадем възможност за подобряване на ликвидността на фирмите, така че те да са по-конкурентоспособни и да работят по-спокойно.

- Посетихте два зимни курорта - Банско и Пампорово. Какви са очакванията Ви за зимния туристически сезон?

- Продължавам да съм оптимист за зимния сезон, въпреки някои забавяния заради епидемични мерки. В непрекъсната комуникация сме с Министерството на здравеопазването и следим обстановката, за да можем да реагираме своевременно при всяка ситуация. В Пампорово и Банско, както и във всички останали зимни курорти в страната, са създадени условия противоепидемичните мерки да се спазват.

В момента интерес към зимните ни курорти има както от български, така и от чуждестранни туристи, и се надявам на достатъчно сняг по високите части на планините, за да могат да се практикуват всички зимни спортове. Оптимист съм, че март-април ще отчетем един добър сезон. Разбира се, българските туристи винаги са приоритет в страната и са голямо перо както в летния, така и в зимния туризъм. В по общ план за зимен сезон 2021/2022 г. резервациите от български туристи формират над 70-80% от всички резервации в страната. 

Интерес има от съседните държави - Гърция, Турция, Румъния, РСМакедония, Сърбия, както и малко по-далечни пазари, например Великобритания, Израел, Русия и др. Като цяло досега резервациите бяха на много добро равнище, но очакванията за нова КОВИД-вълна вече влияе негативно и в следващите седмици не може да се очакват много нови резервации, особено от чужбина. 

- Кои са следващите стъпки, които смятате, че спешно трябва да предприемете като министър?

- Вече изброих някои от следващите стъпки, но е важно да се предприемат действия и за насърчаване на вътрешния туризъм, за ваучери за храна и за почивка. Предстои да решим основни проблеми на бранша, свързани с начина на изчисляване на помощите, ефективността им, проблемите на политиката за сезоните работници, липсата на електронни визи, липсата на кадри в сектора, рекламата, зеления сертификат.  

Още като депутат съм отправял няколко пъти искане ваучерите за храна да се използват и при закупуване на туристически продукти, но досега не се е приемало. Мога да ви уверя, че ще продължа да работя по това предложение.

Друга моя важна стъпка е оптимизиране работата в министерството. Ще се променят неработещи практики и ще се повиши капацитетът, защото просперитетът на сектора е приоритет като цяло за страната ни. От срещите с бранша от първа ръка ще е ясно кои мерки ще са най-подходящи, за да може секторът да работи спокойно и в лицето на Министерството на туризма да вижда сигурен партньор.

Ще завърша с това, с което започнах - обединение. Важно е туристическият сектор да бъде обединен, за да може министърът да има повече авторитет да помага.


ХРИСТО ПРОДАНОВ е роден през 1977 г. в Панагюрище. Магистър е по индустриален мениджмънт. Собственик и управител на заведения за бързо хранене, член на Съвета на директорите на "Кинтекс" ЕАД, "Галатея" ЕАД. Регионален мениджър компания за проектиране и изграждане на басейни и спа центрове. Член на Комисията по икономическа политика и туризъм в 44-тото, 45-ото, 46-ото Народно събрание. Избран от 47-ото Народно събрание за министър на туризма на 13 декември 2021 г.

Искат поскъпване на парното и топлата вода с до 330%

автор:Дума

visibility 59

Експерт: Без 4 нови реактора изпадаме в енергиен колапс

автор:Дума

visibility 248

/ брой: 100

Нинова нареди контрол на антикризисните мерки

автор:Дума

visibility 203

/ брой: 100

Стоичков кани чужди туристи на почивка в България

автор:Дума

visibility 185

/ брой: 100

Войната с БПЦ

автор:Велизар Енчев

visibility 277

/ брой: 100

Как ще ги стигнем

автор:Дума

visibility 249

/ брой: 100

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ