02 Октомври 2022неделя06:27 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес ще има разкъсана средна и висока облачност, която след обяд ще се вплътнява. Привечер и през нощта срещу неделя в Западна и в Централна България ще има краткотрайни валежи от дъжд, на отделни места - временно интензивни и значителни по количество, придружени с гръмотевични бури. Ще духа до умерен югозападен вятър. Топло, с максимални температури между 27° и 32°, в София - около 28°. Днес ще има разкъсана средна и висока облачност, която след обяд ще се вплътнява. Привечер и през нощта срещу неделя в Западна и в Централна България ще има краткотрайни валежи от дъжд, на отделни места - временно интензивни и значителни по количество, придружени с гръмотевични бури. Ще духа до умерен югозападен вятър. Топло, с максимални температури между 27° и 32°, в София - около 28°.

Цветан Ангелов

Имена

И пак се обаждай...

Спомени за писателя Цветан Ангелов

/ брой: 151

автор:Кирил БОЖИЛОВ

visibility 84

От редактора 

Скъпи читателю! 

В приложението за литература, изкуство и култура Кирил Божилов си спомня за срещите си с писателя, драматург и преводач Цветан Ангелов, автор на около 70 книги със стихове, разкази и романи за деца, както и на текста за популярната детска песничка "Тихо се сипе първият сняг". За "Милена" на Елена Алекова - първия роман в стихове, създаден от българска поетеса, споделя мисли Никола Иванов.

Приятно четене.


Кирил БОЖИЛОВ

Животът и дългогодишната ми редакторска работа ме сближиха с някои български писатели. Сред тях е и Цветан Ангелов, от чието рождение тази година се навършиха 100 години. 

Вече бях студент, пък имах публикувани тук-там, като самонасърчения, отзиви за книги, репортажи, очерци, дори фейлетони. Написах и първия си разказ "Край границата" - по истинска случка в моето погранично кюстендилско Краище. И се реших да го предложа на в. "Септемврийче". Редакцията на вестника - в малка продълговата стая, единият от двамата мъже, като че със закачливо гостоприемство, каза: 

- С какво мога да ти бъда полезен, момко? 

Пообърках се, все пак смънках: 

- Ами... ако ми отпечатате ей този разказ...

- Аз съм поетът Николай Зидаров, главният редактор, а полезен би могъл да ти бъде ей този мой колега - Цветан Ангелов. 

Цветан Ангелов, с възслабо лице, май беше с дълга коса и сякаш уморена усмивка, се ръкува с мен, покани ме да седна и веднага взе разказа ми. Не се намръщи, че е написан на ръка (както недоволстваха други редактори). Прочете го тихо, почти заглушено. После рече: 

- Добре, Кире! Ще го използваме... Децата край границата ни най-добре знаят какво значи родина... И пак се обаждай! 

Пък главният редактор - какво: почерпи ме с шоколадов бонбон, тогава все още рядкост...

***

Разказите ми се понасъбраха, подредих ги в сборник - "Другари". Цветан Ангелов вече работеше в издателство "Народна младеж", в детската редакция. 

"И пак се обаждай!"

Броеве на сп. "Дружинка"

Обадих му се. Поздрави ме за оставения при него ръкопис: "Знам, първата книга е като жадувана първа рожба..." Каза ми кога да му се обадя, на листче записа и телефонния номер. 

И точно когато трябваше, нетърпелив му позвъних от телефонна кабина при спирка "Д-р Петър Берон" на трамвай номер 5. Ето, че за цял живот помня неговия благослов: 

- О, Кире, ще имаш и първа книга, брат!

***

"И пак се обаждай!"

Цветан Ангелов беше станал главен редактор на сп. "Дружинка", в сградата на издателство "Народна младеж", на ул. "Цар Калоян" 10, трети етаж. А на четвъртия етаж аз вече работех в редакцията на сп. "Родна реч". Редовно сътрудничех на "Дружинка" с разкази. 

Веднъж той ме повика по телефона да сляза в редакцията му. Предложи ми да напиша разказ по тема, запланувана за следващия брой. За пръв път ми се случваше - да ми бъде поръчан разказ. Посмутих се, но той ме окуражи: 

- Повярвай ми, брат... Между най-хубавите работи, които съм написал, са и тези по поръчка. Поръчката те ангажира, мобилизира те, настървява те за работа, изостря отговорността и честолюбието ти, натрапва ти даденото твое обещание, подмамва те с възможността да бъде отпечатана по-бързо... Не помня случай да съм се провалил. Опитай, ще видиш, че ще успееш, чакам те с разказа...

Повярвах му. За кой ли път той ме подтикваше да повярвам и на себе си.

"Опитай, ще успееш!"

 


Последвайте или харесайте в-к "ДУМА" във ФЕЙСБУК   --> ТУК <--

Споделяйте нашите публикации.

 

 

 

Иван Иванов: Необходимо е модернизиране на икономиката

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 190

Банките вдигат лихвите от октомври

автор:Дума

visibility 366

/ брой: 190

ЕБВР повиши прогнозата за българската икономика

автор:Дума

visibility 240

/ брой: 190

Арменският поп

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 190

Безплатно ли?

автор:Деси Велева

visibility 285

/ брой: 190

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ