24 Април 2024сряда06:41 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Книгата

И всеки дом е малка светлина...

/ брой: 68

автор:Никола Иванов

visibility 247

Никола ИВАНОВ


Стихосбирката "Рисунки по водата" на Тенко Тенев съдържа 70 стихотворения. Повечето са писани в последните 2-3 години и са на познатото добро ниво, няма да открием слаба творба. Тази книга ни убеждава, че Тенко Тенев е чист поет, който е готов да бъде слуга в храма на поезията и изкуството с цялата си ангажираност на сърцето и душата си.

Колко прочувствени и нежни са стиховете още в първото стихотворение от сборника "Когато в синьо небосклоните потънат"! Лирическият герой търси самота и спокойствие, за да размишлява по най-същностните философски, метафизически и екзистенциални теми за Живота. В "Хроника" става дума за Времето, Всемира, Небето, Вечността. Небето в "Когато мине първия порой" "посипва звездно търсените думи". "Днес" е изпълнено с тревога за днешния ден не само на българина, но и на човечеството, което е изправено пред несрещани досега изпитания.

Въздействащо е стихотворението "Мисия": "...И тиха, и молитвена България,/ изписана във въздуха трепти!" Нищо не може да замени уюта на родината, родното място и родния дом. Темата и настроението намират продължение в "Дом", защото домът е същност и уют за лирическия герой, в него той намира сигурност.

С родния дом са свързани и образите на майката, бащата, близките. В "Нищо ново под слънцето", "Това хубаво есенно слънце", "Мама", "Звездна кохорта", "Баща ми", "Сърдечни апокрифи", "Род" струи чиста синовна обич и признателност. Тя идва и се формира още в детството - най-чистия и неподправен период в човешкия живот. Затова Тенко Тенев в "Стъпки в небето" мечтае животът да бъде "...като светлия вик на дете!"

Патриотизмът на Тенко Тенев е несъмнен. България ще я бъде, защото е неземно красива ("Банско") и е родила духовен титан като Васил Левски. И защото българската култура е неунищожима ("Завръщам се към народната песен").

Безспорно постижение на Тенко Тенев е фактът, че се е опазил от трафаретите, втръсналите банални клишета, фалшивите фалцетни патосни думи и стихове. Поезията му се отличава с дълбокия си хуманизъм. "Не си отивай, бяла светлина" е спонтанният повик на поета в "Размисъл". Той не може да понесе злобата и омразата, злото между хората, а мечтае постоянно да вижда и усеща доброто у човека. В "Измерения" настоява, че само Доброто е способно и има сили да възроди планетата. Човекът в едноименното стихотворение е неотделим от Времето и Природата, защото също е дело на Бога. В "Големия град" мисълта на Достоевски, че красотата ще спаси света, е вярата на Тенко Тенев, че все пак има Надежда.

Любовта е сред основните теми в лириката на поета. Но в неговите интимни стихове няма да срещнем вулгарност, предизвикателна сексуалност, похот, защото духовното има превес над плътското.

Поезията на Тенко Тенев е изпълнена с болка, тъга и самота, затова предразполага към дълбок размисъл. В "Надежда" поетът искрено и съкровено споделя: "Цял живот/ мечтая за Небе,/ за глътка Въздух/ и за Обич."

Стихотворенията на Тенко Тенев от "Рисунки по водата" са кратки, с което той доказва, че в литературата, и особено в поезията, трябва да е тясно на думите и широко на мисълта. 

Великденската трапеза поскъпва

автор:Дума

visibility 408

/ брой: 77

Рязкото застудяване удари реколтата от череши

автор:Дума

visibility 447

/ брой: 77

Когато ни свърши руския петрол, бензинът поскъпва

автор:Дума

visibility 421

/ брой: 77

България в еврозоната - по-реалистично е през 2026 г.

автор:Дума

visibility 374

/ брой: 77

Извращения

автор:Александър Симов

visibility 441

/ брой: 77

Диверсификация

автор:Мая Йовановска

visibility 411

/ брой: 77

За 10-те постижения след Десети

visibility 398

/ брой: 77

НА ВТОРО ЧЕТЕНЕ И ГЛЕДАНЕ

автор:Лозан Такев

visibility 428

/ брой: 77

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ