05 Декември 2023вторник11:12 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Игнатов даден на главния прокурор и за документ с невярно съдържание

/ брой: 246

автор:Велиана Христова

visibility 1634

По времето, когато е бил ректор на НБУ, министър Сергей Игнатов е подписал документ с невярно съдържание, като е удостоверил с личния си подпис върху дипломата на студента В.С., че последният е преминал редовно обучение за магистър в течение на година и половина, въпреки че според документите младежът е бил редовен студент в магистратура в НБУ едва 6 дни. Това става ясно от изложението на депутата Лютви Местан, с което той е сезирал главния прокурор за действията на бившия ректор, сега министър. С издаването на документ с невярно съдържание Сергей Игнатов не е ли извършил престъпление по чл. 308, ал. 2 на Наказателния кодекс, пита Местан. 
Посоченият текст на НК предвижда до 8 години лишаване от свобода за съставяне на неистински официален документ за завършено образование. Депутатът е изпратил изложението си и до Бойко Борисов, Цветан Цветанов, Цецка Цачева, до комисията по корупцията в НС и за сведение - до председателя на Съвета на ректорите. Като съобщава, че в комисията по корупцията в НС се правят опити историята да бъде потулена.
ДУМА вече писа за грубите нарушения на Закона за висшето образование (ЗВО) от страна на ректора Игнатов, установени с проверка в парламентарната комисия за борба против корупцията и конфликта на интереси. От писмото на Лютви Местан до прокурора стават известни подробностите. Тъй като проверките по съмнение за нарушения на Закона за висшето образование при прехвърляне на студенти станаха особено актуални, след като министър Игнатов сезира главния прокурор за проверка в Софийския университет, не бива да има съмнения за двоен стандарт или за лична преднамереност, пише Местан.
От проверката в комисията по корупцията в НС става ясно, че като ректор на НБУ сегашният министър е записвал за студенти в магистърска програма младежи, които нямат завършена бакалавърска степен. Което според ЗВО е недопустимо. Нещо повече, в конкретния случай при записването му в НБУ през февруари 2006 г. В.С. изобщо не е бил студент, бил е прекъснал обучението си за бакалавър в Националната музикална академия на третата година от следването си. Възстановил е студентските си права в НМА през юли 2006 г. и е получил там диплома за бакалавър на 14 декември 2006 г. Три дни преди това обаче В.С. полага държавни изпити за магистър в НБУ и на 20 декември 2006 г. - след 6 дни, получава диплома за магистър на НБУ. Всичко това, разбира се, е абсурдно, понеже ЗВО по никакъв начин не допуска едновременно обучение хем за бакалавър, хем за магистър. Статут "курсист", излизащ извън всякакви норми на висшето образование, законът изобщо не предвижда. Грубото нарушение на ЗВО е очевадно.
Съвем невероятно е обяснението на министър Сергей Игнатов по случая. Той пише до комисията по корупцията в НС, че е записал В.С. не като студент, а като "курсист" - НБУ си бил издал вътрешна наредба, която позволява да бъдат приемани в магистърско обучение студенти в бакалавърска програма, които още не са се дипломирали. Само че никоя наредба на НБУ като вътрешен университетски акт не може да бламира така безпардонно закона, който е задължителен за всички държавни и частни висши училища и постановява изрично, че за магистър можеш да се запишеш само ако си вече дипломиран бакалавър, отбелязва Местан. А В.С. не само не се е дипломирал като бакалавър, ами изобщо не е бил студент, когато е записан за магистър в НБУ! Той по никакъв начин не е могъл да покрие изискващите се до края на обучението за бакалавър 930 часа лекции и 18 невзети дотогава семестриални изпита. 
Обяснението на министъра пред комисията по корупцията в НС можеше да предизвика само смях, ако не показваше какви безобразия се случват в един частен вуз и какво ниво на знания може да се предполага зад официалните магистърски дипломи. А иначе работата си е за смях, понеже въпросната наредба на НБУ, с която министърът оправдава действията си като ректор, е приета от Академичния съвет на вуза... през юни 2007 г. Сиреч, по времето на случката с В.С. изобщо не е съществувала! Когато се позовава на нея, дали министърът не е поел риска да подведе комисията на НС с официалния си отговор, пита Местан.
Така или иначе, В.С. е пребивавал в НБУ общо около 10 месеца и няма как да е завършил курс на обучение за магистър в течение на година и половина, както ректорът Игнатов е удостоверил с подписа си в дипломата му. Самият Игнатов твърди, че В.С. е записан в магистърска програма след получаването на дипломата си за бакалавър, което ще рече - най-рано на 14 декември 2006-а. Но понеже му били признати лекциите като "курсист", получил диплома за магистър 6 дни по-късно. Тук вече университетският духов оркестър свири "туш", а министърът... застава пред главния прокурор за съставяне на документ с невярно съдържание.
Дали това е изолиран случай или масова практика, следва да се установи, защото  конкуренцията за студенти не може да оправдае грубите нарушения на закона, а резултатът е девалвиране на дипломите за висше образование, което е обществено опасно, пише Местан до прокурора. А тъй като всяка проверка за нарушаване на ЗВО се прави от министъра, Сергей Игнатов изпада в непреодолим конфликт на интереси, принуден да проверява сам себе си за ректорско нарушение, несъвместимо със статута му на министър. Местан се обръща изрично към премиера Борисов "за политическата отговорност, свързана с невъзможността този министър да изпълнява ефективно задълженията си". Дължите отговор, г-н премиер, минимум на въпроса как министър, върху когото тегнат непреодолими улики за закононарушения, ще осъществява контрол върху ръководителите на образователните и научните институции в България, пише Местан.
Можем само да добавим, че според въпросната наредба на НБУ като "курсисти", но в бакалавърски програми, по подобен начин се записват младежи, които... не са завършили средното си образование, не са се явили на матури и нямат диплома. Колко такива "студенти" е обучил НБУ, може да каже само Господ. Или прокуратурата.

 

Водата поскъпва драстично догодина

автор:Дума

visibility 720

/ брой: 234

Газът поевтинява на борсите, у нас цената расте

автор:Дума

visibility 646

/ брой: 234

Магистралните такси в Гърция скачат от Нова година

автор:Дума

visibility 677

/ брой: 234

Екзотичните промени в данъчните закони отпадат

автор:Дума

visibility 638

/ брой: 234

България е "сляпо петно" в ЕС

автор:Дума

visibility 695

/ брой: 234

Гръцки зехтин менте по нашите пазари

автор:Дума

visibility 680

/ брой: 234

Снеговалежи предизвикаха трланспортен хаос в Европа

автор:Дума

visibility 558

/ брой: 234

Накратко

автор:Дума

visibility 560

/ брой: 234

Унижение

автор:Таня Глухчева

visibility 639

/ брой: 234

Резил и още нещо

автор:Нора Стоичкова

visibility 655

/ брой: 234

Свобода за кметовете

автор:Донка Михайлова

visibility 691

/ брой: 234

Момчетата в Сглобката се скараха за 8 милиарда

автор:Дума

visibility 593

/ брой: 234

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ