26 Юни 2022неделя21:12 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес още преди обяд над Западна България, по-късно през деня и над останалата част от страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места ще има краткотрайни валежи с гръмотевици. В отделни райони валежите ще са временно интензивни и ще има условия за градушки. След обяд вятърът ще се ориентира от запад-северозапад и ще е до умерен. Максималните температури ще бъдат между 25° и 30°, в София 27°. Днес още преди обяд над Западна България, по-късно през деня и над останалата част от страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места ще има краткотрайни валежи с гръмотевици. В отделни райони валежите ще са временно интензивни и ще има условия за градушки. След обяд вятърът ще се ориентира от запад-северозапад и ще е до умерен. Максималните температури ще бъдат между 25° и 30°, в София 27°.

"Игнатовки" и чесън от Австрия

На България й трябва цивилизовано гражданско общество, можем ли да го създадем?

/ брой: 39

автор:Младен Георгиев

visibility 2462

В началото на всяка следваща нова година е прието да се прави равносметка на хубавото и лошото, което вече сме преживяли и което ще очакваме да се случи. За съжаление развитието на страната през последните години е твърде мрачно и навежда мнозина на мисълта дали след петдесетина години България изобщо ще съществува като държава, независимо от обстоятелството, че е страна с изключително плодородна земя, прекрасно море с пясъчни плажове, красиви снежни планини, много вода, в това число и минерална, най-различни изкопаеми природни богатства, четири годишни сезона и т.н. Неслучайно в една песен България се определя като "земен рай".
Какви са основанията за такава плачевна перспектива? Да споменем най-важните от тях.

Ужасяваща демографска катастрофа

След настъпилите демократични промени страната са напуснали над 1,2 милиона души и сега в България живеят около 7 милиона български граждани. Съобщава се, че България се съкращава със 176 души на ден. Раждаемостта рязко намалява. През 2013 година са се родили 61 603 деца. Това е годината с най-ниска раждаемост от 1945 г. насам. Ако тази тенденция се запази през следващите 30 години, населението на България ще се намали до 5 милиона.

Трагично състояние на икономиката

През последните години са се закрили около 40 000 малки и средни фирми, които, както е известно, съставляват гръбнака на икономиката в една съвременна държава. Да не споменаваме за практическата ликвидация на огромен брой работещи предприятия, отдадени за дребни пари на свои хора, които изнесоха в чужбина оборудването или го нарязаха и продадоха като скрап. Основната стока, която се изнася в чужбина от български черноморски пристанища, е именно скрап!

Изключително висока безработица

Официално записаните безработни в бюрата на труда са близо 12% от населението. Много от безработните граждани не са регистрирани в тези бюра. По данни на профсъюзите общият брой на регистрираните и нерегистрираните безработни съставлява около 17%. Особено голяма е безработицата сред младежта и съставлява около 30%.

Плачевно състояние на селското стопанство

Не се обработват големи количества плодородна земя. Унищожена е поливната система. Българинът масово яде вносни зеленчуци и плодове. Преди известно време в магазина край бившия хотел "Плиска" си купих чесън от Австрия?! Внасяме месо от чужбина, даже от далечна Южна Америка.

Систематично съсипване на образованието и науката

Да си спомним рязкото влошаване на доброто в миналото средно образование, което в наши дни 25% от българските деца просто не завършват. Да не говорим за удара, който беше нанесен върху висшето образование с новия "Закон за научните степени и звания", предложен от министър Сергей Игнатов. Благодарение на този "модерен" закон, само за една година (в. "Телеграф") в българските висши училища се появиха 1001 професори и доценти (414 професори и 587 доценти), които в университетските среди иронично и напълно заслужено наричат "игнатовки" и които през следващите 20-30 години ще определят облика на преподавателския състав в българските университети. Да не се учудваме, че нашите деца се стремят да учат в чуждестранни университети.
А какво да кажем за старанието на министър Дянков да се ликвидира Българската академия на науките? Благодарение на масовата съпротива на нашата общественост това най-старо българско научно учреждение беше спасено.

Примитивизация на българската култура

Пуснете българските телевизионни канали и вие ще станете свидетели на непрекъснати стрелби и убийства. Ако искате да слушате Шопен или Рахманинов, трябва да имате възможност да включите френския културен канал MEZZO. За съжаление в Бългания няма културен телевизионен канал.
Тези дни в Народния театър гледах пиесата "Ръкомахане в Спокан". Актьорите постоянно в разговорите помежду си използваха станалото характерно за нашия български преход "изискано" обръщение "пич", при което част от публиката, особено младите девойки, се смееха доволни. По една случайност преди месец гледах същата пиеса в "Театър у моста" в гр. Перм, който според списанието "Forbes" е един от десетте най-добри театри в Русия. Не съм запознат с оригиналния текст на въпросната пиеса, но в руския вариант диалогът беше поднесен без литературни простащини. Сравнявайки двете постановки, ми стана тъжно както за българския режисьор на въпросната пиеса, така и за нашия Народен театър.
Този мрачен ред на мисли, за голямо съжаление, може дълго да се продължава.
Да припомним

онова, което беше успешно през 2013 г.

Проявите на гражданското общество. Най-големият успех в страната бяха обществените протести, започнали през януари 2013 г. по повод цената на електроенергията. Те предизвикаха падането на правителството на Бойко Борисов - най-слабото правителство на България по време на прословутия преход. През май се проведоха избори за Народно събрание, но гражданите, без да очакват нови идеи и нови действия, започнаха да искат веднага да се проведат още едни парламентарни избори. Какъв е обаче смисълът от тях? Очевидно с лозунгите "оставка", биенето но тъпани, свиренето на различни пищялки и обръщението "червени боклуци" към гражданите с побелели коси няма да се стигне до полезен резултат. Всички тези прояви не отразяват същността на необходимото за страната гражданско общество. Неговата задача трябва да бъде очертаване на конкретните проблеми, които са важни в момента за държавата, и обосновано да разработи правилата и начините, по които те ще бъдат достигнати. Ако такова гражданско общество е създадено и действа, то тогава на страната няма да са нужни лидери и водачи, които се изживяват като "месии". Нужни са не "месии", а компетентни специалисти, които старателно ще съблюдават и изпълняват правилата и изискванията, създадени от гражданското общество. Колко хора например знаят кой е президент на Финландия или Швеция, но всички знаят, че това са едни от най-добре уредените за живот държави в света.
Организирането на съвременното гражданско общество е сложен и продължителен процес. Нужно е да се изяснят, уточнят и лансират онези необходими идеи и методите за тяхното реализиране, които трябва да бъдат чути, разбрани и одобрени от болшинството граждани. Начело на този сложен процес трябва да застане определен интелектуален елит на обществото, който е в състояние да изясни, формулира и обясни по подходящ начин действителните изисквания на гражданското общество. Този обществен център би могъл да се организира под формата на

Комитет за солидарност на българските граждани

Такава организация в никакъв случай не трябва да има за цел създаването на нова партия, тя е именно и само организация на гражданското общество. Това е схемата, по която съществуват и успешно се развиват най-развитите европейски държави. Обществото е определило и предявява своите изисквания към тези, които е избрало да работят в държавните административни органи. Ако те спазват тези изисквания, то съответните чиновници могат да продължат да изпълняват своите задължения достатъчно дълго време. Ако не ги спазват, то при следващите поредни избори те се сменят по един цивилизован начин от нови служители, които ще изпълняват изискванията на гражданското общество. Комитетът за солидарност на българските граждани трябва да разработи проблемите на страната, свързани с най-важните въпроси, които трябва да бъдат разрешени през следващите 3, 5 и 10 години. Такива се явяват независимостта и активността на правосъдната система, развитието на промишлеността, селското стопанство и енергетиката, проблемите на демографията, здравеопазването, образованието, културата, науката и много други. Създаването на този комитет трябва да започне своята дейност със събирането на една неголяма инициативна група, която естествено споделя необходимостта от провеждането на такава дейност. Тя трябва да покани за работа в комитета необходимите специалисти, които биха могли да разработят и предоставят за обсъждане на българските граждани изискванията, които гражданското общество ще предявява към държавната администрация.      
 Ако през 2014 г. ние, българските поданици, успеем да положим необходимите основи на нашето гражданско общество, то това ще бъде убедителна гаранция, че държавата няма да се разпадне и България ще заема своето достойно място между развитите съвременни държави.

 

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ