27 Юни 2022понеделник14:09 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес още преди обяд над Западна България, по-късно през деня и над останалата част от страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места ще има краткотрайни валежи с гръмотевици. В отделни райони валежите ще са временно интензивни и ще има условия за градушки. След обяд вятърът ще се ориентира от запад-северозапад и ще е до умерен. Максималните температури ще бъдат между 25° и 30°, в София 27°. Днес още преди обяд над Западна България, по-късно през деня и над останалата част от страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места ще има краткотрайни валежи с гръмотевици. В отделни райони валежите ще са временно интензивни и ще има условия за градушки. След обяд вятърът ще се ориентира от запад-северозапад и ще е до умерен. Максималните температури ще бъдат между 25° и 30°, в София 27°.

Позиция

Има ли в България гражданско общество?

За да се ускори неговото възникване, е необходимо по-интензивно да се развиват образованието, науката и икономиката

/ брой: 284

автор:Младен Георгиев

visibility 3432

Под общество се разбира група от хора, обединени от общи интереси, произход и положение. В последно време все по-често и по-задълбочено се обсъждат действията на обществото. Използва се и изразът "гражданско общество". Тези две понятия синоними ли са или са различни по същност? Да разгледаме по-подробно този въпрос.
Когато значителна група граждани се съберe по определен повод, това не означава, че те са организирани в т.нар. гражданско общество. И във феодалните държави във връзка с дадено събитие гражданите на някой град могат да се съберат и да изразят своето недоволство. Но това не е проява на гражданското общество. Съответният феодал, естествено, изпраща войски и се разправя най-безцеремонно и жестоко, разпръсквайки и дори избивайки част от събралите се свои поданици. Репресиите над тези недоволни граждани продължават и след тяхното разгонване, защото те са абсолютно зависими от своя феодал, който е техен господар.
Гражданите днес могат да се съберат на протест, както това се случи преди известно време у нас около Народното събрание. Вдигна се шум, имаше вувузели и барабани, зданието бе замервано с яйца и домати. Срещу тях няма как да се изпрати войска, но тези, които са на власт, имат много други икономически лостове, с помощта на които ще принудят същите тези граждани, които не са станали икономически независими от управляващите, да се замислят, преди да се вдигнат отново на протест. Но и самите граждани, които още не са се превърнали в икономически независима общност, не издигат някакви принципни искания, предварително обмислени и представени в определена схема за реализация.
В съвременното общество гражданите физически са независими от ръководителите на държавата, които заемат своите длъжности в резултат на всеобщи избори. Що се отнася до икономическата независимост, тя с течение на времето значително се изменя. В началните етапи на развитието на капитализма икономическата зависимост от управляващите държавата е много силна. С развитието на самата система тази зависимост става все по-слаба. В съвременните развити капиталистически общества броят на малките и средните частни фирми достига до 90% от общия брой фирми и работещите в тях граждани на практика са икономически независими от управляващите.
Българското общество е в стадия на началния капитализъм. Исторически погледнато, 27-те години от 1989 г. са твърде малък срок, за да може основната част от населението да стане икономически достатъчно независимо от управляващите. Във Франция например икономическата система може да се определи като развит капитализъм, тъй като се е изграждала в продължение на 227 години.
Гражданско общество може да се създаде само при развития капитализъм, когато основното количество граждани са икономически независими и тяхната интелектуална част може да разработи конкретни правила за управление на страната и да предложи реален план за тяхната реализация. В тази ситуация управляващите стават изпълнители на разработените правила от обществото, което вече е прераснало в гражданско. Ако управляващите изпълняват изискванията на гражданското общество, то те биват преизбрани на следващите избори. Ако обаче не ги изпълняват, няма да бъдат повече избирани и с това тяхната политическа кариера приключва.
Очевидно в България още не е създадено гражданско общество. За да се ускори неговото възникване, е необходимо по-интензивно да се развиват образованието, науката и икономиката. Това ще намали рязко броя на хората, които чакат с протегната ръка управляващите да им дадат средства, с които да преживяват.

Не се очаква поскъпване на хляба, захарта или олиото

автор:Дума

visibility 236

/ брой: 122

Рекорден брой участници в празника на черешата в Кюстендил

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 122

30% ръст на чуждите туристи по Черноморието

автор:Дума

visibility 192

/ брой: 122

Следващите санкции удрят руското злато

автор:Дума

visibility 276

/ брой: 122

РСМ може да не получи ново предложение

автор:Дума

visibility 259

/ брой: 122

Солун влезе в червената КОВИД-зона

автор:Дума

visibility 165

/ брой: 122

Изпитът като стрес

автор:Деси Велева

visibility 231

/ брой: 122

(Д)Еволюция

автор:Таня Глухчева

visibility 177

/ брой: 122

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ