29 Юни 2022сряда08:53 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес още преди обяд над Западна България, по-късно през деня и над останалата част от страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места ще има краткотрайни валежи с гръмотевици. В отделни райони валежите ще са временно интензивни и ще има условия за градушки. След обяд вятърът ще се ориентира от запад-северозапад и ще е до умерен. Максималните температури ще бъдат между 25° и 30°, в София 27°. Днес още преди обяд над Западна България, по-късно през деня и над останалата част от страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места ще има краткотрайни валежи с гръмотевици. В отделни райони валежите ще са временно интензивни и ще има условия за градушки. След обяд вятърът ще се ориентира от запад-северозапад и ще е до умерен. Максималните температури ще бъдат между 25° и 30°, в София 27°.

Регион Мизия

Инж. Пламен Чернев: Средствата за малките общини да се увеличат двойно

Ако народът живееше добре, нямаше да се интересува кой как го управлява, казва кметът на Сухиндол

/ брой: 49

автор:Петрана Сомлева

visibility 2446

Инж. ПЛАМЕН ЧЕРНЕВ е завършил основно и средно образование в Сухиндол, а след това - Висшия институт по хранително-вкусова промишленост в Пловдив, специалност технология на виното и пивото. Има следдипломна квалификация "Контрол на качеството на храни и напитки", магистратура във ВТУ "Св. св. Кирил и Методий". В момента завършва магистратура по национална сигурност. Работил е във винзавода в Ловеч. Като общински съветник през 2003 г. е издигнат за председател на Общинския съвет в Сухиндол. След това една година е заместник-кмет. От 2007 г. досега, вече трети мандат, е кмет на община Сухиндол, избран с подкрепата на БСП. Член е на Националния съвет на БСП. Бил е в листата за евродепутати през 2014 г. Семеен, с двама сина.

"Хората са обезверени от 30 години преход"

"БСП трябва да се върне във властта, за да може "Визия за България" да стане реалност"

- Г-н Чернев, неотдавна за 154-и път Сухиндол и неговите жители отбелязаха Трифон Зарезан. Това ли е най-големият празник за общината? 

- Този празник наистина е най-големият и най-важният за Сухиндол и неговите жители. Вече 154 години традицията се спазва така, както са ни я завещали нашите деди. Символично зарязваме лозята, а пръчката, направена като венец, поставяме на вратата. Отпиваме и вино от гроздето, което нашите лозари са произвели. И така е било 154 години. И ще бъде!

За нас беше огромна чест и радост да посрещнем тази година президента Румен Радев, който участва в празника и в зарязването на лозите.

- Земеделието ли е основният поминък на хората в региона?

- Да, този поминък остана единствен тук. Лозовите масиви са около 4500 дка. Имаме и нови насаждения - около 700 дка, които винзаводът засади през миналата година. Земеделието, освен лозя, включва и други култури, които някои арендатори на земи произвеждат.

Имахме и други производства - два завода за телени изделия и за части за военната промишленост. За жалост всичко това вече го няма за 30 години преход.

За 30 години Сухиндол е намалял може би с една трета от хората си. Тези, които остават да живеят и да работят тук, са истински патриоти и родолюбци. Трагедия е да останеш в този край, за да живееш с такива ниски възнаграждения.

Заплатите в общинската администрация например не са се увеличавали вече 10 години. Последното увеличение, което направихме с бюджета сега, е 10%. Хората работят за 500 до 700 лв. заплата. А това са експерти, специалисти... Всички млади хора, които идват, още на първата година си отиват, защото тези пари не им стигат за покриване на всекидневните нужди.

Няма значение дали общината е малка или голяма - хората имат еднакви потребности за живот. И когато се сблъскат с администрация и виждат, че тя работи или не работи, си дават сметка какво представлява държавата. Някои от тези експерти са със стаж от 10, 15, 20 години, дори и с 30 години имаме колеги, които работят. Когато дойде време да се пенсионират, получават около 300 лв. пенсия. За жалост местната власт няма нито възможности, нито права да решава тези въпроси. Всичко в държавата е централизирано и става все по-централизирано, истинска децентрализация към общините няма.

- Във "Визия за България", в раздела за регионите, става въпрос именно за нова философия за децентрализация. Какво конкретно е необходимо да се направи в тази посока?

- За да правиш политика, трябва да си в управлението на държавата. Затова БСП трябва да се върне във властта, за да може "Визия за България" да стане реалност.

Обсъждахме проекта с народните представители, с местните хора. Стана хубава дискусия - родиха се предложения, идеи, бележки. Имаше пропуснати аспекти, те намериха място във Визията. Получи се стратегически документ, изработен от експерти, специалисти, от хора, отдали години и енергия на различни браншове и държавни структури.

- Социалистическата партия има визия, има и ясно изразена опозиционност. Корнелия Нинова заяви преди заседанието на конгреса, че курсът на БСП е към предсрочни избори. Има ли партията ресурса, опита и енергията да спечели?

- Хората в България са обезверени от 30 години преход. Защо? Защото не виждат в нас, за съжаление, алтернативата за промяна. През годините понесохме всички негативи на управлението на Тройната коалиция, а там бяха и НДСВ, и ДПС. Никой не каза, че Симеон Сакскобугготски или Ахмед Доган са виновни. Всички казваха: БСП е виновна! И социалистите понесоха най-големите критики за тогавашното управление.

С всеки следващ вот става все по-трудно. Ето, да вземем последните постановления на Министерския съвет, с които пак се раздадоха пари на определени общини. Правителството на Пламен Орешарски например също имаше публично-инвестиционна програма за 500 млн. лв. Съседни общини тук, в нашата област, получиха двойно повече пари от нас. Стражица например получи 1,8 млн. лв. - нищо, че управлението беше в ръцете на ГЕРБ.

А сега за три общини от нашия регион - Павликени, Сухиндол и Полски Тръмбеш, няма нито 1 лев. Какво да мислим ние, ощетените общини, освен че парите се дават на тъмно, и то на определени кметове. Затова е много трудно да кажа дали БСП би спечелила тези избори при тази конюнктура.

Има и още нещо. Винаги в нашата партия е на дневен ред въпросът кога БСП ще се яви на избори самостоятелно, като Българска социалистическа партия, а не в коалиция. С тези коалиционни партньори през годините, които имаха "по един файтон хора", но прикрепяйки се към нас, влизаха в парламента... Мисля, че когато влезем в парламента, тогава трябва да правим коалиционни споразумения, защото явно няма как по друг начин да се управлява държавата. Това е истината - спомнете си какви ли не формации се залепяха за нас...

Проблемът е в това, че народът не живее добре. Ако живееше добре, нямаше да се интересува кой как го управлява. Има много примери по света, които показват, че хората не знаят дори кой е президентът на държавата им. Но на Балканите е друго. Ние даже не сме и в Европа...

- От какво се оплакват хората в Сухиндол, г-н Чернев? Как решавате техните проблеми?

- Кметът в малкото населено място е всичко. За открадната кокошка, за весел или тъжен повод - всички идват при кмета. Проблемите решаваме веднага и бързо, стига сигналът да е подаден навреме. Опитваме се, когато човек има нужда от административна услуга, да я предоставим веднага.

- Имат ли работа сухиндолци?

- Безработицата тук е около средната за страната или малко по-висока. Варира според сезона. Сега със засаждането на новите лозя има работа за повече хора. Голяма част от местните работят в лозарството и винарството. Има работа в дърводобива, който е останал по-малко в района, в земеделските кооперации. Наели сме хора и в общината - в Дома за възрастни, в училището, в детската градина и яслата.

- Това ли са възможностите пред младите хора?

- Това са, други няма. Някои хора работят в съседни населени места - Павликени, други - във Велико Търново. Или отиват в чужбина. Хубавото е, че се връщат с пари и ги инвестират тук - купуват домове, ремонтират старите.

Общината има трайна и стимулираща данъчна политика по отношение на моторните превозни средства. Тук са най-ниските данъци в почти цялата Великотърновска област - на минималните прагове сме. Затова и много хора регистрират тук ТИР-овете и камионите си, за да ползват данъчните облекчения. За куриоз има регистрирани дори 4 яхти.

- Какъв е потенциалът на общината за усвояване на нови инвестиции? Има ли желаещи да вложат тук средства в някакво производство?

- Желаещи да инвестират има. Основно те са насочили своите интереси в сферата на лозарството, винарството и винения туризъм. Това е бъдещето на нашия край, с това сме известни. Продължаваме да усвояваме европейски средства по различни проекти.

Смятам обаче, че трябва да се направи нова формула, по която да се отчисляват пари за издръжка на общините от държавата. Формулата, по която сега се финансират малките общини, трябва да се преработи така, че средствата да се увеличат двойно, за да може хората, които работят, да имат добри заплати и осигуровки, т.е. да живеят добре.

- Неотдавна ваши колеги изказаха мнение, че общините трябва да получат повече свобода да управляват ресурсите на тяхна територия...

- Ако общините имат тези ресурси - да. Но някои нямат. Затова трябва да се помисли за нов закон за местното самоуправление и местният парламент да може да решава своите проблеми от това естество.

- Какво заложихте в бюджета за 2019 г. на община Сухиндол?

- Бюджетът на община Сухиндол за 2019 г. е 3,5 млн. лв. Най-важните акценти в него са техническата и социалната инфраструктура в града и в селата. Ще търсим възможности за привличане на европейски инвестиции, ще продължим работата по оперативните програми, чиито средства отиват за трайно безработни хора, за лица с увреждания, за домашния социален патронаж, за Дома за възрастни хора с деменция. 

- Предстоят местни избори. Къде е мястото на лявата алтернатива в тях?

- Местните избори са важни за всяка община, за хората, които живеят в нея. Кметът не олицетворява само една партия. Без значение от коя политическа сила е издигнат, когато си е свършил работата, хората просто гласуват за него. Това е истината.

В големите градове се залага на медийните кампании, там представянето на кметовете е по-различно. И ролята на партиите е по-голяма.

Безспорно, изборите за местна власт са важни, но по-важен сега е вотът за Европейски парламент. Евроизборите ще са барометърът, по който БСП ще се свери часовника след еуфорията "Радев".

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ