26 Февруари 2024понеделник21:08 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

На фокус

Истинското е неоценимо с пари

Музеите не са бакалии и е крайно време министерството на финансите да разбере това

/ брой: 235

visibility 3632

Иван Велчев

Наскоро Министерството на финансите  обнародва анализ на дейността на 3262 читалища, 111 музеи и художествени галерии и 27 библиотеки с регионален характер през 2022 г. Основното заключение в него бе, че няма зависимост между размера на финансирането и активността на работа на отделните регионални културни институти в страната. И затова се налага промяна в подхода за финансиране. Ето основният извод от анализа: "Минимален е обхватът на дейността, свързана с организирането на редовни, ежеседмични форми на занимания с деца и възрастни. Разчита се на презентиране на статични изложби на експозиции и предоставянето на вече създаден и наличен библиотечен фонд, на участие или организиране на единични събития или изяви по повод конкретни празници или събития".
Последва нещо като отговор на музейните специалисти, изразен от Елеонора Авджиева, директор на Музея на на народните художествени занаяти и приложните изкуства в Троян, чийто извод е следният: "Според публикуваните данни на Министерство на финансите от държавния бюджет се отделят 55 млн. лв. за издръжка на българските музеи. Сумата е малка, мизерна, крайно недостатъчна." Т.е. както винаги, става въпрос само за пари!
Първият въпрос, който възниква е : откъде-накъде

финансовото министерство
си позволява да прави оценка

на културни институти и как успя това министерство въобще да свърши тази огромна работа? Това същото министерство ли е, чиято приходна агенция не може да събира различни дължими данъци и то с милиарди? Не подари ли бивш финансов министър 700 млн.лева на  един известен бизнесмен? А нима нашата държавна администрация заслужава високите си заплати,въпреки очевидната си неефективност? Колко милиарди държавни пари се откраднаха при т.н."обществени поръчки" за магистрали и какво ли не?
Хайде сега сравнете тези изтекли милиарди с мижавите 55 милиона за всички музеи в България, които са заседнали в гърлото на финансовото министерство. Не само тази година,а винаги на нашите мили управници пречат културата и пенсионерите. Всичко друго според тях е наред.
И така, спорът  между двете страни прилича на разговор между глухонеми и основната причина за това е неразбирането за съвременната  същност на институцията музей.
Съгласно чл.7 от Закона за паметниците на културата и музеите,"Музеите в Република България са научни и културно-просветни институти, които издирват, изучават, събират, придобиват, съхраняват, документират и популяризират паметници на културата". Обръщам внимание, че в различните закони има различни дефиниции и съгласно тях музеите трябва да се занимават само с МАТЕРИАЛНИ паметници на културата??

Точно оттук идват
и проблемите

Защото на  24.08.2022 г. Международният съвет на музеите (ИКОМ) прие следната актуализирана дефиниция за музей: "Музеят е постоянна институция с идеална цел, в услуга на обществото, която проучва, събира, съхранява, интерпретира и представя материалното и нематериалното наследство. Отворени към публиката, достъпни и приобщаващи, музеите насърчават многообразието и устойчивостта. Те извършват своята дейност етично, професионално и с участието на общностите, предлагайки различни начини за образование, забавление, размисъл и споделяне на знание."
Както се убеждавате сами, основните разлики между тези дефиниции са понятията " нематериално наследство, забавление , размисъл". Малки, но съществени разлики, които  отговарят на съвременните процеси в развитието на обществото и културата.
По света, музеите отдавна не са обикновени складове с артефакти и материални ценности, а предлагат " различни начини за образование, забавление, размисъл и споделяне на знание. А най-интересното е,че българските закони не са актуализирани с тази нова дефиниция! Но и без тях има  български музеи, в което основното е забавлението и размисълът.
Преди няколко години във Велико Търново беше открит "Музей на илюзиите". Мисля че такъв музей беше открит  в София и други градове, но аз съм посещавал този в Търново. В него няма нито един паметник на културата. На голяма площ и два етажа са разположени различни апарати, уреди, чрез които се създават  светлинни, оптични, електромагнитни и др. явления от физиката и оптиката и са  представени заедно с мистериозни произведения на изкуството и класически загадки. Изключително образователното преживяване е обогатено с интерактивно забавление.
Преди осем години,в Казанлък се откри първият и единствен фотомузей. За кратко време той се превърна в уникално духовно пространство, в което не само се организират множество изложби на балгарски и чужди фотографи, но се провеждат диспути, класически концерти и даже се прожектират стари български филми.
Хайде сега драгите експерти от финансовото министерство да ми кажат: по какви критерии, формули, може да се изчисли ефекта от тази изложба,емоциите, вълненията, преживяванията?  По брой посетители и приходи този музей едва ли е между водещите. По какви критерии може да се оценява дейността на Музея - дом на хумора в Габрово? Може би по броя на усмивките и големината на настроението в него?
 Както вече казах, МФ не може да прави оценка за дейността на който и да е музей,защото за министерството

единственият критерий
са парите

Правилен е отговорът, че оценка  може да прави само обществото. За разлика от министъра, който раздава пари,но не негови,а наши пари, много хора/ в т.ч. и аз/ всяка година даряват свои пари на музеи. Музеите не са  някакви хрумвания, а институции, създадени, съгласувани и регистрирани от министерството на културата, т.е. от държавата. Следователно държавата във всички случаи трябва да бъде съпричастна към тяхната дейност.
 Финансирането на музеите представлява сложна комбинация от държавни субсидии и собствени средства. Те стигат за материална издръжка, но не са достатъчни за създаване на качествено ново съдържание и модерни изложби. На второ място, музеите работят с ограничен персонал и много често един и същи човек съвместява много функции в една.
Музеите не са бакалии, а имат образователна роля, поддържат местната идентичност, вдъхновяват и раждат идеи, създават социална кохезия, генерират туристически поток, подкрепят развитието на талант в изкуството и науката. Музеите развиват креативност и критичност. Музеите се ангажират с важни и актуални проблеми в областта на екологията, социалната сфера, човешките права и прочее. Но инициативата за редовните занимания в музеите с деца не е задължение само на музеите,но основно на училищата.
Музеите представляват ценен ресурс за развитие на културния туризъм  Хармоничната връзка между тях трябва да се поддържа от гледна точка на инфраструктурата, качеството на колекциите, информационната и комуникационна системи, образователните функции на музея, персонала и връзката му с туристите и експонатите. Как министерството на финансите си представя по-високи приходи от културно-историческия туризъм, без адекватни музеи?    
 Наскоро Канал 1 представи великолепен филм за проф. Андрей Пантев. И неслучайно точно той, най- сладкодумният разказвач каза: "Историята на може да се разказва скучно,да представяш само сухи факти, дати и цифри, и така да се губи историческото събитие".
И за да не бъде така в някои музеи,те  трябва сериозно да преосмислят своята дейност ,да аранжират по нов начин своето вътрешно пространство и начин за общуване с посетителите. Но за това също са необходими значителни средства и то за капиталови разходи,а не само за заплати! Атрактивен музей предполата и атрактивни,креативни музейни експерти, които едва ли ще се намерят при тези ниски възнаграждения!

А да говоря ли
за библиотеките?

Председател съм на т.в. "обществен съвет" на една от най-големите общински библиотеки в България - тази в Казанлък. Книгите се обновяват основно на база на дарения,а всяка година се разчита на трохите от министерството на културата! Преди години бяхме подготвили цялостни нови правила за финансиране на библиотеките по финландски образец! Предадохме текста в общината, те казаха,че са го предали на националното сдружение на общините, от което се очакваше да внесе общ проект до министерство на културата! Минаха почти 5 години -никакви действия, реакция! Нищо.
Крайно време е разни политици и финансови "мъдреци" да спрат да употребяват израза" издръжка на музеите" и респективно на културата. Това е ИНВЕСТИЦИЯ, уважаеми неграмотници! Инвестиция в бъдещето на нацията!
Трябва да се изработи и съвсем нова методика за финансиране на музеите. Време е общините, висшите училища, научните организации и структурите на централна администрация да започнат да включват музеите и галериите като равноправни партньори в големите проекти за развитие на туризма и за опазването на културното наследство, за да се осигури допълнителна възможност за по-справедливо възнаграждение на експертите с висок креативен потенциал.                    Ако това не се случи, всяка година ще четем протестни писма с искане за повече пари. През 90-те години превърнахме болниците в търговски дружества. Резултатът го знаем. Ние сме държавата с най-висока смъртност в Европа!
Ето защо съм против бакалско-счетоводното мислене и подход срещу музеите. Един мъдрец от приказките-Малкият принц, беше казал:" Истинското е невидимо за очите.". Аз бих добавил: " и неоценимо с пари"!

БНБ с таван на банковите такси

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 38

Спестяванията на гражданите - над 80 млрд. лева

автор:Дума

visibility 288

/ брой: 38

България сред страните с най-висока инфлация в ЕС

автор:Дума

visibility 294

/ брой: 38

В АЕЦ „Козлодуй“ създавате корупционна черна дупка

автор:Дума

visibility 289

/ брой: 38

Г-7 одобри пакет от мерки срещу Москва

автор:Дума

visibility 303

/ брой: 38

Гърция привлича 40 000 чуждестранни работници

автор:Дума

visibility 307

/ брой: 38

Сблъсъци между фермери и Макрон в Париж

автор:Дума

visibility 295

/ брой: 38

Накратко

автор:Дума

visibility 236

/ брой: 38

Медийните бомби и истината

автор:Александър Симов

visibility 347

/ брой: 38

Мизерия и живец

автор:Деси Велева

visibility 324

/ брой: 38

Натягат болтчетата

автор:Ина Михайлова

visibility 1719

/ брой: 38

Да подпишем 240 молби за колективен иск срещу мобилните оператори

автор:Дума

visibility 290

/ брой: 38

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ