04 Октомври 2023сряда10:57 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Снимка Славина Луканова

Поколения

Ива и Велислава обожават песни с ценни послания

Талантливите внучки на Гуна Иванова вярват, че българският фолклор има лечебното свойство да вдигне човек, дори когато е най-трудно

/ брой: 146

автор:Вилиана Семерджиева

visibility 888

Вилиана СЕМЕРДЖИЕВА


"Обожаваме народните песни с по-дълбоко послание - тези, които "казват нещо", както Гунето обича да казва." Гунето, която с много обич и нежност наричат така, е именитата народна певица Гуна Иванова. А те са Ива и Велислава Костадинови - нейните красиви и талантливи внучки. Смятат, че с една песен е хубаво да се предаде ценно послание - за любовта между хората или за родолюбието... Затова "Недо ле, арна девойко", например, е в топ 10 на техните най-любими песни, някои от които пеят и те. В този "списък" са още "Немой одиш надалеко", "Не ме давай, мила майко", "Песен за Георги Измирлиев", "Чула ли си", "Кавал свири, мамо", която в тяхно изпълнение се нарича "Догодина".

А "Софка на татко" е в класацията им за най-любими песни и заради усмивките на публиката и всички видеа, които получават във времето с хорото "Софка" в тяхно изпълнение. Стана емблема за нашите концерти и участия, и то заради публиката. Много случайно влезе в репертоара ни, но нали знаете - нищо случайно не е случайно, казва Велислава.

На много неща ги е научила баба им

- казват й "примерът ни на сцената и в живота", защото олицетворява доброта, борбеност, целеустременост, любов. Тя е извор за нас - извор на песни, на мъдрост, на сила, на обноски. Споделяме си и търсим съвети от нея, признават момичетата. Тя е видяла и преживяла много - от най-голямото щастие до най-силната тъга. И на фона на всичко се е съхранила. Благодарение на песента.   

Ива и Велислава от мънички са раснали с песните на баба си и покрай нейните изяви. С времето са осъзнали, че им доставя радост да се занимават с народна музика. Когато видяхме, че категорично успяваме да усмихнем публиката и да й въздействаме. Това е една от главните причини да тръгнем толкова устремено по този път, признава Ива. А Велислава допълва: Също така процесът на създаване на нова песен, търсенето, намирането, работата с прекрасните музиканти, които творят заедно с нас, емоциите и забавните моменти по време на записи, заснемането на видеа към песните ни, процесът на създаване на танц, когато имаме такъв - всичките тези неща ни зареждат и вдъхновяват за още и още.

Ива е завършила финансов контрол и финансово право в УНСС, а Велислава - актьорско майсторство в НАТФИЗ в класа на проф. Стефан Данаилов.

Завърших Националната финансово-стопанска гимназия, която обожавам с цялото си сърце, защото попаднах на преподаватели, които освен на предмета, обръщаха внимание и на ценностите, разказва Ива. Там среща и невероятни хора, които до ден днешен са част от нейния живот, и е благодарна на Господ за това! ("Анжи, обичам те - това е най-добрата ми приятелка.") Уважава всичките си преподаватели, защото всеки е допринесъл за това, което е тя днес. Госпожа Павлова по счетоводство, например, ни научи на честност, на любознателност, на уважение не само към предмета. Когато отидох в УНСС и имах счетоводство като предмет, бях перфектно подготвена, знаех почти всичко, което се преподаваше. Класните ми - защото имах две, бяха изключително забавни и същевременно внасящи респект. И в предишното си училище имах много готини учители. Те контактуваха с нас като с приятели и затова беше много лесно да ни повлияват положително. Благодарна съм на всички учителки по български език и литература, на които попаднах - госпожа Горанова, госпожа Койчева и госпожа Козова. Те с много отдаденост преподаваха предмета си, имали сме дълбоки разсъждения върху творби на автори, което е оказало влияние за оформянето ми като човек, допълва Ива.

Завършвайки НАТФИЗ в класа на Стефан Данаилов, научих доста - за пръв път излязох от зоната си на комфорт, станах по-самостоятелна, смела и се разчупих, връща се в годините Велислава. Имах нужда от точно такова приключение и сега това оказва много добро влияние и на певческите ми изяви. Благодарна съм на Стефан Данаилов за всеки актьорски и житейски урок. Благодарна съм и на д-р Сава Драгунчев за всичко, на което ни научи, за отдадеността му към нас като актьори, за всяка похвала и за всяка критика, която винаги е била на място и градивна!

Велислава изпълнява главна роля във филма "12А", има доста заснети реклами, дефилирала е на ревюта като модел, снимала е рекламни фотосесии.

Но Ива и Велислава 

в момента са най-отдадени на музиката

на пеенето - това е техният фокус. Освен самостоятелно, се изявяват и като солистки в Представителния ансамбъл към въоръжените сили на Националната гвардейска част.

Отбелязвам, че в новите песни, които изпълняват, фолклорът звучи по-съвременно. На което Ива отговаря: Още от малки, след като Гунето прекрати дейността с детските групи, с Велислава сме си говорили как би звучала дадена песен с по-различен аранжимент. Поотраснахме и решихме да сбъднем тази наша мечта, и бяхме много удовлетворени от резултата. Сега заедно със Светлин Къслев създаваме доста интересни неща. Всяка песен, която сме му дали, той развива и аранжира по различен начин, а ние го слушаме и му имаме пълно доверие за крайния резултат. Албумите ни - "Не ме давай, мила майко" и "С България в сърцето", събират много значими за нас песни. С последния наблегнахме на по-весел репертоар, с цел да откъснем хората от сивото, от тъжното. Но имаме и песен, разказваща живота на Георги Измирлиев. С нея в този албум обръщаме внимание, че днес имаме възможност да празнуваме, да се радваме на свободата, но никога не трябва да забравяме тези, които са дали живота си, за да бъдем свободни ние. И трябва да ценим това, което имаме, защото цената му е много висока.

Стремим се да вървим и в двете посоки, продължава Велислава. Работим и с Валери Димчев, Сашко Велков и Светослав Лобошки. Безспорен наш хит е "Софка на татко", а Валери там е направил своята магия с инструментала. Красива авторска песен - "Българска хубост", ни подари големият Райко Кирилов, от когото също се учим. За нас е чест и огромна радост да пеем песни по негова музика. Любими са ни и авторските песни, които създава нашата баба Гуна Иванова - тя прави и музиката, и текстовете, а нейните текстове докосват всеки, казват Ива и Велислава.      

Снимка Боян Христов

Младите хора у нас все повече започват да обръщат внимание на фолклора, традициите и обичаите. Според Ива това е, защото си дават сметка за ценностите, за идентичността ни, за красотата, която притежава нашата музика. Големият фестивал "Пирин фолк", който тази година чества своя 30-годишен юбилей, е трибуна за нови млади таланти, голям опит и невероятна емоция. Фестивалът "Фолклорен извор" в Царевец - също. Това са музикални събития, които потапят в магията на българския фолклор и дават възможност за изява, а тръпката е неописуема. Има и още много - колкото повече стават, толкова повече се засилват обичта и интересът към фолклора.

Много хора проявяват интерес и към танцовата зала, отколкото към фитнес залата. Поздравления и за тези, които успяват чрез българското да поддържат и доброто здраве! - казват сестрите.

Пандемията, която ни връхлетя неочаквано, обърка живота и плановете на всички. И те през последните две години са минали през изпитания, не едно и две... Но са успели да вдигнат глава и да продължат. През този период много са забавили творческото темпо и сега се опитват да наваксат. 

В момента подготвят представянето на две нови, интересни песни. Едната е народна по музика и текст, а другата е авторска, написана от един от техните идоли на музикалната сцена. И двете ще бъдат представени с видеореализация на високо ниво.

Август и септември ще бъдат доста динамични за Ива и Велислава

Имат покани от китни места в България за събори и други празнични събития. Ще участват с рецитал на "Пирин фолк" в Сандански - за трети път, за което са благодарни и щастливи.

Много е труден животът напоследък, усеща се напрежение и неудовлетвореност по една или друга причина, споделя Ива. Силно се надяваме във всеки от нас да се събуди онова чувство, свързано с разбиране на другите, толерантност и доброта не само за близките, а и за останалите. Егото и егоизмът трябва да бъдат сведени до минимум във всеки от нас, да се опитваме да се разбираме повече, защото това е пътят към общото благо. 

Ива и Велислава не обичат да говорят за лични неща, но признават, че мечтата и вижданията им са свързани със здрави семейства, в които да присъстват Мирът, Любовта и Хармонията. "Семейството за нас е висша ценност. Така сме възпитани и сме благодарни за това!"

2/3 от стопанските сектори - в риск от забавени плащания

автор:Дума

visibility 367

/ брой: 190

Поддръжката на автомобила поскъпва с 20-30% тази есен

автор:Дума

visibility 372

/ брой: 190

Проверяват бирата за пестициди

автор:Дума

visibility 329

/ брой: 190

Основната лихва се вдигна за пореден месец

автор:Дума

visibility 326

/ брой: 190

Българите шпиони на Острова са работили и в Германия

автор:Дума

visibility 399

/ брой: 190

Албанският "Илинден" топи активисти-българи

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 190

Нов кръг консултации за кабинет в Испания

автор:Дума

visibility 315

/ брой: 190

До отчаяние

автор:Нора Стоичкова

visibility 388

/ брой: 190

Да си купиш българин

автор:Мартин Карбовски

visibility 393

/ брой: 190

ДП на пароструйка

visibility 278

/ брой: 190

27 000 нови безработни, производството на ток се свива 4 пъти

visibility 327

/ брой: 190

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ