06 Юли 2022сряда16:48 ч.

ВРЕМЕТО:

Още от сутринта ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места ще има краткотрайни валежи, гръмотевични бури и градушки. Има вероятност за локални интензивни явления. Над Източна България ще се задържи предимно слънчево и горещо. Температурите ще се понижат с 5°С-7°С. Максималните температури ще бъдат от 26°С в западните райони до 36°С на места в Източна България. Още от сутринта ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места ще има краткотрайни валежи, гръмотевични бури и градушки. Има вероятност за локални интензивни явления. Над Източна България ще се задържи предимно слънчево и горещо. Температурите ще се понижат с 5°С-7°С. Максималните температури ще бъдат от 26°С в западните райони до 36°С на места в Източна България.

Интервю

Иван Ченчев: Вече вкарваме държавата в ритъм

Слагаме край на порочното управление, казва народният представител от "БСП за България"

/ брой: 63

автор:Марин Милашки

visibility 43

Интервю на Марин МИЛАШКИ


ИВАН ЧЕНЧЕВ е роден на 5 август 1976 г. в София. Народен представител е в 42-рото, 44-тото, 45-ото, 46-ото и 47-ото НС. В настоящия парламент е зам.-председател на ПГ "БСП за България" и председател на Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта. Докторант е в НСА "Васил Левски" и преподавател по мениджмънт и младежки дейности. Владее английски и руски език.- Г-н Ченчев, тази година бюджетът за спорт е доста по-голям в сравнение с 2021 г. Как ще се отрази това?
- Радвам се, че по време на преговорите по секторни политики частта спорт я разделихме на две направления - младежи и спорт. В числово изражение парите са с близо 25 млн. лв. повече, но има допълнителни 100 млн. лв. през Министерството на образованието и науката, които могат да бъдат харчени за спорт, за отдих. Те също ще бъдат ползвани. Има чувствително увеличение на средствата за общините за спортна дейност.
Искам с помощта на вестник ДУМА да се борим да рухне митът на ГЕРБ, че много са се грижили за спорта. Истината е, че при 12-годишното им управление сектор "младежи" беше под всякаква критика. Нямаше никакви държавни пари за тези политики.
Всички говорим, че нашите младежи трябва да останат в България. А те просто бягат. Ако някой остане, държавата ни не е имала политики за него през тези 12 години. Неглижиран въпрос. Предишните управляващи просто не са отпускали пари. Бюджетът по това перо е бил 800 000 лв.
- И в строителството, и в ремонта на спортни съоръжения ситуацията е сложна.
- Точният пример за порочния модел е строежът на "Арена Бургас", която трябваше да е готова. Но като пари се изляха двойно повече средства.
Сигнализирал съм спортния министър Радостин Василев за една зала за хандбал в Ловеч. Тя е била пригодена за спорт, след като преди това помещението е било продоволствено хале. Общинските съветници са гласували 300 000 лв. за ремонт. По времето на ГЕРБ това нещо се спира, парите не са били използвани. А няколко месеца по-късно се появява проект за 9 млн. лв. за същата работа. Това какво е? Намирисва на корупция, на някакво облагодетелстване. Василев е сигнализиран, за да му отдели специално внимание. За сравнение - кметът на Троян Донка Михайлова (БСП) има проект за нова зала, която ще струва 4,5 млн. лв., и ще бъде изградена от нулата.
- Това е голямо замазване на очите от страна на ГЕРБ?
- Един бивш премиер постоянно се хвалеше със спорта, а са се случвали неща, които не са толкова лицеприятни и са крити от обществеността.
- Да, но държавата е строила незаконно?
- Това не мога да си го представя, но е факт. Земята за "Хемус" дори не е отчуждена. Там са дадени 1 млрд. лв. авансово. Кой е виновен? Има такива лица, подписвали са се. Това е само един сектор. А с язовирите? От 6000 язовира 440 са определени за особено опасни още преди 8 години. Нуждаят се от спешен ремонт. Отпуснати са 500 млн. лв., с които са ремонтирани едва 11 язовира, а от тях само един е ремонтиран законно? Къде са парите?
А животът на хората? В моята Софийска област е язовир "Бели Искър". Ако се скъса стената му, ще залее Самоков, водата ще стигне до стената на язовир "Искър", ще я скъса и той ще залее София. От Планинската спасителна служба ми казват, че почти през ден язовирната стена е удряна от лавини. Това го знае и областният управител Иван Иванов. Искам да му благодаря, защото инициира среща с пряко замесените, заради сътворения от тях пореден абсурд. Правителството на Борисов прехвърля проблема на областния управител, който обаче няма финансиране. Е, какъв ремонт? Отделно в този район няма известителна система.
- Знам, че имате идея комисията по спорт да подхване храненето в училищата.
- Всяко трето българско дете е болно или склонно към затлъстяване. Ядат предимно въглехидрати. Нужни са хранителни специалисти в тази сфера. Съвместна работа с МОН и МЗ, защото е нужна програма за хранене, която да е здравословна. В момента много родители се оплакват. Децата им не влизат в столовата, хранят се с мазни банички и т.н. Надявам се скоро да излезем с конкретни предложения. Защото после казваме, че децата ни са болни, не стават от компютрите. С оглед на развитието на света, увлечението към мобилните устройства е нормално, но тук в ролята си трябва да влезе родителят.
- Не е цветуща ситуацията и със спортните училища.
- Наскоро направих среща с всички директори. Останали са 19 общински и 6 държавни спортни училища. В момента подготвяме конкретни законодателни инициативи. Обнадежден съм от това, което се случва. Знам, има военни действия, кризи, всичко това води до социално напрежение, хората мислят за хляба си и са прави. Но трябва да обърнем внимание на децата, на младежите. Разбира се, да повишим и спортните резултати. Това ще бъде добра стъпка за там, накъдето е тръгнала държавата.
- Колко време ще е необходимо, за да се видят първите резултати?
- Ще има резултати, убеден съм. Виждаме обаче изключителната съпротива на сегашната т.нар. опозиция. След 12 години, прекарани в тотална хегемонизирана власт, в доминация на мракобесието, голям натиск, манипулация на изборните резултати. След подобно управление е трудно за 2-3 месеца да се изкорени всичко. В същото време се опитват да прикриват нещата - крадецът вика: "Дръжте крадеца!". Пазят себе си, защото знаят какво са правили. Тези хора са управлявали 12 години, но са искали само да променят имотното си състояние. А и да стоят до живот на власт.
Горд съм с моята партия, с това, което сме правили последните 5 години. Каквото е говорила БСП - и за паралелна държава, за изтичащите 10-15 млрд. някъде в сенчестия бизнес... Още неща ще излизат. Надявам се всички злоупотреби да се разследват от прокуратурата. Има редица сигнали, те чакат. Нужна е нулева толерантност към корупцията.
- Като че ли промените трябва да започнат от самата прокуратура?
- Със сигурност. Трябва да има нормално правораздаване. Задачата ни е да възстановим правовата държава, защото тя беше абдикирала. Всичко се решаваше от един човек. ГЕРБ разчитат на това, че хората мислят за насъщния и се опитват да замитат злоупотребите под килима, но няма да успеят. Важно е и да не се връщат на власт. Защото наследеното от тях е чудовищно - геноцид спрямо България.
- В момента на дневен ред са и скандалите в БФС. Какво трябва да се случи, за да приключи тази мъка?
- Просто трябва да се следва буквата на закона. А сега един иска да остане, друг да променя. Това са нормални процеси в целия свят. Но да се следва буквата на закона. Защото се оказва, че в много от направленията има добри закони, но те не се спазват.
На българския народ не му е приятно да гледа всичко това, защото знаем каква сила сме били във футбола. Сега не е така и визирам мъжкия национален отбор. При младежите ситуацията е доста по-добра.
Клубовете е нужно да се замислят с тези толкова много чужденци в съставите си, защото именно те спират развитието на талантите. Ако не излязат в чужбина, отиват в нискоразредни отбори.
Но не е само футболът. Трябва да си повишим резултатите и в спортовете, които са били приоритетни на България. Ние сме спортна нация и с добра организация и хубаво планиране това ще се случи.
- Но трябва и науката да влезе.
- Можем да ползваме кадрите на Националната спортна академия. Да се направи научен институт. Това е обсъдено с ректора проф. Николай Изов. Когато е имало наука в спорта, винаги сме регистрирали успехи. И важното е да се вярва на треньорите, а не родителите да се бъркат. Всяко българско дете има талант. Ако не му върви определен спорт, се справя с нещо друго. Здравето е най-важно. То ще намали и натискът към здравната система. И в спорта, и в културата не трябва да има намеса на отделни политически лица с техните лобистки интереси.
- А каква е ситуацията със спорта в София?
- Отправил съм запитване до кмета Йорданка Фандъкова каже как е възможно от 2 млрд. лв. бюджет за спорт да са заделени едва 3,7 млн. лв. В столица на държава от ЕС. Това е подигравка. Това ли е грижата?
ГЕРБ управляват София от 15 години. Бюджетът за този период е общо 20 млрд. лв. С тези пари градът трябваше да изглежда като Виена. За това, което е усвоено, трябваше да сме град, какъвто заслужаваме да имаме. Но реално нямаме.

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ