25 Май 2022сряда12:21 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над страната ще преобладава слънчево време с по-значителни увеличения на облачността преди обяд над източните, а след обяд над планинските райони и там ще се развива купесто-дъждовна облачност, на места ще превали и прегърми. Ще духа слаб до умерен северозападен вятър. Максималните температури ще бъдат между 22° и 27°, по-ниски по Черноморието, в София - около 22°. Днес над страната ще преобладава слънчево време с по-значителни увеличения на облачността преди обяд над източните, а след обяд над планинските райони и там ще се развива купесто-дъждовна облачност, на места ще превали и прегърми. Ще духа слаб до умерен северозападен вятър. Максималните температури ще бъдат между 22° и 27°, по-ниски по Черноморието, в София - около 22°.

Интервю

Иван Иванов: Ще работим в интерес на българските земеделци

Професионално и открито ще управляваме публичния ресурс, казва министърът на земеделието

/ брой: 14

автор:Мая Йовановска

visibility 94

Интервю на Мая ЙОВАНОВСКА


- Министър Иванов, кои са най-спешните проблеми, с които се наложи да се захванете?

- Земеделският отрасъл е един от основните и най-важните в областта на икономиката. Той не само има сериозен принос към Брутния вътрешен продукт на страната, но и осигурява изхранването на населението и суровини за леката и хранително-вкусовата промишленост, което го прави структороопределящ. Това предполага и разнопосочни по характер проблеми, с които се сблъсках при встъпването ми в длъжност като министър. Буквално в първия ми ден трябваше да се захвана с проблемите в "Напоителни системи" ЕАД, с цените на дървата за огрев за населението в настоящия отоплителен сезон, финализирането на Стратегическия план за следващия програмен период (2023-2027 г.) и очакванията на земеделския бранш за по-различен и справедлив подход в него към всички. 

- Един от сериозните проблеми през този отоплителен сезон са високите цени на дървата за огрев. Какви са причините и има ли начин да се повлияе върху тях?

- Една от първите ми срещи бе с директорите на шестте Държавни горски предприятия по темата с покачващите се цени на дървата за огрев на населението. И въпреки че тази година по данни на горските предприятия са определени за добив 1,054 млн. пространствени куб. м, със 140 хил. пространствени куб. м повече в сравнение с предходната календарна година, за директни продажби, се стигна до тази криза на пазара. Едни от причините, които ми бяха посочени за това, са прекаленото търсене и спекулата от страна на търговците, които купуват дървесината и я доставят до крайния потребител. Тук все пак не бива да се забавят и някои обективни елементи, като например цената на горивата, която също се повиши. 

Затова съм възложил до края на януари да ми бъдат предложени конкретни мерки, които да доведат до намаляване на цените на дървата за огрев. Целта ни е да достигнем нивата от лятото на 2021 г. Паралелно се прави и анализ на износа. Ако е необходимо, ще наложим мораториум на износа за трети страни. Възложил съм да бъде изготвена справка каква дървесина е изнесена и какви количества са заложени да бъдат реализирани зад граница. Ако този процент е висок и би имал отражение върху крайната цена, ще предприемем и такива мерки. 

- Покрай наводненията на дневен ред отново излезе темата за "Напоителни системи". Какво непрозрачно открихте там и как може да бъде оздравено дружеството?

- Наводненията показаха истинското състояние на "Напоителни системи", което е изключително тежко. Говоря не само за финансовото състояние на дружеството, което е много лошо, но и за неговото управление и за състоянието на съоръженията. Това са проблеми, трупани с години, на които сега ще търсим бързото решаване. Защото "Напоителни системи" има важна роля за отрасъл "Земеделие", за неговата работа и устойчивото му развитие.

За да оздравим дружеството, предприехме редица мерки. Преди около седмица бе освободен от длъжност целият Борд на директорите. Засега поста си запазва изпълнителният директор Димо Чопков, под условие за бързо нормализиране на финансовото състояние на дружеството. Възложил съм и вътрешен одит на дейността на "Напоителни системи", като очакваме докладите с окончателните резултати, за да се приемат нужните последващи действия, включително и чрез предаването им на компетентните органи - прокуратура, ДАНС и МВР. 

Предстои тежка и значителна работа по оздравяване на дружеството и възстановяване на неговите основни функции, които са свързани с обезпечаване с вода за напояване на земеделските производители. Ще работим и за обновяване на съоръженията за напояване. Има средства и трябва да положим усилия те да не бъдат загубени. Планираме и ускоряване на процедурите за получаване на разрешение за водочерпене от повърхностни и подпочвени води. 

- Казахте, че при обсъждането на бюджета ще поискате повече държавни помощи за земеделците. Ще има ли приоритетни отрасли?

- Вече сме в преговори с Министерството на финансите за осигуряването на допълнителен ресурс за държавните помощи в земеделския бранш. Целта ни е с поисканите средства да бъдат компенсирани увеличените разходи на земеделските производители от всички сектори.

Един от секторите, който търпи най-сериозни загуби според нашите анализи, е зеленчукопроизводството и по-конкретно - оранжерийното производство. Тези производители са в изключително тежка ситуация предвид увеличените цени на енергийните ресурси. Отоплението е сред основните разходи при ранното производство, което се е увеличило четири-пет пъти на годишна база. Това води до значимо увеличение на производствените разходи и ще повлияе върху икономическата устойчивост на земеделските стопани, които отглеждат зеленчуци.

Самите стопани сигнализират, че има голяма вероятност през зимните месеци да не успеят навреме да произведат или закупят разсад и да стартират производството на оранжерийна продукция. Това би довело до липса на оранжерийни зеленчуци родно производство. По данни на министерството, както и по данни, предоставени от Българската асоциация на оранжерийните производители, в страната има общо 900 хектара, засети със зеленчукова продукция, 300 от които се отопляват, като 200 от тях се отопляват на газ. 

Значителни проблеми от сходен характер има и в свиневъдния и птицевъдния сектор. Те също са в неблагоприятна ситуация предвид нарастването на цените на основните фуражни култури и смески, както и значителното повишение на разходите за производство в земеделието, по-специално на горивата и електроенергията. Ето защо за тези сектори подготвихме отново своите анализи и разчети за компенсиране на разходите им. Освен това по време на първото си участие в заседанието на Съвета по земеделие и рибарство, което се проведе в Брюксел, поисках на ниво ЕС да бъде предприета спешна помощ, с конкретни мерки за двата сектора - свиневъдния и птицевъдния, у нас.

- Какво се случва със Стратегическия план за развитие на земеделието и какво е основното в този важен документ?

- Работим на бързи обороти за завършване на Националния стратегически план по Общата селскостопанска политика (2023-2027). Трябва да компенсираме забавянето във финализирането, което се дължи на политическата обстановка в страната, оставащите три заседания на Тематичната работна група и отразяване на поетите ангажименти от коалиционното споразумение в него.

Тук основната тема, която се обсъжда в момента, е т.нар. таван на субсидиите. На 17 януари се проведе поредното заседание на Тематичната работна група, на което се дискутира нов вариант на тавана на директните плащания по Схемата за единно плащане на площ (СЕПП), над 100 000 евро с приспадане на разходи за заплати, което да се доближава до приоритетите, записани в коалиционното споразумение. 

- Какви са дългосрочните цели, които си поставяте, и политиките, които ще следвате?

- Основната ми цел е да бъдат променени подходът и начинът на робата, с откритост и прозрачност в действията ни, като в основата е решаването на проблемите на земеделските производители. По-добрите условия за работа в сектора ще доведат и до развитието му, и съответно - до превръщането му в конкурентен и пазарно ориентиран. И за да постигнем това, ще разчитам на тясното сътрудничество и диалог с бранша.

Стопаните и обществото трябва да са уверени, че институцията ще работи в тяхна полза и интерес, и да са спокойни, че публичният ресурс се управлява професионално и открито. Ще работим в посока ограничаване концентрацията на производствени ресурси и създаване на условия за запазване и изграждане на средна класа стопани и преработватели.

Един от водещите ни приоритети ще бъде в подкрепа на потреблението на български продукти, с които всички се гордеем. Акцент ще бъде поставен върху насърчаването на регистрацията и промотирането на продукти със защитени географски означения, защитени наименования за произход, храни с традиционен характер.


ИВАН ИВАНОВ е роден през 1975 г. в Шумен. Има магистърски степени по "История" от СУ "Св. Климент Охридски" и по "Право" от ВТУ "Св. Св. Кирил и Методий". През 2016 г. защитава докторска степен по история, а през 2018 г. става доктор на науките по управление на информационни процеси. Има юридически опит като юрисконсулт и адвокат, и административен като общински съветник. От 2013 г. е народен представител. През този период е член и зам.-председател на Комисията по европейски въпроси и контрол на европейските фондове, член и зам.-председател на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред, както и член на Комисията по правни въпроси. Д-р Иван Иванов е министър на земеделието в правителството на Кирил Петков, избрано от 47-ото НС на 13 декември м.г.

Зеленски вини Русия в тотална война

автор:Дума

visibility 240

/ брой: 99

Ковачевски: Оставаме приятели с България

автор:Дума

visibility 188

/ брой: 99

Гърция отчита мигрантски наплив

автор:Дума

visibility 138

/ брой: 99

Кандилце за душата

автор:Дума

visibility 169

/ брой: 99

Дано не е фарс

автор:Евгени Гаврилов

visibility 164

/ брой: 99

На България е необходим неутралитет

автор:Петър КАРЛУКОВСКИ

visibility 182

/ брой: 99

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ