31 Май 2023сряда03:02 ч.

ВРЕМЕТО:

Във вторник отново на много места в страната ще се развива купесто-дъждовна облачност и ще има краткотрайни валежи и гръмотевици. Очакват се и градушки. Почти без валеж ще бъде в западните и централните райони на Дунавската равнина. Ще духа слаб вятър от изток-североизток. Максималните температури ще бъдат между 22° и 27°, в София - около 22°. Във вторник отново на много места в страната ще се развива купесто-дъждовна облачност и ще има краткотрайни валежи и гръмотевици. Очакват се и градушки. Почти без валеж ще бъде в западните и централните райони на Дунавската равнина. Ще духа слаб вятър от изток-североизток. Максималните температури ще бъдат между 22° и 27°, в София - около 22°.

Интервю

Ивайло Иванов: Да няма пенсионер с доходи под прага на бедност

2,040 милиона взимат по 70 лв. великденски надбавки, заяви управителят на НОИ пред БСТВ

/ брой: 75

автор:Нора Стоичкова

visibility 17

Интервю на Нора СТОИЧКОВА- Г-н Иванов, великденските надбавки за пенсионерите започнаха да се изплащат от 15 април. Докога хората ще могат да ги вземат и как?
- Около 2,040 милиона пенсионери ще могат да получат великденските надбавки. Тези, които ги получават по банков път, вече трябва да са ги получили - започнахме от 15 април. Онези, които ги взимат на ръка от пощите - до края на месеца. Хората, които не успеят да ги вземат до края на месеца, ще могат да ги получат и следващия месец, с пенсията, срещу лична карта. Или чрез пълномощно на лицето, което има право да им получава парите. На онези граждани, които не могат да отидат до гишетата, "Български пощи" ги разнася по домовете.
- Работещите пенсионери ще получат служебно преизчисление на пенсиите...
- 341 000 са работещите пенсионери, които допринасят за нашата икономика. На тях всяка година им се преизчислява пенсията с осигурителния стаж, тъй като той се увеличава. Процентът варира, но средно на човек се получава по 10 лв. увеличение. От 2 години насам направихме този процес автоматичен, във връзка с пандемията. Така че не е необходимо те да подават каквито и да било документи. На практика от 1 април на всички тези пенсионери бяха преизчислени пенсиите.
- Заговори се за нова индексация на пенсиите с актуализацията на бюджета. Какви са възможностите на бюджета в тази посока?
- В бюджета за тази година е фиксирана точната сума по "швейцарското правило" или увеличение с 6,1% за всички пенсии. В момента има доста заявки за актуализация на пенсиите. С МТСП и МФ работим по 10 варианта как да стане това с актуализацията на бюджета. В момента всички пенсионери получават допълнително по 60 лв. - КОВИД-добавка. Идеята е тези 60 лв. да останат в пенсиите и след 1 юли. Наясно сме, че с увеличението от 6,1% не може да се постигне същата сума - особено за малките пенсии. Ако например минималната пенсия от 370 лв. се умножи по 6,1%, това прави около 394 лв. Затова търсим варианти КОВИД-добавката да остане част от пенсиите, за да няма ощетени хора.
Около 1,070 милиона души получиха по-малък доход през януари в сравнение с декември. Още през февруари поправихме това. Оттогава тази разлика също се изплаща и това е гарантирано до 30 юни.
Опитваме се чрез различни варианти пенсиите да се оптимизират. Например, чрез стажа. Сега 1 година трудов стаж се умножава с 1,35, но има да стане 1,5. Или пък чрез осигурителния стаж. Може би ще потърсим и комбиниран вариант, за да можем, освен да запазим доходите на хората такива, каквито са, да потърсим начин и да ги вдигнем. В момента най-големият проблем е инфлацията и търсим начин тя да намери своето адекватно отражение при преизчисляването на пенсиите.
МФ обяви, че средната инфлация сега е 10,4%. Излезе и доклад на БНБ, където се сочи 15% поскъпване на живота. Търсим вариант да компенсираме доходите в тази посока.
- Много наши зрители изтъкват, че "швейцарското правило" не е адекватно на усложнената ситуация в момента. Може ли то да бъде заменено и минималната пенсия да стане 710 лв., колкото МРЗ?
- "Швейцарското правило" е уникален инструмент. Неговите елементи могат да се коментират, но то наистина е много добро. Там се отчита и нарастването на осигурителния доход, и нарастването на инфлацията. Разбира се, при тази висока инфлация, хората са недоволни. Но да се изключи "швейцарското правило" и да се приравни минималната пенсия с МРЗ, това би нарушило осигурителния модел, защото плащането на пенсии е обвързано с осигурителния принос на всяко лице. По-високи пенсии сега получават хората, които са си плащали осигуровките през целия си съзнателен живот и са се осигурявали на реалните си доходи. Аз твърдя, че тези хора не са в графата "минимална пенсия".
- Колко пари ще струва на бюджета актуализацията на пенсиите от 1 юли?
- Ако се актуализират само с 6,1%, това ще струва около 620 млн. лв. допълнително за второто полугодие. Но ако се направи преизчисление на пенсиите - ще са нужни около 1 млрд. лв.
- Според Вас ще има ли достатъчно средства в бюджета за това?
- Мисля, че бюджетът разполага с тези средства и ще се намери начин да се подкрепят онези 2,040 милиона души, които получават пенсии от НОИ. Това е голяма част от българското общество.
- Така е. Но дали пък няма да увеличи осигуровките на онези, които работят и ги плащат?
- Дотолкова, доколкото в споразумението между четирите партии в управляващата коалиция е записано, че няма да се вдигат осигуровките и данъците, не очаквам те да се вдигнат.
- Колко е осигурителната тежест върху средната заплата?
- 19,2% за работещите, а за работодателя вноската е 60/40. Това означава, че 60% от тази осигуровка я плаща работодателят.
- На каква стойност са изплатените от началото на годината добавки и компенсации?
- За КОВИД-добавките - 122,5 млн. лв. на месец. За една година това са близо 1,4 млрд. лв. За добавките за ваксиниране от 75 лв. заделената сума е 100 млн. лв. До момента от нея са изразходвани 54 млн. лв. 710 000 пенсионери вече получиха тази добавка. Още 102 млн. лв. ще бъдат изплатени през първото полугодие за тази разлика, която се формира между декемврийските и януарските пенсии. Общо сумата за всички добавки и надбавки е малко под 2 млрд. лв.
През декември пенсиите бяха актуализирани средно с 12,9%. Това беше най-голямото увеличение на пенсии през последните години.
- В момента има спад на КОВИД-заразата и на ваксинациите, какво ще стане с тези 75 лв.?
- Тази сума беше отпусната със срок до 30 юни, като идеята беше да се ваксинират колкото може повече от възрастните хора. Разполагаме с достатъчно ресурс и ако правителството реши, този стимул може да бъде с удължен срок. Убеден съм, че ако има голям интерес към ваксинацията, ще се намери такова решение и след 30 юни.
- Смятате ли, че прагът на бедност от 413 лв. трябва отново да бъде увеличен? Сега той не отговаря на реалността.
- Прагът на бедност не влияе върху пенсионната система, върху преизчисляването на пенсиите. Той се използва за изплащане на определени помощи за социално слабите. Амбицията е да няма пенсионер с доходи под прага на бедност. Отделен е въпросът дали това решава всички проблеми на хората. Осигурителната система се основава на приноса, който има всеки работещ.
- Но има неравенство при определяне на приноса. Хората, които са пенсионирани в началото на 90-те и тези от миналата година имат голяма разлика в пенсиите.
- Вие говорите за преизчисляване на пенсиите. Разработваме различни варианти на база на доходите от 2018-а, 2019-а, че дори и с доходите от 2021 г. Но дали парламентът ще се спре на това решение, предстои да видим. Не съм сигурен, че още на първия етап ще се премине към преизчисляване на всички пенсии. Може би ще се мине към варианта актуализация на пенсиите.
- Къде виждате най-големите проблеми или пробойни в пенсионната система?
- Слава Богу, пробойни няма. Осигурителната система е изградена така, че е достатъчно стабилна. Има достатъчно информация за гражданите да видят как се изчисляват стажът и пенсията, така че те да са спокойни.
- Много често се чуват гласове от десните политически кръгове, че пенсионно осигуряване не трябва да има, а всеки сам да се погрижи за старините си.
- Смятам, че това е изключително крайно виждане. Не знам държава по света, в която да има подобно нещо. Навсякъде е изградена пенсионно-осигурителна система, разбира се от различен тип. Нашата система е по германски модел и смятам, че тя е много добра и съвременна. Има изградени и частни пенсионни фондове, които представляват нейния втори и трети стълб. Тя предоставя широка палитра и големи възможности както за хората, които се осигуряват задължително, така и за онези, които се осигуряват допълнително. Друг е въпросът за икономиката и доходите, защото цялостното им повишаване ще доведе до вдигане на приходите на осигурителната система. Респективно това ще даде повече възможности за вдигане на пенсиите.
Попитахте ме за най-големия проблем на системата. Това е сивата икономика. Има много хора, които не си плащат осигуровките. Други пък се осигуряват на минималната заплата, а доходите им са по-високи и получават част от тях в плик. Но да напомним, че когато дойде денят за пенсиониране, тази част я няма и пенсиите им стават по-ниски. Така че, за да получаваме нормални доходи като възрастни, трябва да се осигуряваме през целия си трудов стаж, за да можем да очакваме накрая адекватна пенсия.

Със съкращения

Газът поевтинява с още 15% от 1 юни

автор:Дума

visibility 315

/ брой: 101

Поне 1700 лв. за почивка на семейство с деца на море

автор:Дума

visibility 331

/ брой: 101

ЕС забранява непродаденият текстил да се унищожава

автор:Дума

visibility 315

/ брой: 101

Ердоган спечели изборите в Турция

автор:Дума

visibility 332

/ брой: 101

Отново напрежение в Косово

автор:Дума

visibility 356

/ брой: 101

Русия обяви американски сенатор за издирване

автор:Дума

visibility 320

/ брой: 101

Омерта

автор:Дума

visibility 814

/ брой: 100

Хаос върху хаоса

автор:Иван Ченчев

visibility 3

/ брой: 100

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ