17 Април 2024сряда19:41 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Изборът на ловно оръжие

Някои основни показатели, които трябва да се имат предвид от авджиите

/ брой: 93

автор:Стамен Христов

visibility 3988

Навлизането на нови технологии и разработването на нови конструкции и системи ловно и ловно-състезателно оръжие създават условия за богат асортимент на издържани в качествено, техническо и естетическо отношение оръжия.
Важен фактор за точен и сполучлив изстрел е правилният избор на ловното и ловно-състезателното оръжие. При своя избор занимаващият се с лов или ловна стрелба трябва да знае, че колкото данните на оръжието са по-близки до данните на неговите физически, анатомически и структурни особености, толкова по-голям ще бъде процентът на точните и успешни изстрели. От голямо значение, освен общият външен вид, е дължината на цевите и теглото на ловната пушка.
Доказано и потвърдено от практиката е, че едно от качествата на ловното оръжие - маневреност, е в пряка зависимост от дължината на цевите. Така например пушка с по-къси цеви е по-лека, по-маневрена и е по-удобна за по-слаб физически ловец. За сметка на това пък откатът при нея е по-голям и понася по-слаб патрон. Пушката с по-дълги цеви е по-тежка, с по-малък откат, понася по-голямо натоварване - по-силен патрон, но е с по-малка маневреност и не е подходяща за по-слаб физически ловец. Всеки, който отиде в магазина да избира и купува пушка, трябва обезателно да се съобразява и с посочените показатели, ако желае изстрелът му да е по-точен, по-бърз и по-резултатен.
Изборът на ловна пушка, освен по показателите, които споменахме, се извършва и по качествени характеристики - цевите външно трябва да са без видими вдлъбнатини и изпъкналости, които се проверяват чрез светлинното петно, което пада върху повърхността на цевите. Правилно е цевите постепенно и равномерно да се стесняват и разширяват от единия към другия край без стеснения, разширения и пречупвания, тъй като тези елементи при изстрел нарушават балистичните показатели на пушката. Дулният срез на цевите трябва да е перпендикулярен на оста на канала на цевите. Пробиването на металните тръби трябва да е изпълнено така, че при просветляване да се получат строго концентрични кръгове без елипси, което е от голямо значение за добрия обсип и групираност на сачмения сноп. Мерната планка да бъде права и равна, а не изпъкнала, вдлъбната или изкривена. Мушката да е поставена вертикално и без изкривявания.
Друг показател е групираност на сачмения снаряд, което е в зависимост и е от значение за целта, за която се избира ловната пушка. Например ако се използва за състезателни цели, групираността на сачмения сноп е един от важните фактори, който гарантира положителния резултат. Ако се използва за ловни цели, групираността на сачмения сноп не е много полезна дори и за стрелци с висока стрелкова квалификация, тъй като тя изисква по-точна стрелба, правилно преценяване на необходимото водене на целта и на разстоянието до нея, което налага да се произведе изстрел бързо, дори светкавично, който води до допускане на грешки и изстрелът става несполучлив и попаденията са неточни.
Групираността на обсипа на сачмения сноп се определя от количеството сачми, попаднали в кръг с диаметър 750 мм на 35 м разстояние и се изразява в проценти. Пример: 1 г сачми №7 съдържа 10.5 бр. сачми, а 32 г - 336 броя. Ако в кръга има попаднали 240 бр. сачми, то по формулата
240 : 336 х 100 = 70 - 71 на сто. Групираността и обсипът взаимно се допълват, но за предпочитане  и с по-голям ефект е по-добрият обсип.
Голямата групираност в центъра води външните полета от битата площ да останат непоразени, което не е в полза на ловната стрелба. За предпочитане е нормална добра групираност и по-правилен и равномерен обсип за постигане на по-добри резултати.
Ако при избора на ловно оръжие съблюдавате и се съобразявате с тези показатели, ще бъдете доволни от себе си и ще се радвате на отлични ловни и спортни резултати.

България трябва да се откаже от плоския данък

автор:Дума

visibility 320

/ брой: 73

Правителството взе 200 млн. лв. вътрешен заем

автор:Дума

visibility 280

/ брой: 73

Близо 500 000 души обявиха доходите си пред НАП

автор:Дума

visibility 261

/ брой: 73

БАКБ купува Токуда банк

автор:Дума

visibility 264

/ брой: 73

Киев провокира риск от ядрена катастрофа

автор:Дума

visibility 345

/ брой: 73

Израел търси умен отговор срещу Иран

автор:Дума

visibility 300

/ брой: 73

Китайската икономика надмина очакванията

автор:Дума

visibility 267

/ брой: 73

Започна наказателно дело срещу Тръмп

автор:Дума

visibility 261

/ брой: 73

Мътилката

автор:Александър Симов

visibility 290

/ брой: 73

За гарантиран достъп до услуги и дом за всеки

автор:Дума

visibility 307

/ брой: 73

Правим голямо ляво патриотично обединение

visibility 317

/ брой: 73

Обида за дипломацията

visibility 256

/ брой: 73

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ