06 Юли 2022сряда16:24 ч.

ВРЕМЕТО:

Още от сутринта ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места ще има краткотрайни валежи, гръмотевични бури и градушки. Има вероятност за локални интензивни явления. Над Източна България ще се задържи предимно слънчево и горещо. Температурите ще се понижат с 5°С-7°С. Максималните температури ще бъдат от 26°С в западните райони до 36°С на места в Източна България. Още от сутринта ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места ще има краткотрайни валежи, гръмотевични бури и градушки. Има вероятност за локални интензивни явления. Над Източна България ще се задържи предимно слънчево и горещо. Температурите ще се понижат с 5°С-7°С. Максималните температури ще бъдат от 26°С в западните райони до 36°С на места в Източна България.

Излезе новият брой на сп. "Ново време"

/ брой: 186

автор:Дума

visibility 12

"Ново време"

В дните, когато се навършва една година от първото заседание на 50-ия Конгрес на БСП (26-27.09.2020 г.), излезе от печат новият брой 7-8 за 2021 г. на сп. "Ново време" с водеща тема "За преучредяване на БСП и на левицата!". 

Тогава Конгресът реши: БСП тръгва на избори с Резолюцията "Промяна за България! Сега!", както и до 2022 г. да бъде представен за обсъждане проект за нова програма на партията. Днес отчитаме пълния провал на тези решения – две безпрецедентни изборни загуби и блокирана програмна дейност. По всичко личи, че подготовката за президентските и парламентарните избори на 14 ноември т.г. отново отрежда на БСП  второстепенна роля в политическия живот, неспособна да предложи на страната така необходимата качествено нова социална перспектива.

Подробни данни за застрашителния за бъдещето на партията срив на доверието към нея през тази година ще намерите в подготвените от редакцията "Данни за участието на БСП/коалиция в национални избори 1990-2021 г.". Сурова истина, пред която обаче Националният съвет на БСП недопустимо си затвори очите в приетия от него в края на м. юли т.г. Доклад за резултатите на "БСП за България" от проведените на 11 юли 2021 г. парламентарни избори, също поместен в книжката.

Ето защо в последния брой на "Ново време" се отправя призив за дълбоко обновление на програмните, политическите и организационни основи и дейност на партията. На този призив е посветена статията на Георги Пирински "Повелята на деня - преучредяване на БСП и на левицата!", в която се пледира за силна левица, годна да разчупи статуквото и да даде нов хоризонт за развитие на България. Двата поместени в броя документа - Манифестът на идейно-политическото обединение в БСП "Социализъм ХХI век" и Позицията "Време е!" на група леви активисти, съдържат редица виждания с амбицията да отговорят на това ключово предизвикателство.

В броя са включени и поредица материали, вписващи се в общата тема "Социализъм ХХI век" – есето на Алберт Айнщайн "Защо социализъм?"; изследването на проф. Васил Проданов "Модели на социализма и пътища към тях, 130 години по-късно"; обзорът "Нова "лява вълна" в Латинска Америка? Кое е новото? Къде е лявото?" на Къдринка Къдринова. С отношение към темата са и статиите "Оптимистичен поглед към българския социализъм" на проф. д-р Захари Захариев, "Поява и развитие на левия печат в България" на проф. д.н. Ивайло Христов, както и "Функциониране и динамика на асиметричното общество" на проф. Мюмюн Тахиров.  

Изданието съдържа и материали за актуалните проблеми на левицата - "Правата на работниците и служителите – състояние и неотложни въпроси за решаване" на вицепрезидента на КНСБ Чавдар Христов, както и три статии, които се публикуват в сътрудничество със списание "The Progressive Post" - за плановете за възстановяване и устойчивост на страните от ЕС; за ревизията на фискалните правила на ЕС и за необходимостта от нова система, отхвърляща неолибералния капитализъм.

***

В София списание "Ново време" може да се купи в книжарница "Български книжици" (ул. "Аксаков" 10 – под колоните на "Кристал"), книжарница "Нисим" (бул. "Васил Левски" 59) и галерия-книжарница "София прес" (ул. "Славянска" 29). 

Сп. "Ново време" излиза благодарение на даренията на свои читатели и приятели, които се приемат по банков път и в редакцията – София, ул. "Позитано" 20А, ет. 7, стая 107. Там, след предварително обаждане на тел. 0889181010 или с писмо на адрес novovreme2020@gmail.com, може да се намерят новият и предишните броеве на списанието. Най-сигурният начин през 2022 г. да следите редовно публикациите на сп. "Ново време" е да се абонирате за него, което можете да направите в редакцията на в. "Дума" (София, ул. "Позитано" 20А, ет. 7), в поделенията на "Български пощи" АД и в офисите на "Доби прес" ЕООД.

 

 

 

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ