18 Април 2024четвъртък23:13 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Измамата като политика

Тези, които се хвалеха с "Градим България", днес успешно я разграждат

/ брой: 262

автор:Теофан Германов

visibility 2358

Преди изборите ГЕРБ обещаваше рога на изобилието, но след тях у нас бе отворена кутията на Пандора. Става дума, разбира се, за държавния бюджет, който бе упорито скриван преди народния вот от 23 и 30 октомври с една ясна и простичка цел - управляващите да обещаят всичко на всеки, докато тече кампанията им под мотото "Градим България". А след това... и потоп. Изборите бяха нечестни, под натиск, с много полицейско и мутренско насилие, и най-вече  - със симбиоза между двете. Бяха нечестни, защото за пръв път в новата ни история близо половин милион бяха лишени от право на глас по решение на МВР в т.нар. Забранителни списъци, бяха нечестни и защото купените, уплашените, пък и полегналите пред властта медии даваха само едната гледна точка - тази на управляващите. Стигна се до абсурди като смяна на заглавията на водещ ежедневник посред нощ, защото бе задействана цензура, или още по-лошото - автоцензура. Но изборите бяха и нечестни, защото гражданите не направиха своя информиран избор. Те

бяха целенасочено излъгани

А истината за ситуацията след изборите, изразена в бюджета, в социални и икономически мерки, в ръст на цени, властта старателно скри от хората. Няма да е пресилено да кажем, че изборите са нелегитимни и поради тази лъжа. И тук думата "целенасочено" е ключовата - нерядко в управлението на една страна възникват непредвидени обстоятелства, които правят невъзможно да се изпълни едно или друго обещание, но тук и днес ГЕРБ целенасочено излъга очакванията на хората, знаейки прекрасно какво ще се случи. Преди години в Унгария премиерът Ференц Дюрчани направи под сурдинка, на скрит партиен форум, признанието: "Лъгахме, лъгахме, лъгахме" и неговата партия плати най-скъпата цена в политиката - днес тя е в дълбока опозиция, а нейният опонент е с конституционно мнозинство. Бойко Борисов сигурно  няма и да трябва да прави подобно признание пред скрит за журналисти форум на ГЕРБ. Той е достатъчно арогантен, за да си го каже и открито. И наистина оттук нататък основният лозунг на ГЕРБ, ако искат поне веднъж да са откровени с хората, трябва да е "Лъгахме, Лъгахме, Лъгахме". Само това ще е реалното, всичко друго от типа "В Европа е криза", "Трябва да поддържаме стабилност", "Не можехме да предвидим ситуацията" ще бъде просто поредната лъжа.
Народът бе лъган с цел да бъде поддържана фалшивата илюзия, че България е стабилна и се развива добре, че в нея се гради нещо. 
Ето какво се случва в страната ни, в която уж се гради, след обявяването на проекта за бюджет:
Оказва се, че

няма пари за увеличение на пенсиите

през 2012 година. Напук на всякакви Швейцарски правила и нормална човешка логика, пенсиите ще останат същите още една, вече трета, година. А министър Дянков и премиерът го усукваха предизборно в стил "Мислим, разбира се, със сигурност ще има. Няма как да няма". А цените на храните са се вдигнали с над 20 процента и няма съмнение, че ще скачат още. Ще поскъпват и токът, и отоплението, ще расте битовата престъпност по селата. Над възрастните хора в България тегне явен геноцид. Те плащат за магистралите на Борисов и Плевнелиев, но са лишени от елементарната грижа и защита на държавата. Оказа се, че въпреки уж компромисното и трайно решение, което управляващи и синдикати взеха за старта на вдигането на възрастта за пенсия, то вероятно ще започне още от 2012 г. Това вече засяга и младите, защото ще е все по-трудно да предвидиш кога ще се пенсионираш и колко трябва да работиш в "градежа" на България, за да заслужиш Бойко да ти "отпусне" пенсия.
Разбра се, пак следизборно, че ще бъдат ударени и майките. С изкусен процедурен финт ще бъде направено така, че огромното мнозинство от тях да получават по-малко пари за майчинство. А нали бяхме зле с демографията?! Нищо. Важното е ленти да се режат. А най-лесно ГЕРБ ще обещае, че и деца ще ни направи...

Ударени са и земеделците

И това е едно от най-наглите изпълнения на ГЕРБ. Разигра се срамна сценка - символ на начина на управление на тази власт. От обещаните 570 милиона за зърнопроизводителите, при подписано споразумение между правителството и техните легитимни представители, изведнъж едни над 200 милиона буквално ги хвана липсата. Целта на споразумението и обещанията е било явно преди изборите да бъдат успокоени земеделците, за да не стачкуват и да не развалят красивата картина на "Градим България", да не поставят нефелните кандидати на ГЕРБ в ситуация да отговарят на неудобни въпроси. Защото е факт, че при вълна от протести даже платените и приклекнали медии щяха да търсят коментар и тогава даже и слушалчицата нямаше да помогне да бъде намерен правилен отговор. След нагласата на земеделците за национален протест министър Дянков изведнъж обяви подписаното от него споразумение за невалидно и заплаши, че ако го ядосат с протести, фермерите ще се простят и с останалите 300 милиона. Сякаш това са пари на Дянков или на баща му. А Найденов заигра театро - не бил съгласен уж... За сведение на министър Дянков една хлебна и зърнена криза може наистина да свали правителството по най-бързия начин. Но дали на Дянков му пука? Той със сигурност може за една вечер да си стегне куфарите и да зачезне към втората си родина - САЩ, където да си работи в Световната банка, докато ние страдаме от неговата безхаберност.
Оказа се, че

учените също са под ножа

Въпреки че министър Дянков неколкократно се правеше на бабаит пред своя отколешен вътрешнопартиен враг Цветанов, че ще съкрати парите за МВР и ще даде повече за духовност, култура и наука, то имаме следната картина - малко повече пари за култура (вероятно извоювани с унизителните чупки на Вежди Рашидов, който обяви Борисов за "българския Пикасо") и яко рязане в областта на науката, и в частност - за БАН. Многострадалната академия, чийто основен грях са апетитните имоти в центъра и по "Цариградско шосе", ще получи отново орязана субсидия, след като през 2010 година вече й бе нанесен един финансов удар от 35 процента намаляване на субсидията. Днес държавната помощ за академията е даже под сумата, необходима за заплати. Всеки ден напускат учени, основно млади хора, които бягат извън България, за да упражняват умствения си труд срещу достойно заплащане. А България остава в ръцете на неука власт, чиито кумири са Лепа Брена и Веселин Маринов. Жалката субсидията за БАН бе гласувана от ГЕРБ и от спешно включените в парламентарните комисии "независими" депутати, които, купени с щедрата държавна субсидия, са готови да подкрепят всяко решение на управляващите. Оказа се, че отпуснатите пари за учените у нас са малко повече, отколкото средствата за хуманно обезпаразитяване на бездомните псета в София. Но какво друго да чакаме, след като самият премиер нарече народа си "кучета на каишка", а същият народ го подкрепи на изборите, явно съгласявайки се с това. За разлика от кучетата, които ще бъдат обезпаразитявани и кастирани, българската наука ще бъде обезглавена и приспана. Заради имоти, но и заради вродената ненавист на простаците към всичко що е умно, способно и интелигентно.
Всъщност пострада даже и важната социална опора на Бойко Борисов - полицията и армията. Военният министър Аню Ангелов нагло измами войниците и офицерите за предстоящи бонуси към заплатите, а полицаите масово се пенсионират, защото се вдига възрастта им за пенсиониране.
Писателите също бяха излъгани. Може би, защото не побързаха като художниците да приемат зажаднелия за титли и похвали Бойко Борисов за свой почетен член. Държавата спира парите за обновление на фондовете на библиотеките. И защо са ни библиотеки всъщност, щом може да станеш премиер и с прочитането само на една книга - "Винету".
Списъкът, разбира се, може да бъде продължен. Обсъждането на бюджет'2012 в парламента ще създаде нови и нови подобни точки на напрежение и разочарование. Но трябва да напомним, че нищо не е за първи път от 2009 насам. Когато лекарите протестираха, Борисов им прати проверки, нахока ги да търсят парите си от пенсионерите, а от време на време благосклонно им отпускаше някой лев. След това им пускаше и СРС-та, а послушните медии даваха за пример отделни  случаи с лекарски грешки, за да насаждат мнението, че цялото съсловие е от бандити, убийци, пияници и корумпирани типове. И хората се хващаха, както на празните приказки на властта се хващаха и учените, и майките, и студентите... Сега властта държи

на "къса каишка" железничарите

на които преди изборите обещаваха едно, а сега става точно обратното. Съкращават наведнъж 2000 от тях, при обещание това да става постепенно. Управляващите режат живо месо. Без свян, даже без едно "Извинявайте". Рязането се нарича "най-добрата реформа", по подобие на хвалбите с "най-добрия бюджет" и "Ние градим България".
Със сигурност Бойко Борисов ще застане в патетична поза и ще обаясни как в света е криза и че трябва да стягаме още колана, че учените са наблагодарни, че майките все ще се оправят някак си, че железничарите са мъжки момчета и лесно ще намерят работа. Традиционно ще обвини за всички злини и тройната коалиция. После ще обещае, че като построи метрото и магистралите, нещата рязко ще дръпнат напред. А засече ли го някой, ще пита: "Ами ако вие сте на власт, откъде ще намерите тези пари".
Стига да знаеш, явно има откъде, щом при предишната криза през 90-те години все се намираше по нещо, за да вдигнат доходите и да се гони поне малко инфлацията, БАН беше зле, но не умираше, културата живееше на мускули, но библиотеки имаше, БДЖ возеше лошо, но возеше... Просто приоритетите на държавата могат и трябва да се пренаредят така, че да обслужват интересите на хората. А приоритетите в бюджет'2012 са подредени също както миналата година, най-важното там не е хлябът на хората, а рязането на лечтички от премиера.

Впрочем къде е новият президент?

Нали преди изборите обясняваше, че ще е стожер на морала в политиката, че може да казва "Не" на Бойко Борисов, че ще спре даже и бюджета, ако е несправедлив. Нищо подобно! Замълча си даже когато отложиха санирането и енергийната ефективност, които уж му бяха кауза. Не чухме и думичка за бюджета, както няма да му чуем гласа по всички важни за обществото въпроси още пет години. С изключение на това как щял да ходи без охрана, да мие чиниите и да прави палачинки. Да му е сладко! И на нас да ни е сладко с такъв президент...
Впрочем в икономиката и търговията съществува терминът "Подвеждаща реклама". Става дума за случаи, когато рекламират например сладкиш с мотива, че от него не се пълнее, а вдигаш килограмите рязко, или ако ти покажат автомобил, който пори снеговете на Северния полюс, а като си го купиш, се оказва, че се затруднява и при дъждовно време. Тогава можеш да осъдиш фирмата производител за лъжливата реклама и да си върнеш парите стократно.
Давам тези примери, защото в крайна сметка цялата предизборна кампания "Градим България" се оказа наистина една най-обикновена подвеждаща реклама. А след като можем да осъдим производителя на вафли, кремове, че даже и на автомобили, защо да не можем да осъдим властта, която нагло излъга всички ни? Всъщност можем, но чак през 2013 година. Ще си спомним ли тогава поуките от тези избори, за да не повторим грешките? Ще покажем ли най-после, че сме народ и граждани, а не кучета на каишка? Дано! Иначе просто ще сме заслужили отношението, което получихме след тези избори.
 

Токът за бита още година с фиксирана цена

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Общински проекти за 1,9 млрд. лв. са одобрени от МРРБ

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 74

Домакинствата заплашени от "водна бедност"

автор:Дума

visibility 337

/ брой: 74

ОМВ търси партньор за проучване за нефт и газ в Черно море

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Словакия отхвърля мигрантския пакт

автор:Дума

visibility 392

/ брой: 74

Сърбия осъди решение на ПАСЕ за Косово

автор:Дума

visibility 366

/ брой: 74

Байдън е годен за президент

автор:Дума

visibility 357

/ брой: 74

Накратко

автор:Дума

visibility 323

/ брой: 74

Терористичен атентат

автор:Александър Симов

visibility 409

/ брой: 74

За аматьорщината в киното

visibility 335

/ брой: 74

Г-н Президент, сменете Главчев, не преговаряйте с мафията!

автор:Дума

visibility 340

/ брой: 74

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ