06 Юли 2022сряда16:38 ч.

ВРЕМЕТО:

Още от сутринта ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места ще има краткотрайни валежи, гръмотевични бури и градушки. Има вероятност за локални интензивни явления. Над Източна България ще се задържи предимно слънчево и горещо. Температурите ще се понижат с 5°С-7°С. Максималните температури ще бъдат от 26°С в западните райони до 36°С на места в Източна България. Още от сутринта ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места ще има краткотрайни валежи, гръмотевични бури и градушки. Има вероятност за локални интензивни явления. Над Източна България ще се задържи предимно слънчево и горещо. Температурите ще се понижат с 5°С-7°С. Максималните температури ще бъдат от 26°С в западните райони до 36°С на места в Източна България.

Колонката на Борис Цветков

Как да спасим паркове и градинки?

/ брой: 90

автор:Борис Цветков

visibility 1499

Преди време с протести се противопоставихме на застрояването на дюните и черноморската ивица, принуждавайки държавата и общините да спрат строежите в малкото останали незастроени места. Много граждани от големите градове и столицата живеят, работят, почиват във все по-презастроени гета. Проблемът е особено драматичен в столицата.
В началото на годината изтече срокът, в който Столичната община е трябвало да започне и завърши отчуждаването на частни имоти, отредени за паркове, зелени площи, училища и детски градини. Престъпното й бездействие може да доведе до отмяна на отрежданията от съда и до разрешаване на строителство в Южния и Северния парк, около зала "Фестивална", около езерото в "Дружба" и на стотици други места в и без това презастроените квартали.
Преди 10 ноември жилищните комплекси се изграждаха при стриктно спазване на нормативи според броя жители - предвиждане на училища, детски ясли и градини, поликлиники, паркове, градинки, детски и спортни площадки, места за паркиране, градски транспорт и пр. Дори се съобразяваше създаването на производства и на работни места. Така бяха изградени много от комплексите - "Люлин", "Младост", "Дружба", "Овча Купел", Студентски град и т.н. После десницата наложи дивашка реституция на земеделски ниви между блоковете, в парковете, а често и под детски градини, улици и блокове. Последва фаворизиране на свещената частна собственост - не един главен архитект твърдеше, че частникът има право да построи каквото иска. Така, въпреки недоволството на хората, се появиха нови блокове в градинките, построиха се цели бетонни гета - "Манастирски ливади" изток и запад, "Малинова долина", "Кръстова вада" и др. С хубави апартаменти в лъскави сгради, но без нито едно училище, детска ясла и градина, без градски транспорт, често дори без нормални улици. Да не говорим за паркове, градинки, тротоари, велоалеи и др. Стотици хиляди столичани са принудени всеки ден да преодоляват задръствания и прах.
Какво може и трябва да се направи?
С промени в Закона за устройството и застрояването на СО и на ЗУТ Народното събрание трябва отново да удължи срока за отчуждаване на частните терени, отредени за паркове, училища, градини и публична инфраструктура. Трябва да се създаде и фонд за спешното отчуждаване, в който СО и общините законово да се задължат да осигуряват средства от своя бюджет. Държавата чрез неправилните си решения е участвала в създаването на проблема и е редно да участва в разрешаването му чрез осигуряване на средства от държавния бюджет във фонда. Общините трябва да се задължат да внасят в него всички средства от наеми, търговска дейност и реклама в паркове и зелени площи, в които има частна неотчуждена собственост. Не е нормално в паркове и градини да стои неотчуждена собственост с опасност от застрояването им, а общините да прибират средства от наеми и търговия и да ги харчат за какво ли не. СО и районите с активното участие на гражданите трябва да изготвят списък за приоритетите при отчуждаването с отчитане на обществения интерес. Огромните ресурси в такъв фонд ще изискват и сериозен контрол - от институциите, но и от гражданите.

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ