01 Декември 2023петък21:21 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Мнение

Как да врътнем стрелките на часовника назад?

Възпрепятства ли наистина машинният вот купуването на изборни гласове

/ брой: 191

автор:Славчо Кънчев

visibility 82

"Горната класа е миналото на една нация, средната класа е нейното бъдеще."
Айн Ранд (псевдоним на американската интелектуалка от руски произход Алиса Розенбаум, 1905-1982)Дали наистина решението на парламентарните избори да се гласува само с машини носи единствено позитиви, като възпрепятства фалшифицирането на вота? Каква би била съдбата на избирателите с по-нисък образователен ценз, както и на по-възрастното население, което не е на "ти" със съвременните технологии?
За да отговорим на тези въпроси, достатъчно е да се взрем в историята. Когато 11-те южни щати в САЩ се отцепват и образуват Конфедерацията на робовладелските щати на 4 февруари 1861 г., привържениците на това отделяне са изразители на икономическите интереси на робовладелците, за които експлоатирането на труда на чернокожите е главният източник на техните доходи. Но макар и главен, той не е единственият мотив за отделянето им в държава, чиято новоприета конституция провъзгласявала, че робството е основа на икономическото и политическото устройство на Конфедерацията. Нейните привърженици са убедени, че негрите са същества от по-нисш порядък, неспособни самостоятелно да живеят и мислят. В защита на робовладелската система били посветени книгите на вирджинския плантатор Джон Фитцхю "Социология за Юга, или Банкрутирането на свободното общество" (1854) и "Канибали или Роби без господари" (1857), изцяло пронизани с бял шовинизъм и расизъм.
След поражението на разбунтувалите се робовладелски щати, в тях, с присъствието и на федерални войски, е наложен процес, чрез който да бъдат осигурени условия за действително освобождаване на афроамериканците от робското съществуване. Но процесът в никакъв случай

не протича гладко и безпроблемно

Тъкмо напротив, понеже съпротивата на бившите робовладелци от Юга на САЩ е подкрепена от Демократическата партия, която притежава стабилна избирателна база сред бялото население на конфедеративните щати. Но Републиканската партия подкрепя движението за премахване на робството на чернокожото население в южните щати.
В тези щати доминира Демократическата партия, в тях афроамериканците, до премахването на робството, не са имали право на глас. Те представляват голяма част от населението на Юга. Когато робството формално остава в историята, пред ръководството на Демократическата партия изниква проблемът как да запази електоралното си предимство в щатите от Конфедерацията. Как ли? Като бъдат променени правилата за гласуване, без да се оспорва правото на чернокожите да участват в изборите. Затова най-яркият пример за

пренаписване на изборни правила

в някоя държава, за да бъде установено авторитарно предимство, идва от САЩ. След указа за връщане на правата на чернокожите от 1867 г. и Петнадесетата поправка към Конституцията, която забранява отказа от правото на глас въз основа на раса, афроамериканците изведнъж се оказват най-многобройните гласоподаватели в Мисисипи (55,2%), Южна Каролина и Луизиана и са близо до мнозинство в Алабама, Флорида, Джорджия и Северна Каролина. Общо в 11-те щати от Конфедерацията през 1860 г. е имало 3 521 110 роби, което е 38,7% от населението. Отделно са още 132 760 освободени преди Гражданската война (1861-1865) афроамерикански роби.
Федералната полиция наблюдава масовата регистрация на афроамериканските гласоподаватели в южните щати. На национално ниво процентът на имащи право на глас афроамериканци скача от 0,5 през 1866 г. на 80,5 две години по-късно. В много южни щати регистрациите надскачат 90%.
По време на изборите през 1880 г. се предполага, че избирателната активност сред чернокожото население е 65% или повече в Северна и Южна Каролина, Тенеси, Тексас и Вирджиния.
 
Правото на глас дава власт

Над 2000 освободени мъже печелят административни постове през 70-те години на ХIХ век, включително 14 места в Конгреса и 2 в Сената.
В един момент над 40% от законодателите в долните камари в местните парламенти на Южна Каролина и Луизиана сe оказват чернокожи. Тъй като афроамериканците гласуват предимно за републиканците, тяхното право на глас дава основание на Републиканската партия и на други политически формации да оспорят доминацията на демократите от миналото. Демократите губят Северна Каролина, Тенеси и Вирджиния през 80-те и 90-те години на ХIХ век и почти изпускат Алабама, Арканзас, Флорида, Джорджия, Мисисипи и Тексас. Ако демократичните избори бяха продължили, отбелязва политологът В.О. Кий, "съществуването на белите насред черния пояс щеше да е застрашено".
Тогава променят правилата и захвърлят демократичните норми. "Дайте ми (конституционен) конгрес и ще направя така, че... нито един негър да не бъде чут повече", казва бившият сенатор на Джорджия Робърт Тумбс към края на равноправието. Между 1885 и 1908 г. всички 11 бивши щати от Конфедерацията променят конституциите си и изборните си закони, за да орежат правата на афроамериканците.
За да не нарушат закона и да спазят Петнадесетата поправка в Конституцията, отделните щати не могат да ограничат правото на глас заради расова принадлежност, но могат целенасочено да въведат "неутрални" изборни такси, изисквания за уседналост, тестове за грамотност и сложно написани бюлетини.
"Дългосрочната цел на всички тези ограничения", казва историкът Алекс Кийсар, "е да бъдат държани бедните и неграмотни негри далеч от урните". Тъй като афроамериканците по това време са предимно републиканци, се очаква, че ограничаването на избирателните им права ще възвърне преимуществото на демократите. Целта е, казва сенатор от Северна Каролина, да се напише "добър, ясен и честен закон, който винаги да произвежда мнозинство за демократите".
Пионер в ограничаването на изборните права е Южна Каролина, чийто електорат е предимно от чернокожи, като през 1860 г. те наброяват 402 406 роби (57,2% от цялото население на щата) и 9914 свободни чернокожи. През 1882 г. със

Закона за осемте кутии

се създава сложна бюлетина, която прави почти невъзможно за неграмотните избиратели да упражняват правото си на глас. И тъй като по-голяма част от чернокожите избиратели не може да чете, гласовете на афроамериканците намаляват драстично. Но това обстоятелство се оказва недостатъчно за белите расисти в щата.
През 1888 г. губернаторът Джон Ричардсън заявява: "В момента управлява малцинство от 400 000 (бели) над мнозинство от 600 000 (черни)... Единственото нещо, което стои между нас и тяхното (на чернокожите - б.а.) управление, е един хилав закон - Законът за осемте кутии". Седем години по-късно щатът въвежда такса и тест за грамотност. Избирателната активност сред чернокожото население, която през 1876 г. достига до 96%, спада на 11% през 1898 г. Ограничаването на правото на глас "съсипва Републиканската партия" и я държи далеч от местната власт в продължение на почти век.
В щата Тенеси чернокожите избиратели са толкова активни през 1888 г., че демократически лоялният вестник "Avalanche" предвещава "мащабна победа на републиканците" в следващите избори, освен ако нещо не бъде направено. Оказва се, че това ефикасно "нещо" е въведената през следващата година от демократите такса за гласуване и т.нар. Закон на Дорч, създал сложна бюлетина, която избирателите могат да разберат, само ако са грамотни. Докато законодателите дебатират, "Avalanche" настоява да се одобри "законът на Дорч или загиваме". След въвеждането на закона заглавието на в. "Memphis Daily Appeal" гласи: "Спасени сме най-накрая. Довиждане, републиканци, довиждане". Демократите печелят разгромително през 1890 г., а републиканците "се сриват". В уводната си статия вестникът пише, че ефектът от закона на Дорч е "възхитителен".
През 1896 г. избирателната активност на чернокожото население е близо до нула. В щата Алабама ситуацията е същата.

Историята се повтаря

в Арканзас, Флорида, Джорджия, Луизиана, Мисисипи, Северна Каролина, Тексас и Вирджиния. Избирателната активност сред афроамериканските мъже (жените, независимо от расата, все още нямат избирателни права) спада от 61% през 1880 г. до 2% през 1912 г. Ограничаването на правото им на глас изритва Републиканската партия от местното управление на Юга, както и от представителство в Конгреса от бившите щати на Конфедерацията, и в продължение на близо век е осигурена властта на бялата еднопартийна система. Както чернокож южняк казва: "Целият Юг - всеки щат в Юга - вече е в ръцете на същите хора, чиито роби бяхме".
Решението да се гласува само с машини е де факто въвеждане на образователен ценз. Що се отнася до това дали по този начин ще бъде възпрепятствано купуването на гласове, както и други манипулации на изборните резултати, то тук напълно важи максимата, че често решението на един проблем се превръща в още по-голям проблем.

* Авторът е председател на УС на Асоциацията за борба против корупцията в България.

 

 

 

Изграждането на"Хемус" ще се забави още с година

автор:Дума

visibility 318

/ брой: 233

Близо 44 млрд. лв. е външният дълг

автор:Дума

visibility 252

/ брой: 233

Натискали малки фермери да протестират

автор:Дума

visibility 244

/ брой: 233

Само до 25% авансово за почивка или екскурзия

автор:Дума

visibility 270

/ брой: 233

Стрелба по време на примирието в Газа

автор:Дума

visibility 299

/ брой: 233

Лавров отиде в Скопие, но не през България

автор:Дума

visibility 289

/ брой: 233

Унгария и Северна Македония заедно срещу такса "газ"

автор:Дума

visibility 256

/ брой: 233

Приключи мандатът на китайския посланик у нас

автор:Таня Глухчева

visibility 254

/ брой: 233

Черна дупка

автор:Александър Симов

visibility 252

/ брой: 233

Залог, по-голям от електората

автор:Аида Паникян

visibility 288

/ брой: 233

Инат

автор:Деси Велева

visibility 263

/ брой: 233

Гьоков: Бюджетът замразява плащания

автор:Дума

visibility 247

/ брой: 233

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ