06 Юли 2022сряда16:57 ч.

ВРЕМЕТО:

Още от сутринта ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места ще има краткотрайни валежи, гръмотевични бури и градушки. Има вероятност за локални интензивни явления. Над Източна България ще се задържи предимно слънчево и горещо. Температурите ще се понижат с 5°С-7°С. Максималните температури ще бъдат от 26°С в западните райони до 36°С на места в Източна България. Още от сутринта ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места ще има краткотрайни валежи, гръмотевични бури и градушки. Има вероятност за локални интензивни явления. Над Източна България ще се задържи предимно слънчево и горещо. Температурите ще се понижат с 5°С-7°С. Максималните температури ще бъдат от 26°С в западните райони до 36°С на места в Източна България.

Как ще ги стигнем

/ брой: 100

автор:Мая Йовановска

visibility 627

Мая ЙОВАНОВСКАЕвропейската комисия е отправила серия от предупреждения към България в пролетния пакет от документи, свързани с координирането на икономическата и фискална политика в съюза. От Брюксел предупреждават, че ръстът на текущите държавни разходи в България започвал да излиза от контрол. Някои от мерките, които държавата финансира покрай енергийната криза, не са таргетирани. И още - България нарушавала нивата за допустим дефицит. ЕК засега се въздържала от решение и есента щяла да прецени дали да открие процедура за прекомерен дефицит за всички държави членки, които не спазват ограничението.
Във въпросния доклад има препоръки, противоречащи си със заключенията в него. Еврочиновниците ни предупреждават, че текущите държавни разходи (голяма част от които са за подпомагане заради скъпите енергоресурси) в България започвали да излизат от контрол, но същевременно ни препоръчват и догодина нашата страна да продължи да осигурява временна и целенасочена подкрепа за домакинствата и фирмите заради високите енергийни цени.
Още по-нелепа е друга от заплахите - че нарушаваме нивата за допустим дефицит. Първо, нека кажем, че от самата Еврокомисия неведнъж призоваха страните членки да не спазват стриктно изискванията за дефицит (до 3%), за да имат достатъчно средства за преодоляване на кризата. А кризите се насложиха една върху друга.
Малко примери. За м.г. дефицитът на Франция е минус 8,9%, на Испания - минус 8,4%, на Германия - минус 6,3%. Ако погледнем извън ЕС, Великобритания - минус 10,9%, а САЩ - минус 12,4%. Същевременно във все още действащия наш бюджет за 2022 г. дефицитът е 4,1%. Възможно е при очакваната в средата на годината актуализация тези данни да претърпят промяна предвид факта, че държавата излезе с план против инфлацията от около 2 млрд. лв.
С числата понякога се "играе", меко казано, свободно, но сегашната интерпретация на данните от еврочиновниците е направо подвеждаща предвид огромните дефицити на най-големите в ЕС. Затова и доста нелепо звучат заплахите им, че есента може да ни подгонят със санкции. Нека първо санкционират Франция, щото ние скоро няма да стигнем французите. Включително и по дефицит.

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ