18 Април 2024четвъртък22:48 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Искам думата

Какво да се прави?

Изходът и верният път на Левицата

/ брой: 175

автор:Иван Генов

visibility 623

Вече стана ясно, че на 14 ноември пак отиваме на избори за парламент. БСП и целокупната Българска левица са в крайно незавидна и незапомнена позиция - на трето място засега в обществената и парламентарната йерархия. Налаганият ни отвътре и отвън политически бобслей с голяма скорост води към маргинализация. Като че ли почти нищо не зависи от нас - от социалистите. Това е твърде опасна ситуация за България. Трябва да извикаме "Stop!", да намерим "Изхода", да начертаем верния път за възраждането на Левицата у нас. Да осъзнаем без всякакво забавяне какво да се прави, за да имаме думата при определяне съдбата на Отечеството.

Лявото у нас спешно се нуждае от нов мащабен социалистически проект, който обединява 

максимална палитра от леви партии

леви организации, леви личности. С фокус БСП. Това не е коалиция с ментор, а равноправен идеен и политически съюз (Леви Обединени Сили) с естествен център БСП. Това не е социалистическата партия с няколко плюса, а множество плюсове, укрепващи снагата на БСП и самите нас. Заедно лявата ни енергия и ефективност ще се умножат. Ще бъдем не само част от хора, но и негов диригент.

Този необходим мащабен проект следва да е правоприемник както на Столетницата, на Благоевото идейно начало, така също на историята на всеки един от другите субекти, образуващи Съюза. Досегашното ограничено съвместно явяване на избори е стъпка в правилна посока, но вече е недостатъчна. Обществото трябва да се убеди, че сме мнозинство, че сме трайно интегрирани, че сме новата Бузлуджа, съчетаваща традицията с модернизма.

Новият ляв проект би следвало да е плуралистичен - от комунистически до социалдемократически възгледи под определящ социалистически, екологичен и граждански знаменател. Червено-зелен граждански феномен. Дискусиите в него са задължителни, но без да превръщат Съюза в братоубийствена арена. Затова са необходими общи принципи и правила. Необходими са червени линии, които да не позволяват новият субект да е само брошка върху овехтелите дрехи на капитализма. Да бъдем наистина социалистическа, а не капиталистическа левица. 

Левица на съпротивата и алтернативата

Принципно новият ляв проект ще има бъдеще, ако съумее да се структурира по най-добрия начин. Ако се създадат адекватни управленски и контролни органи на съюзно равнище, а отделните субекти запазят своята относителна самостоятелност, своите ръководства и правото да напускат Съюза. Предполага се общосъюзните решения да се взимат с консенсус. Без да правя паралел, ще напомня, че докато СССР със своите 15 републики отстояваше социалистическия си характер, той бе съизмерим с колективния капиталистически Запад и завладяващ пример за много народи. 

Отчитайки наследството на класиците и най-новите научни трудове на Славой Жижек, Марк Фишер, Вивек Чибер, Тома Пикети, смятам, че новият Социалистически съюз за България може да направи успешен пробив в политическата система на страната, ако се ръководи от следните постулати:

Първо. От цивилизационна гледна точка капитализмът е аномалия, агресия срещу мира и труда. Той е аморално обществено и най-вече пазарно икономическо явление, което носи прогрес за сметка на хуманността. Богатството и нищетата (бедността, безработицата, неравенствата) са двете страни на капиталистическия медал. Капитализмът е в интерес само на нарицателния 1%, контролиращ половината от световното богатство.

Капитализмът е обществена патология, която руши публичните пространства и дейности. Превръща човека в античовек, в абсолютен егоист. Капитализмът всекидневно разкъсва обществената тъкан, опорочава свободата и демокрацията. Капитализмът десоциализира хората, лишава ги от сигурност, надежди и мечти, занулява културата и въздига в култ джунглата.

В крайна сметка

капитализмът не е последната дума в човешката история

Той няма реално бъдеще.

Второ. Социализмът с присъщия си хуманизъм се отличава с цивилизационно превъзходство от капитализма. В лицето на модерния демократичен социализъм бездушният кризисен капитализъм има очевидна алтернатива. Политическите хоризонти принадлежат на социализма. Само той може да преодолее стреса и депресията, съпътстващи капитализма. Единствено той може да осигури благоденствие и сигурност за мнозинството. Социализмът нито е минало, нито е само далечно бъдеще. Той е в дневния ред на съвременния свят - и на Запад, и на Изток. Една от най-търсените думи в гугъл е "социализъм".

Социализмът очаква своите нови европейски носители и своя повсеместен възход.

Трето. Трудът и интелектът (с трудовия си произход и устрем) са основни ценности на съвременните леви. Социалната база и територия на новия политически субект все повече ще се разширява. Тя включва не само работническия сегмент (трудещите се) и реанимиращия синдикализъм, но и множество нюанси на масовия обществен протест и съпротива срещу капиталистическото статукво и социална несправедливост. Младежите рушат невидимите окови. Те търсят своето щастие.

Нужни са нови форми и начини на решителна 

борба на труда срещу капитала

Без съглашателства и компромиси. Ако гледаме дълбинно, ще установим, че класовата борба не е само спомен, тя е постоянен процес.

Четвърто. Верният път на Новата социалистическа левица е осеян с адекватни и настъпателни многопрофилни политики по целия държавен и обществен спектър. Необходима е обединителна Стратегия и политика в защита на труда и интелекта. Както твърди Марк Фишер: "Антикапитализмът трябва да противодейства на капиталистическия глобализъм със собствена, автентична универсалност".

Новата възродена левица трябва да разшири геополитическата си територия и арсенала на политическите си инструменти. На първо място - да разкъса неолибералната ризница. Левият социалистически съюз следва да намери опора в Държавата с нейните регулации и публични дейности. Това става, като се печелят избори - парламентарни, президентски, общински.

Нужно е ясното разбиране, че на ход сме ние - социалистите. Призвани сме да променим хода на историята.

 

 

 

 

Токът за бита още година с фиксирана цена

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Общински проекти за 1,9 млрд. лв. са одобрени от МРРБ

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 74

Домакинствата заплашени от "водна бедност"

автор:Дума

visibility 337

/ брой: 74

ОМВ търси партньор за проучване за нефт и газ в Черно море

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Словакия отхвърля мигрантския пакт

автор:Дума

visibility 392

/ брой: 74

Сърбия осъди решение на ПАСЕ за Косово

автор:Дума

visibility 366

/ брой: 74

Байдън е годен за президент

автор:Дума

visibility 357

/ брой: 74

Накратко

автор:Дума

visibility 323

/ брой: 74

Терористичен атентат

автор:Александър Симов

visibility 409

/ брой: 74

За аматьорщината в киното

visibility 335

/ брой: 74

Г-н Президент, сменете Главчев, не преговаряйте с мафията!

автор:Дума

visibility 340

/ брой: 74

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ