05 Декември 2023вторник11:27 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Катастрофа в нашето училище

Знанията по математика на над 70% от 15-годишните ученици у нас са под критичния праг, а цели 25% са под най-ниското ниво

/ брой: 285

автор:Велиана Христова

visibility 90

Оповестеното преди два дни международно проучване на знанията на 15-годишните ученици PISА, направено през 2009 г., се отнася за три области - четене, математика и природни науки. В това изследвание са взели участие 65 страни, българчетата с нареждат по общ резултат на 46-о място сред връстниците си по света. Изследването се провежда през всеки 3 години, като всеки път акцентът е върху един от трите сегмента. Този път акцентът е поставен върху знанията и уменията по четене.

Постигнат успех по математика, PISA 2009

Грамотността по математика беше акцент в изследването PISА 2003, в което България не участваше. Поради това сравнителен анализ с резултатите от 2009 г. не можем да направим. Което обаче не пречи да проследим все пак какви са постиженията на децата ни в математиката, в която все смятаме, че българското образование е много силно. Да, ама не. България се нареди също на 46-о място по математика и природни науки.

Разпределение на българските ученици по скалата по математика, PISA

Скалата за оценяване в тези области е със средна стйност 500 точки. Най-високите равнища на скалата съответстват на най-добрите знания и обратно - ниските говорят за лошо усвоено знание.

Разпределение на българските ученици по скалата по природни науки, PISA
 

Както и в четенето, по математика на първо място се нареждат учениците от Шанхай - Китай. На второ място по математика са учениците от Сингапур, следвани от тези на Хонконг - Китай, Корея, Китайски Тайбей, Финландия и т.н. в низходящ ред. Последни по резултати са децата от Катар, Индонезия, Панама и Киргизстан. Българските ученици попадат в една група с връстниците си от  Азербайджан, Румъния, Уругвай, Чили, Тайланд, Мексико. От бившите соц.страни само Черна гора и Албания имат по-лоши резултати от нас по математиката.

Момичета и момчета у нас по скалата по природни науки, PISA

В изследването нивото на знания се измерва на 6 равнища. В най-високото шесто ниво попадат учениците, които са получили над 669,3 т., съответно в пето ниво са тези с 607 до 669,3 точки. Четвъртото равнище започва от 544,7 точки до 607 точки, третото е от 482,4 до 544,7 точки, второто - от 420,1 до 482,4 точки и в най-ниското първо ниво точките са от 357,8 до 420,1.
Подобно на останалите оценявани области анализът на резултатите на учениците по математика в отделните държави се основава на техния среден резултат и разпределението им по 6-те равнища на скалата, обясняват от PISA. Българските ученици имат среден резултат по математика 428 точки. При подреждането в областта на четенето момичетата във всички държави са показали по-добри резултати от момчетата. По математика обаче е обратно - момчетата се представят по-добре средно с 12 точки. Само в 10 държави резултатите на момичетата превишават тези на момчетата и България е сред тях, но разликата не е толкова голяма, каквато бе отбелязана при четенето.

България:
Момичета - среден резултат 430 точки
Момчета - 426 точки


В проучването на PISA за 2006 г. резултатите са били малко по-ниски и това до известна степен може да ни радва. През 2006 г. нашите ученици са имали среден успех 412 т., а момичетата - 415 точки. А общият ни среден резултат се е повишил с 15 точки - до 428 точки.       
Сега да видим как PISA подрежда българските ученици според нивото на познание, измерено в скалата с шестте равнища. В най-високото ниво - шесто и пето равнище, в скалата за математика и природни науки са се представили общо 3,7% от българските 15-годишни ученици. Затова пък  смятаните за слаби резултати от критичната граница на второ ниво и надолу са показали общо 69,8% от българчетата! При това цели 24,5% са под първо равнище - т.е. на изключително ниско ниво на знанията. Само по математика резултатите са дори по-ниски: 70,6% от българчетата са от второ ниво надолу, а под първо равнище са 24,5% от децата ни. През 2006 г. резултатите са били още по-лоши, а през 2000 г. са по-добри от сега. 
Природните науки бяха акцент в проучването PISA 2006 и поради това тук сравненията за България са по-възможни. В изследването е отчетено, че в държавите от ОИСР учениците, които се представят под критичния праг, са 18%. В прехвалената наша математическа родина делът на учениците с успех под критичното ниво на скалата за оценяване и не успяват да решат задачите на второ ниво, е 38,8%! А знанията на цели 16,5% са изобщо под първото най-ниско ниво. 
Средният резултат на българските ученици по природните науки е 439 точки и разликата между най-знаещите и най-неграмотните в смятането деца е цели 344 точки (по математика тази разлика е 324 точки). Все пак обаче резултатите на българските ученици, участвали в трите етапа на PISA - 2000, 2006 и 2009 г., са по-високи от резултатите, които те са показали в областта на четенето. В природните науки делът на момичетата на ниските нива е по-голям от този на момчетата, но пък при отличниците на шесто и пето ниво е обратно - момчетата са повече. Това означава, че в масовото образование доста повече ученички са под критичния праг на знания, а при елитните математици момчетата са повече. 


 

БСП разширява съюза на леви, центристки и патриотични формации

автор:Дума

visibility 22

/ брой: 235

МОН гласи нов изпит в гимназията

автор:Дума

visibility 18

/ брой: 235

Културните дейци излизат на протест утре

автор:Дума

visibility 13

/ брой: 235

94 % от жилищата в София са надценени

автор:Дума

visibility 19

/ брой: 235

Правят електронни досиета на автомобилите

автор:Дума

visibility 16

/ брой: 235

Започват проверки за опасна коледна украса

автор:Дума

visibility 24

/ брой: 235

Финансовите престъпления с троен ръст у нас

автор:Дума

visibility 16

/ брой: 235

Нидерландия недоволна от Северна Македония

автор:Дума

visibility 21

/ брой: 235

Израел откри ракети сред помощи за Газа

автор:Дума

visibility 31

/ брой: 235

Крайнодесни се зарекоха да реформират ЕС

автор:Дума

visibility 24

/ брой: 235

Венецуела иска богата територия от Гвиана

автор:Дума

visibility 21

/ брой: 235

На гребена на вълната

автор:Таня Глухчева

visibility 17

/ брой: 235

С изпити срещу незнанието

автор:Деси Велева

visibility 16

/ брой: 235

Ефективност нулева

автор:Евгени Гаврилов

visibility 16

/ брой: 235

Истинското е неоценимо с пари

visibility 15

/ брой: 235

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ