28 Май 2022събота15:45 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над страната ще преобладава слънчево време с по-значителни увеличения на облачността преди обяд над източните, а след обяд над планинските райони и там ще се развива купесто-дъждовна облачност, на места ще превали и прегърми. Ще духа слаб до умерен северозападен вятър. Максималните температури ще бъдат между 22° и 27°, по-ниски по Черноморието, в София - около 22°. Днес над страната ще преобладава слънчево време с по-значителни увеличения на облачността преди обяд над източните, а след обяд над планинските райони и там ще се развива купесто-дъждовна облачност, на места ще превали и прегърми. Ще духа слаб до умерен северозападен вятър. Максималните температури ще бъдат между 22° и 27°, по-ниски по Черноморието, в София - около 22°.

Като не ти пука, що щеш тука?

/ брой: 171

автор:Петра Ташева

visibility 38

Лексиката в заглавието е предизвикана от българската поговорка "Каквото повикало, такова се обадило". Не е хубаво да се влиза в чужд тон, но търпението ми не само на преподавател по стилистика, а най-вече като на гражданка отдавна се изчерпа. Наслушах се на груби езикови грешки, нагледах се на недомислия в облеклото на нашите народни представители и сърцето и душата ме заболяха най-вече от всичките им действия, с които ни обиждат и разочароват.

В средните училища децата се запознават с основните стилове в българския език - разговорен, административен, художествен, публицистичен и научен. Всеки стил е предназначен за определна обстановка. Допустимо е тяхното смесване в строго определен случай, в определен жанр. Иначе се получава "хумор и сатира"! Сега видяхме как нашите народни избраници, които не са подготвени за новите си длъжности, смесват езиковите стилове, но допускат и груби грешки в облеклото си, което е задължително определено за тяхната мисия. Някои се явяваха на работа в Народното сбрание с облекло, подходящо за дискотека, други се представяха като за излет или за комично телевизионно предаване. Но най-стряскащи са техните изказвания, с които явно доказаха, че не са готови за ролята си на народни защитници. Те са избрани, за да бъдат пример за подражание, за да бранят интересите на избирателите си, които са им гласували доверие, поверили са им кормилото на държавата. Може ли да не им "пука"? 

Не е известно още колко време ще гледаме "театъра", който се играе в сегашния парламент. Не е известно и дали същите "актьори" ще бъдат в следващото Народно събрание. Но се налага да бъде създадена една постоянна комисия за етиката в езика, облеклото и поведението на народните избраници. Тази комисия ще ги образова, направлява, ще им помага да не допускат груби грешки. Защото "този връх висок е" и задължава! Народните представители задават тона за поведение, за общуване в обществото.

Много са примерите с техни езикови грешки и като никой не ги следи и никой не им прави забележки, те се повтарят непрекъснато и се налагат и в речта на  сънародниците ни. Сега всички вкупом повтарят "Това ще бъде разгледано в ЗАЛА..." В нашия език има задължително членуване на определеното място - "Това ще бъде разгледано в ЗАЛАТА." Друга езикова грешка, която много често се повтаря, е "на 100 процента". Няма нужда от предлога "на"! Достатъчно е посочването на числото от проценти. Доста са случаите на измислени понятия като "входирам", например. Надявам се тази дейност да бъде делегирана на специална комисия. Вярвам, че постоянно работещите административни служители в Народното събрание ще осигурят тази етична комисия, за да не бъдат обсъждани повече подобни недомислия в речта, облеклото и поведението на следващите наши избраници и представители! 

Разбира се, най-важни са делата на депутатите.  И тъй като те са скъпо платени, добре е тяхното възнаграждение да бъде свързано с процентите от реално свършената полезна дейност и с допуснатите от тях грешки! Редно е за периода на действащия парламент заплатите на народните избраници да отговарят на ползата от работата им.  Нали такива са правилата на демокрацията?

 

А правата на стотици хиляди българи?

автор:Борис Цветков

visibility 403

/ брой: 101

Лицемери

автор:Страхил Ангелов

visibility 379

/ брой: 101

Истински народен човек

автор:Продрум Димов

visibility 286

/ брой: 101

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ