05 Февруари 2023неделя15:19 ч.

ВРЕМЕТО:

В петък в сутрешните часове все още на отделни места, главно в планинските райони, ще има превалявания от сняг. Облачността ще бъде променлива. Ще духа до умерен, в Дунавската равнина и западните райони на Горнотракийската низина - временно силен, северозападен вятър. Максималните температури ще бъдат между 4°С и 9°С, в София - около 4°С. В петък в сутрешните часове все още на отделни места, главно в планинските райони, ще има превалявания от сняг. Облачността ще бъде променлива. Ще духа до умерен, в Дунавската равнина и западните райони на Горнотракийската низина - временно силен, северозападен вятър. Максималните температури ще бъдат между 4°С и 9°С, в София - около 4°С.

Като не ти пука, що щеш тука?

/ брой: 171

автор:Петра Ташева

visibility 98

Лексиката в заглавието е предизвикана от българската поговорка "Каквото повикало, такова се обадило". Не е хубаво да се влиза в чужд тон, но търпението ми не само на преподавател по стилистика, а най-вече като на гражданка отдавна се изчерпа. Наслушах се на груби езикови грешки, нагледах се на недомислия в облеклото на нашите народни представители и сърцето и душата ме заболяха най-вече от всичките им действия, с които ни обиждат и разочароват.

В средните училища децата се запознават с основните стилове в българския език - разговорен, административен, художествен, публицистичен и научен. Всеки стил е предназначен за определна обстановка. Допустимо е тяхното смесване в строго определен случай, в определен жанр. Иначе се получава "хумор и сатира"! Сега видяхме как нашите народни избраници, които не са подготвени за новите си длъжности, смесват езиковите стилове, но допускат и груби грешки в облеклото си, което е задължително определено за тяхната мисия. Някои се явяваха на работа в Народното сбрание с облекло, подходящо за дискотека, други се представяха като за излет или за комично телевизионно предаване. Но най-стряскащи са техните изказвания, с които явно доказаха, че не са готови за ролята си на народни защитници. Те са избрани, за да бъдат пример за подражание, за да бранят интересите на избирателите си, които са им гласували доверие, поверили са им кормилото на държавата. Може ли да не им "пука"? 

Не е известно още колко време ще гледаме "театъра", който се играе в сегашния парламент. Не е известно и дали същите "актьори" ще бъдат в следващото Народно събрание. Но се налага да бъде създадена една постоянна комисия за етиката в езика, облеклото и поведението на народните избраници. Тази комисия ще ги образова, направлява, ще им помага да не допускат груби грешки. Защото "този връх висок е" и задължава! Народните представители задават тона за поведение, за общуване в обществото.

Много са примерите с техни езикови грешки и като никой не ги следи и никой не им прави забележки, те се повтарят непрекъснато и се налагат и в речта на  сънародниците ни. Сега всички вкупом повтарят "Това ще бъде разгледано в ЗАЛА..." В нашия език има задължително членуване на определеното място - "Това ще бъде разгледано в ЗАЛАТА." Друга езикова грешка, която много често се повтаря, е "на 100 процента". Няма нужда от предлога "на"! Достатъчно е посочването на числото от проценти. Доста са случаите на измислени понятия като "входирам", например. Надявам се тази дейност да бъде делегирана на специална комисия. Вярвам, че постоянно работещите административни служители в Народното събрание ще осигурят тази етична комисия, за да не бъдат обсъждани повече подобни недомислия в речта, облеклото и поведението на следващите наши избраници и представители! 

Разбира се, най-важни са делата на депутатите.  И тъй като те са скъпо платени, добре е тяхното възнаграждение да бъде свързано с процентите от реално свършената полезна дейност и с допуснатите от тях грешки! Редно е за периода на действащия парламент заплатите на народните избраници да отговарят на ползата от работата им.  Нали такива са правилата на демокрацията?

 

С 31% поевтинява природният газ

автор:Дума

visibility 552

/ брой: 22

Братята Велчеви купиха швейцарско поделение на руската VTB Bank

автор:Дума

visibility 948

/ брой: 22

Компенсациите за скъпия ток - до края на март

автор:Дума

visibility 712

/ брой: 22

Протести на половин милион британци

автор:Дума

visibility 833

/ брой: 22

Жозеп Борел осъди побоя над Пендиков

автор:Дума

visibility 751

/ брой: 22

Испания повишава минималната заплата

автор:Дума

visibility 890

/ брой: 22

Без примирение

автор:Таня Глухчева

visibility 627

/ брой: 22

Проф. Андрей Пантев: Войната в Украйна може да прерасне в световна

автор:Дума

visibility 1807

/ брой: 22

На истината й е тясно, ако й надянат военен мундир

автор:Симеон НИКОЛОВ

visibility 535

/ брой: 22

Георги Георгиев: Опитваме да бъдем остров на стабилност

автор:Деси Велева

visibility 1067

/ брой: 22

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ