02 Март 2024събота06:15 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Китайски финансисти твърдят: Доларът губи доверие, Китай трупа злато

/ брой: 91

автор:Дума

visibility 20

Докато САЩ спорят за повишаване на тавана на дълга, те не могат да попречат на Китай да продава американски държавни облигации и да увеличава златните си запаси.

Държавното валутно управление на Китай изнесе, че в края на април 2023 г. валутните резерви на страната са достигнали 3,2 трилиона долара, като са нараснали с 20,9 милиарда долара спрямо предишния месец.

Официалните златни резерви на Китай възлизат на 66,76 милиона унции, което е с 260 хиляди унции повече от миналия месец. А Народната банка на КНР увеличава запасите си вече шести пореден месец!

Защо Централната банка на Китай купува злато?

Златните резерви на Китай са много малки в сравнение с общия Брутен вътрешен продукт (БВП). Дори в страната има сериозен недостиг на този метал.

През 2008 г. златото е представлявало само 0,86% от валутните активи на Поднебесната империя, докато в Германия, Франция и Италия златото е достигало 60% от общите златни и валутни резерви.

Каква чужда валута държеше Китай преди време? Точно така - това бе доларът. Пекин зависеше от долара и отношенията му с Вашингтон не бяха лоши. Затова, когато в САЩ започна финансовата криза, Китай не можеше просто да я игнорира.

Ала сега ситуацията е различна. С течение на времето все повече държави започнаха да разбират, че е все по-опасно за тях да използват американските пари. САЩ постепенно започнаха да злоупотребяват с хегемонията на собствената си валута, привличайки към себе си световните богатства и размахвайки "голямата тояга" на санкциите. През последните няколко години САЩ многократно, пряко или косвено, заплашваха и налагаха ограничения на Китай.

След избухването на украинския конфликт през 2022 г.

САЩ въведоха всеобхватни санкции против Москва и с помощта на финансовото оръжие замразиха доларовите активи на Русия, създавайки исторически прецедент. Всичко това накара другите да се страхуват, че ако някога се изправят срещу Америка, техните активи също ще бъдат конфискувани - както тези на Русия.

Като стратегически партньор на Москва, Пекин също започна да разбира важността на дедоларизацията и диверсификацията на валутните резерви, затова от 2022 г. продава американски облигации и използва получения доход за закупуване на злато.

Както вече отбелязахме, когато Русия попадна под санкциите на САЩ, това накара страните по света да видят ненадеждността на долара.

Китай трябва да продължи да купува злато. Така поне ще може да обърне повече от доларите, които притежава, в твърда валута.

В момента 40% от Руския фонд за преки инвестиции са запазени за златото, а останалите 60% - за юани. Москва се отказа напълно от еврото и долара.

Китай може да последва примера на Русия

защото това е страна, която пряко се сблъска със санкциите на САЩ и Европа. Държавите по целия свят един ден може да не искат повече да държат нито долари, нито юани, нито евро, но докато има многополюсен свят нито една страна няма да изостави златото. 

Китайските валутни резерви са 3,2 трилиона долара, което е само 4% от световните. В сравнение с Европа и Америка, за които този показател е повече от 50%, нашето злато все още не е достатъчно.

Какви са изводите? Китайската народна банка купува злато вече шести месец, което свидетелства за предвидливостта на нашите политици. Свойствата на златото да съхранява стойността си и да я увеличава придобиват все по-голямо значение в нашия неспокоен свят.

Купуването на злато всъщност е част от политиката за интернационализация на юана. До разпадането на Бретън-Уудската система доларът се превърна в твърда валута, благодарение на прякото си обвързване със златото. И колкото повече от този метал има в Китай, толкова по-стабилен е обменният курс на юана.

Доларът губи надеждността си. Китай трябва да натрупва повече злато. В епоха, пълна със сътресения и промени, този драгоценен метал отново се превърна в световна валута, призната от държавите по целия свят.

Цените на горивата може да тръгнат зловещо нагоре

автор:Дума

visibility 332

/ брой: 42

Банките са надули таксите с 30% за година

автор:Дума

visibility 293

/ брой: 42

Външният дълг стигна близо 48% от БВП

автор:Дума

visibility 282

/ брой: 42

Хотелиерите очакват ръст на бизнеса с 15 %

автор:Дума

visibility 260

/ брой: 42

България е една от най-свободните страни

автор:Дума

visibility 317

/ брой: 42

Ситуацията в Украйна остава трудна

автор:Дума

visibility 339

/ брой: 42

БРИКС се отказва от долара

автор:Дума

visibility 298

/ брой: 42

Путин: Западът лъже, че Русия ще нападне

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 42

3 март 1878

visibility 295

/ брой: 42

Най-красивият спомен на нацията

автор:Стефан Продев

visibility 347

/ брой: 42

Трети март е роден отпреди да се случи

автор:Дума

visibility 327

/ брой: 42

Кой размени Македония срещу Кипър?

автор:Никола Филипов

visibility 325

/ брой: 42

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ