27 Юни 2022понеделник03:21 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес още преди обяд над Западна България, по-късно през деня и над останалата част от страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места ще има краткотрайни валежи с гръмотевици. В отделни райони валежите ще са временно интензивни и ще има условия за градушки. След обяд вятърът ще се ориентира от запад-северозапад и ще е до умерен. Максималните температури ще бъдат между 25° и 30°, в София 27°. Днес още преди обяд над Западна България, по-късно през деня и над останалата част от страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места ще има краткотрайни валежи с гръмотевици. В отделни райони валежите ще са временно интензивни и ще има условия за градушки. След обяд вятърът ще се ориентира от запад-северозапад и ще е до умерен. Максималните температури ще бъдат между 25° и 30°, в София 27°.

Интервю

Корнелия Нинова: 4 млрд. лв. се върнаха в икономиката и домакинствата

България в момента не е готова за алтернативни доставки, за да спре доставките от Русия, заяви вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията пред бТВ

/ брой: 60

автор:Дума

visibility 24

- Минаха 100 дни от вашето управление. Каква е вашата оценка за него? Сещам се за един резултат, който даде "Алфа Рисърч" - три и нещо. 

- Няма да го измервам в число. 100 дни на безпрецедентно струпване на кризи една върху друга. Мисля, че такова нещо не се е случвало в новата ни история. КОВИД-криза, енергийна, икономическа, а сега и войната. Безпрецедентно тежък период за правителството. Случиха се добри неща. Имаме и още какво да работим.  

Въпреки тези тежки 100 дни, съумяхме да вземем мерки, с които да стабилизираме икономиката и да компенсираме домакинствата. Това са: 250 лева компенсация за бизнеса на мегаватчас, които от 1 април стават 300. Мораториумът върху цените за битовите потребители, за да подпомогнат семействата и домакинствата. 

- Колкото и да е спорен той. 

- Не се вдигнаха цените на семействата, спасихме ги от драстично увеличение на битовите сметки. Специалисти твърдят, че от 1 април, като свърши мораториумът, цените няма да се вдигнат. 

- Така твърдят и вашите колеги Василев и Петков, но ще видим... 

- Това що се отнася до помощта за икономиката, за домакинствата, мярката 60/40, която успяхме да запазим. За последните 100 дни от тези мерки на правителството 4 млрд. лева се върнаха в икономиката и домакинствата. За три месеца и половина - 4 млрд. И зад това число стои сериозна работа и политиката на правителството в подкрепа на икономиката и на бизнеса. 

- Казвате, че 4 млрд. са се върнали в домакинствата, но не знам някой да се е усетил по-богат в последните месеци. 

- 4 млрд. общо в икономиката и в домакинствата, от тези помощи и компенсации, които изредих. Другото добро е, че съумяхме в тези сложни 3 месеца и сложни отношения в парламента да приемем бюджета. От 1 април се увеличава минималната работна заплата, майчинството, обезщетението за отглеждане на дете, детските, безплатни детски градини, 50 млн. за енергийно бедни, увеличение на субсидиите и бюджета за капиталови разходи на общините. От 1 април - през бюджета - това е втората линия на поведение. Едната е да стабилизираме икономиката и да помогнем на семействата. Другата е да увеличим доходите.

Това обаче, което трябва да направим още - променените условия всяка седмица, новите цени, проблемите след войната и санкциите - изисква актуализация на този бюджет. Предстои ни много сериозна работа до юни да подготвим актуализация, която да е адекватна на новата ситуация. 

- А рубли имаме ли за руския газ? Руската страна заяви, че включително за България важи, че ако искаме газ от Русия, в рубли трябва да го купуваме.  

- Имаме уверенията на министрите на енергетиката и на финансите, че това е възможно и че няма да спрем доставките на газ.  

Доставките на петрол и газ също е важна тема и е добре, че в Европа от големите се чува този глас, че не бива да се налага ембарго върху доставките на петрол и газ. Това е разумно решение. Знаете, че санкциите всеки ден се разширяват и разширяват, но да се изключи петролът и газът е добро решение, защото това би имало опустошителни последици върху икономиките. 

- Това съм сигурна, че вие ще го подкрепите, само че другият вицепремиер Асен Василев казва, че ние изобщо няма да преговаряме с "Газпром" за внасяне на газ... 

- Преговорите още не са започнали. Имаме договор до края на годината. Ще ви кажа категорично нашето мнение. България в момента не е готова с алтернативни доставки, за да спре доставките от Русия. 

- Сигурна ли сте, защото Асен Василев казва, че имаме план "Б"? 

- Говоря към този момент. Обсъждали сме всякакви варианти - ако бързо свърши войната, ако се проточи. Всички варианти сме обсъждали, но към момента да заявим категорично "Няма да водим разговори", не е аргументирано, защото нямаме готовност за алтернативни доставки. Това би било тежък удар върху българската икономика и върху българските семейства. Ние, като коалиционен партньор, искаме да защитим българския национален интерес 

- Т.е. този план "Б", за който говори Василев, не ви е известен или не смятате, че той отразява действителността с днешна дата? 

- Няколко плана сме обсъждали. Имаме информация за всички варианти, но към момента не можем да кажем, че няма да доставяме газ от Русия, защото това ще съсипе българската икономика и ще оскъпи живота на българите. Народът ни не може да поеме повече тежест. 

- Как ще постигнете съгласие в правителството, ако се стигне дотам: едните казват "не", другите - "да"? Кой ще надделее с обикновено гласуване - дали да внасяме и да купуваме газ от Русия или да не внасяме?

- Вярвам, че ще надделее здравият разум, както вече се случва в някои от спорните теми. Ние поне на първо място поставяме националния интерес и защитата на българската икономика и на българските семейства. 

- А тази битка, която се води, война между МВР и прокуратурата, а от моя гледна точка мога да кажа, че е между правителството и прокуратурата, ще засилили ли битката с корупцията или ще я обезсили? 

- Ще я блокира може би е най-точната дума. Нашата оценка за управлението на Борисов е изключително еднозначна и последователна. Знаете пет години какви битки сме водили срещу корупцията на това управление и това няма да се промени. Това беше едно от най-корумпираните управления на България. Внасяли сме сигнали, вотове на недоверие, мачкали са ни, какво ли не за тези пет години. Ние сме определили този модел на управление като задкулисие, паралелна държава и 10 млрд. лв. кражби годишно. Това е политическата оценка. 

Въпросът оттук нататък е юридическата страна. Начинът, по който това се доказва и се прави. Озадачаващи са последните събития. 

- Кое е най-озадачаващото от всичките събития? 

- Ако е вярна информацията, защото постоянно се променя в последните часове, да се образува светкавично досъдебно производство срещу министър Василев за това, че е посочил една от фирмите като евентуално със съмнения за корупция. Не го разбирам. Има толкова поводи да се образува досъдебно производство за истинска корупция, да се стигне до съд и присъда, тази бърза реакция примерно... 

Виждате ли го сблъсъкът - едните това, другите.. В крайна сметка ще страда изобщо желанието ни за справедливост и да има справедлив процес.  

- Вие казвате ли, че МВР арестува Борисов, Горанов и Арнаудова, прокуратурата е образувала досъдебно производство на вицепремиера? 

- Това са фактите, няма нужда аз да ги казвам. На мен ми е странно бързото досъдебно производство срещу министър, защото е казал нещо за една от компаниите, която трябва да се разследва. И като юрист не го разбирам. 

- Сега ще посмеете ли да кажете нещо за някоя компания, защото може да ви се образува досъдебно производство? 

- Нямам никакво притеснение. 5-6 години го правя с всички последици, които съм изтърпяла. Само преди седмица внесохме 400 страници в прокуратурата за злоупотреби, които разкрихме в Министерството на икономиката и индустрията за "Експо Дубай". Нямаме никакви притеснения да продължаваме да го правим и ви обещавам, че съвсем скоро ще имаме новини в тази посока. Тъй като, когато влязохме в Министерството на икономиката и индустрията, първата ни работа беше да поискаме Агенцията за държавна и финансова инспекция и Сметната палата да направят ревизия, за да видим какво заварваме. А от това, което видяхме, вече някои неща са в прокуратурата. Следват и други. Няма нито страхове, нито притеснения от това. 

- Корупцията, когато си в опозиция, изглежда по един начин и когато си във властта, по друг ли? Представата за корупция различна ли е от реалността? 

- Когато си във властта, я виждаш по-голяма и я виждаш реална. Защото в теб са фактите и документите. Когато си в опозиция не винаги имаш достъп до фактите и до доказателства. Когато влезеш в самото управление, виждаш договорите, ревизионните актове, заобикалянето на обществените поръчки, даването на пари, ин хаус и т.н. Ти вече държиш в ръцете си реалните доказателства и можеш вече реално да го направиш.  

Опозицията може да иска вотове на недоверие, може да внася сигнали до прокуратурата за съмнения за корупция. Тук държиш реално нещата. За нас и за цялото правителство най-важната задача е тази битка да я доведем докрай. 

- Как ще я доведете докрай без прокуратурата? Тя единствено може да свърши тази работа. Тя е господар на досъдебната фаза. Вие имате 100 документа, аз имам 200. Как ще стане? 

- Първо, ще стане с професионално събиране на тези документи. Второ, с реалното им подаване, не просто с говорене по екраните. И, трето, с ежедневен натиск, ако трябва, какво се случва по тези дела. Ще ви кажа от нашата практика в министерството - в момента, в който внасяме сигнали, след две-три седмици започвам да пиша писма: "Какво стана с това?", "Докъде стигнахте с това производство?". А не просто да хвърлиш едни документи и да не се интересуваш. 

Но усилията на нашето правителство трябва да вървят успоредно в няколко посоки - промяната на модела, заради която дойдохме и заради която хиляди хора бяха по площадите, алтернативно изграждане на другия модел, успоредно тези неща трябва да се водят. И в тези две големи политически цели да успеем да приведем България и народа ни през тези тежки кризи. Три цели, които изискват огромни усилия, воля и характер. Вярвам, че ще се справим.

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ