11 Декември 2023понеделник17:54 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Актуално

Корнелия Нинова: Държавата има ключова роля за спасяване на хората

Не искаме пропаганда в училищата, че има 30 пола, освен мъж и жена, заяви лидерът на БСП

/ брой: 44

автор:Дума

visibility 1851

"Предлагаме таван на цените като временна мярка в подкрепа на семействата и домакинствата. Той е най-бързото и резултатно решение. Такива решения вече взеха редица европейски държави като Унгария, Гърция, Испания. В Испания и Гърция инфлацията е 6-7%. Неолибералният модел, в който пазарът определя всичко сам, не работи. В момента ролята на държавата е ключова за спасение на хората." Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в предаването "Офанзива" по "Нова нюз". 

Тя посочи и формулата, по която това да се случи: себестойността на продукцията, транспортът до търговеца и печалба от 10%. "Това направиха европейските държави. Ние стъпваме на добрия европейски опит", посочи Нинова. 

По думите й намаляване на ДДС също е мярка, която помага, а въвеждане на диференциран ДДС е дългогодишно предложение на БСП. "Това го видяхме при хляба. Онзи ден говорих с Асоциацията на хлебопроизводителите и те ми казаха, че ако не беше тази мярка, сега 1 кг хляб щеше да е 3,50 лв.", добави Корнелия Нинова. 

Дългосрочна и държавна политика, която да се следва от всички правителства, трябва да е

възстановяването на българското земеделие

"Това ще помогне в бъдеще да осигурим евтина и българска храна. Следващите конфликти в света ще бъдат за храна и за вода и този държавник, който в момента започне да мисли за тези неща, тогава ще се чувства спокоен за народа си", обясни Нинова. 

Тя посочи и стъпките, по които това да стане: 

- Възстановяване на "Напоителни системи", връзването им с язовирите и осигуряване на поливното земеделие; 

- Справедливо разпределение на субсидиите в по-голяма степен към плодове, зеленчуци, мляко и месо; 

- Създаване на шест големи тържища в районите за планиране, където производителите да имат пряк достъп да си предлагат продукцията, като така се избягват многото прекупвачи по веригата, които утежняват процеса; 

- Кооперирането в земеделието, което ще помогне себестойността на стоката да е по-ниска. 

"Това изисква много дългосрочна политика и национално съгласие от която и да е управляваща партия, че ще поставим земеделието в основата на политиката. Имаме плодородна земя, имаме добри сортове, имаме добри специалисти - трябва и добра политическа воля, за да го направим", подчерта лидерът на БСП. 

Нинова каза още, че последната година е показала, че социалните плащания за над 20 млрд. лв., които станаха факт по инициатива на социалистите, не са попречили на финансовата стабилност на страната и тя е завършила 2022 г. с дефицит под 3%. 

Три посоки за стабилизация

Според Корнелия Нинова нещата трябва да вървят в три посоки едновременно като комплект мерки: 

1. Стабилизиране на икономиката, за да произвежда, да внася данъци и да има пари за социална политика. "Ние го направихме, като подкрепихме фирмите в най-тежкия момент през зимата с таван на цената на тока и излязохме на първо място по индустриален растеж в Европа."  

2. Регулаторните органи да си влязат в пълната сила. 

3. Социалната политика - парите, които се събират, да отиват към уязвимите групи и младите.  

"За нас младите хора и децата са абсолютен приоритет с това, което направихме през последната година и половина - безплатни детски градини и ясли, безплатни учебници, увеличаване на майчинството, увеличаване на детските надбавки, необлагаем минимум за работещи млади семейства с деца - 600 лв. за едно дете, 1200 лв. за две. Тази политика смятаме да я продължим. Предвиждаме въвеждане на безплатни лекарства за деца и еднократна помощ при раждане на първо, второ и трето дето - съответно 600, 1200 и 1800 лв. До 26 години младите хора да бъдат освободени от данъци, за да им помогнем при старта на кариерата", каза Нинова за политиката на БСП за младите. 

Във връзка с политиката за възрастните, програмата на социалистите предвижда преизчисляване на всички пенсии с нов средноосигурителен доход, а вече е прието от 1 юли минималната пенсия да се увеличи с 12%. 

"Увеличаването на минималната работна заплата - да е 50% от средната, беше последната ни победа в миналия парламент", припомни Нинова и отбеляза, че тя вече трябва да е между 900 и 1000 лв., защото средната заплата е нараснала. 

Нинова бе категорична, че БСП не предвижда увеличаване на данъци, а напротив - предвижда необлагаем минимум, който да е на прага на бедността.  

"Фактите и времето пoказаха, че ние сме били прави в нашите твърдения, че не сме готови да влезем в еврозоната. За да влезем в еврозоната, дефицитът трябва да е под 3%, което означава рязане на социални разходи. Хората не могат да поемат повече тежести и трудности. След това - изискването за инфлация - нашата инфлация е 2 пъти повече от тази, която се изисква. Т.е. и това условие не изпълняваме. Когато влизаш неподготвен, тежестите ще са повече, отколкото ползите", подчерта лидерът на БСП по темата за въвеждането на еврото. 

Според Нинова, за да привлечем чуждестранни инвеститори, трябва да отстраним основните проблеми, които са голямата административна тежест и корупцията.  

Срещу джендър идеологията

"Само един референдум може категорично да сложи край на темата за Истанбулската конвенция", категорична бе Нинова. По нейните думи в момента има натиск от Европа за нейното приемане, като  преди три седмици Съдът по правата на човека в Страсбург е приел решение, с което допуска преподаването на джендър идеологията в училищата, а след това е последвало предложение на Европейския парламент Конвенцията да се ратифицира от името на целия ЕС, независимо от несъгласните.  

"Ние не искаме джендър идеологията, която проповядва съществуването на над 30 пола, освен мъж и жена, да прониква в българските училища", подчерта Корнелия Нинова.  

Според нея неправителствени организации вече се опитват да правят това и посочи като пример последните промени в Закона против домашното насилие, които бяха отхвърлени. Те са предвиждали неправителствени организации да пишат учебните програми.  

"Ние искаме държавна политика в образованието - един учебник за един клас по един предмет, и той да е държавна отговорност. А не по шест учебника за един предмет, писани от всякакви неправителствени организации, с променено съдържание на българската история, на българските класици, загуба на памет за род и отечество", каза още лидерът на БСП. 

За управлението и коалициите

"Взехме решение за коалиране и участие в правителство да говорим след вътрешнопартийно допитване. Уважавам много вътрешнопартийната демокрация, нека членовете на партията да си кажат мнението", посочи Нинова в отговор на въпрос за ситуацията след изборите, като добави: "В такива тежки кризи лява партия в правителството е гарант за леко преминаване през кризата, за социален щит, за подкрепа на хората. Ние го доказахме в правителството на Петков. Ако не бяхме там, 2/3 от социалните неща, които се случиха, нямаше да бъдат факт."  

По нейните думи БСП ще положи всички усилия да има редовно правителство, защото "не можем повече да ходим на избори". 

Във връзка с "новото ляво обединение" "Левицата" Корнелия Нинова коментира:

"Те не са нито нови, нито са леви. Няма нито нови лица, нито нови идеи - повтарят нашите. А доколко са леви, хората да преценят. АБВ участва в правителство с ГЕРБ. Г-н Калфин направи най-дясната пенсионна реформа с увеличаване на стажа и възрастта за всяка година, а Мая Манолова е поддръжник на Истанбулската конвенция - може би това ни е най-сериозната разлика с тях."

Оставим ли горивата на дърдорковците, не ни чака добро

автор:Дума

visibility 293

/ брой: 239

Пътническите влакове с ново разписание

автор:Дума

visibility 326

/ брой: 239

Удължават срока на програмата за саниране

автор:Дума

visibility 263

/ брой: 239

Европол предупреди за фалшив зехтин от Испания и Италия

автор:Дума

visibility 249

/ брой: 239

Австрия е готова с отстъпки за Шенген

автор:Дума

visibility 282

/ брой: 239

Атина с мерки срещу спортното насилие

автор:Дума

visibility 253

/ брой: 239

Сърбия с "адекватен отговор" към Косово

автор:Дума

visibility 293

/ брой: 239

Нещастието българско

автор:Александър Симов

visibility 283

/ брой: 239

Хора, бдете!

visibility 281

/ брой: 239

Алтернативна вселена

visibility 254

/ брой: 239

Генът на Путин

автор:Юри Михалков

visibility 286

/ брой: 239

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ