07 Август 2022неделя18:52 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес ще бъде слънчево. След обяд ще се развива купеста, в планинските райони от западната половина на страната и купесто-дъждовна облачност и на места там ще превали краткотраен дъжд. Ще духа слаб до умерен североизточен вятър. Максималните температури ще са между 29° и 34°, в София - около 29°. Днес ще бъде слънчево. След обяд ще се развива купеста, в планинските райони от западната половина на страната и купесто-дъждовна облачност и на места там ще превали краткотраен дъжд. Ще духа слаб до умерен североизточен вятър. Максималните температури ще са между 29° и 34°, в София - около 29°.

На фокус

Корнелия Нинова: Имаме план в четири стъпки. Разчитаме на разум

Нови избори и служебен кабинет са най-лошият вариант за България и народа, казва вицепремиерът и лидер на БСП

/ брой: 122

автор:Дума

visibility 129

Имаме едно разминаване и едно неправилно тълкуване. Така вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова коментира пред БНТ интервюто на премиера Петков за в. "Гардиън" и обясни откъде идва разминаването. Ние отдавна сме заявили позицията си, че трябваше да продължат разговорите с "Газпром". След няколко срещи с работодателските организации, които осигуряват 85% от приходите от БВП и 82% от работните места, те изразиха същото мнение. Те имаха нужда, икономиката имаше нужда от сигурност на доставките и от по-ниска цена.

Не е вярно, че г-н Петков е казал, че ще спрат преизноса на оръжия за Украйна през Полша. Той казва, че ще спре износът за Полша. Продължавам да твърдя и си нося пълната отговорност за това -

България не е изнесла и един патрон за Украйна и не изнася

Изнасяме за 64 други държави, какво те правят след това е тяхна отговорност и ние нямаме право по международните норми да ги контролираме. Тези държави предоставят документи, че ги купуват за себе си, а оттам нататък имат право да ги препродават.

Откакто падна правителството, някои хора си позволяват да вкарват в Комисията по оръжия документи за издаване на разрешения за износ за Украйна на оръжия и боеприпаси. Няма да получат това разрешение, така че да не се опитват. Докато това правителство остава, няма да позволим нито една стока да излезе за Украйна. След избори и евентуално друго правителство да правят каквото искат, но днес, докато сме там и аз съм председател на комисията, ще изпълняваме решението на НС, че оръжия и боеприпаси за Украйна няма да изнасяме.

БСП не подкрепи френското предложение, защото то не отговаряше напълно на нашата червена линия - РСМ да изпълни двустранния договор. В предложението имаше добри неща, но имаше и неприемливи. Пример за добро решение е частта, в която се казва, че преговорите изобщо ще започнат, след като РСМ си промени Конституцията и впише българите. Но френското предложение се позовава на двустранен протокол между България и Северна Македония, в който са описани различни ангажименти, без този протокол да е подписан от нито една от страните. Няма как да дадем зелена светлина на базата на добри намерения.

Думите на Макрон, че Франция е оказала голям натиск върху България са истина. Така е,

оказваше се натиск с посещения от еврокомисари

на европейски лидери, това е факт. Тази тема бе грубо експлоатирана от две политически сили за партийни цели. Едната е ИТН, които напуснаха коалицията заради пари, постове и интереси, но опитаха да го опаковат през темата за Северна Македония, за да имат патриотичен облик.

Втората политическа сила е ГЕРБ и Борисов. Върви тезата да се направи ново евроатлантическо мнозинство, те първи я предложиха. Борисов се опитва да се препере през темата "Македония", за да се забрави другото мнозинство, което сформирахме срещу модела "Борисов". Това е тотално изместване на фокуса и целта, за която протестираха хората и за която направихме правителството - да променим тази обвързаност - фирми, обществени поръчки, кражби, липса на правосъдие и справедливост. Това остава голямата ни цел, но той се опита да я замаже и вече търси ново мнозинство и нова цел през евроатлантизма.

При преговорите за съставяне на правителството и работата му след това, ние бяхме най-откритият, чистият, диалогичният партньор. Постигнахме добри неща от нашата програма, особено в социалната политика.

Ние имаме едно предимство пред другите системни партии - преди 6 години започнахме много тежки вътрешнопартийни борби, ужасен период. На хората това беше представено като семейни драми, а всъщност представляваше голяма битка за изчистване на БСП от задкулисни интереси, проникнали в нея. И Бойко Борисов си беше пуснал пипалата, и ДПС, и различни икономически кръгове и употребяваха партията за собствените си цели. Затова, когато ме избраха за председател преди 6 години, казах, че ако искаме да променим държавата, трябва да започнем от себе си.

Пет години бяха ад, но това беше инвестиция в бъдещето. Защото днес

БСП е партията, която вече е приключила със задкулисието в себе си

и можем много честно и открито да водим диалог с другите партии. Гарантирам ви, че няма човек в държавата, който може да ми се обади и да ми каже да си изтегля групата от зала, защото някой закон пречи на нечии бизнес интереси, или да гласуваме зелено, защото това отваря бизнес интереси или обществени поръчки. Това ни е голямото достойнство днес да стоим стабилно, да седнем на масата на преговори за политики и никой не може да ни дръпне кабела от контакта и да каже дотук бяхте в политиката.

Президентът Радев най-вероятно иска повече власт и да бъде скритият премиер. Той и вицепрезидентът Йотова започнаха да атакуват правителството в първия, най-труден месец, бяхме изправени пред криза и това да помогнем на хората. Йотова дори каза "Нямате 100 дни". Нямах обяснение защо толкова бързо президентът, който създаде ПП и ги изстреля във властта, ги атакува така. С времето стана ясно, че Радев иска реална власт, каквато президентската институция не дава. Служебните кабинети, чрез които управляваше, му се усладиха като изпълнителна власт.

Радев разчиташе, че ПП ще бъдат кукли, а той ще остане отзад и ще продължава да дърпа конците и да управлява държавата. Разривът започна, когато Кирил Петков и Асен Василев си поеха отговорността, това беше при първата смяна в "Булгаргаз". В някои случаи атаките бяха обективни, но в повечето от случаите те бяха абсолютно неоснователни.

Нови избори и служебен кабинет са най-лошият вариант за България и народа. Това означава да няма действащ парламент, да няма приети закони, насочени към вливане в българската икономика, домакинствата, в болниците на онези пари от Плана за възстановяване и устойчивост.

Трябва парламент, който да приеме закони

БСП имаме план какво трябва да се направи. Първо - този парламент спешно да приеме актуализацията на бюджета, не можем сега да оставим хората. Да оставим пенсионерите без увеличение на пенсиите, земеделците - без помощта, защото трябва да ни осигурят храната за есента, младите семейства - без помощите за деца, да се изземат свръхпечалбите от енергийните дружества и да се помогне на фирмите. Част от парите от Плана са включени в бюджета като приходи, т.е. ако има служебен кабинет, това не може да се случи.

Втората задача - тези закони по Плана вървят със сериозни промени. Как това ще се случи без парламент и в политическа криза? Например парите за напоителни системи ще дойдат по Плана за възстановяване и устойчивост, но докато това стане, трябва да се направят проекти, предпроектно, проектно финансиране, отчуждаване на терени. Това е третата задача - подготовка за проекти, а четвъртата е подготовка на бюджет за 2023 г.

Предлагаме да се съберем и да разпишем тези 4 неща, да ги сложим в срокове, да направим правителство в рамките на този парламент с конкретни срокове за изпълнение на тези точки. Правим това, осигуряваме държавата и след това да ходим на избори. Ние го предложихме това на нашия Национален съвет, предложихме го и публично.

Страхувам се, че след тези остри и груби неща, които си казаха двама от партньорите и които бяха грешка, трудно ще се седне на една маса, но това трябва да се преодолее. Очакваме покана за преговори, защото г-н Петков изрази публично че с БСП работят добре, че сме разумни, можем да водим диалог, свършихме добра работа.

Грубо е да кажеш на една партия, че ще работиш с нея, ако си сменят лидера. Това е партиен въпрос, ПП да си го решат. Ако те виждат необходимост Кирил Петков да бъде сменен с друг, това е тяхна работа. Ние не бихме поставили подобно условие.

Различия има между БСП и ПП и по отношение на г-жа Митрофанова. Когато имаше слух тя да се изгони от България, ние изразихме позиция, че това е крайна мярка и би представлявало почти скъсване на отношенията с Русия, че нито една европейски държава не пристъпи към тази последна крачка. Определихме това като неразумен ход.

Ние създадохме това правителство с 2 цели. Краткосрочната - да преведем България през зимата и кризата, и се справихме добре. Сложихме мораториум на цените на тока, помощ за бизнеса, икономическите показатели показват добър резултат. Втората голяма цел беше да разградим стария начин на управление - липсата на институции, един човек управлява, фирми ни крадат, няма правосъдие. Това наричаме задкулисие и паралелна държава. Когато започнахме да го правим, този модел реши, че няма да го позволят. Обединиха се и ни свалиха. За мен правителството беше свалено за пари, власт, постове и заради икономически интереси.

Бойко Борисов няма да се върне. Ако ПП имат малко разум и чувство за самосъхранение, няма да го позволят. Сигурно ги притискат от много места...

Ние сме за връщане на хартиените бюлетини по 2 причини - държавнически и партийни. Според прогнозите, ако върнем хартиените бюлетини, между 300 000 и 500 000 души ще се върнат до урните и ще гласуват, които не са го направили с машините от страх и незнание. Последните избори имаха безпрецедентна ниска активност, това ни прави нелегитимни. Машините остават, всеки може да избира.

Партийният аргумент е, че БСП като партия загубихме много от машинното гласуване, въпреки че бяхме едни от вносителите на неговото въвеждане. Но си оценихме грешката. БСП би имала друга тежест в парламента с едни 100 000 гласа отгоре, така твърдят анализатори. Това ще ни даде по-голяма възможност за правене на политика.

Със съкращения

Газовото хранилище в Чирен вече е пълно на 50%

автор:Дума

visibility 678

/ брой: 151

Съдът пусна отново ТЕЦ "Брикел"

автор:Дума

visibility 541

/ брой: 151

Възможно е поскъпване на парното през зимата

автор:Дума

visibility 837

/ брой: 150

Зад шкафа

автор:Мая Йовановска

visibility 632

/ брой: 151

Държава на абсурдите

автор:Ина Михайлова

visibility 872

/ брой: 151

Атанас Зафиров: Кабинетът "Радев" обслужва ГЕРБ и ДПС

автор:Дума

visibility 500

/ брой: 151

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ