24 Април 2024сряда12:51 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Избори

Корнелия Нинова: Моментът е решаващ за бъдещето на България

Истината е, че сега само БСП може да свали ГЕРБ от власт, категорична е лидерката на социалистите, водач на листите на "БСП за България" в 16-и МИР - Пловдив-град и в 25-и МИР - София

/ брой: 64

автор:Ивелин Николов

visibility 1365

- Какво трябва да направят нашите сънародници, за да стане животът в България по-добър, госпожо Нинова?

- Промяната е възможна и зависи от всеки от нас. Ако искаме да живеем по-добре, да имаме работа, да имаме достойни доходи, достойни старини, да живеем в чиста България, с чиста природа, икономиката и земеделието да се развиват, да сме сигурни и спокойни в домовете си и на улицата - хората трябва да гласуват за промяна. Обръщам се към всички - всичко е в нашите ръце, на 4 април да гласуваме с номер 4. 

- Какво очаквате от тези избори?

- На обиколките ми из страната забелязвам енергия и желание за промяна. На срещите идват много хора, не само симпатизанти на БСП. Настроението е за смяна на модела на управление.

Искам да уверя всички, че гласуването не е по-опасно от ходене до магазина. Най-важното е да носите маска и да спазвате дистанция. Няма медицински проблем с гласуването. Важно е да се гласува, защото моментът е решаващ за посоката, по която ще продължи България. 

- С какво кандидатите на БСП са по-различни от останалите?

- В листите ни са най-подготвените хора за управление на страната. Имаме специалисти, които могат да решават реалните проблеми на хората във всяка сфера. Само ние имаме цялостен план и визия да изведем страната от кризата, да я преведем през тези трудности и да гарантираме на нашия народ спокойствие, сигурност и перспектива.

За 4 годнини не се предадохме и не се продадохме - нито на заплахи, нито на изкушения. Не влязохме в никакви задкулисни договорки. Удържахме на натиска за приемане на Истанбулската конвенция и Пакта за миграция. Доказахме се като последователна опозиция - единствената. Хората ни са опитни, принципни и подготвени. Ние сме алтернативата на този модел на управление, белязан от срутища, неравенства, бедност и негативни показатели.

Внесохме 1323 алтернативни предложения по закони и решения на Народното събрание. Ние сме политическата сила, която първа направи и вече наложи като практика опозицията да внася в Народното събрание алтернативен бюджет. Правихме го четири години последователно, защото имахме цялостна алтернативна визия за управление на държавата. Имаме я и сега.

Изпълнихме обещаното. Всички поети ангажименти преди изборите внесохме като законопроекти в парламента - семейно подоходно облагане за младите семейства, намаляване ДДС на храни и лекарства, преизчисляване на пенсиите, Закон за възрастните хора и много други.

- Кои са първите пет неща, които трябва да направите в управлението на страната, след като спечелите изборите?

- След cпeчeлвaнe нa избoритe cмe гoтoви c кoнкрeтeн и яceн плaн зa упрaвлeниe в първитe 100 дни. Най-вaжното е стабилизиране на здравната система и на икономиката. Тoзи плaн e нaпрaвeн c грижa зa хoрaтa и e oриeнтирaн в чeтири ceктoрa. Тeзи, кoитo зa нac ca нaй-вaжнитe в мoмeнтa. Рaзбирa ce, щe изпълним вcякa тoчкa oт нaшaтa прoгрaмa, нo зa първитe 100 дни cмe oриeнтирaни към здрaвeoпaзвaнe, coциaлнa пoлитикa, дoхoди и рaбoтни мecтa, икoнoмикa, финaнcи и oбрaзoвaниe. 

- Какво предвиждате за здравните проблеми и КОВИД-кризата?

- За преодоляване на КОВИД-кризата предвиждаме няколко конкретни мерки. Веднага възстановяваме списъците на възрастните хора, на хората на първа линия, хронично болните, които доброволно искат да се ваксинират. Въвеждаме забрана за продажба на държавни и общински болници, тъй като в момента текат процедури за продажба на такива болници. Това е недопустимо в условията на криза. Веднага намаляваме ДДС на лекарствата на 9%, като на регулирана стока. Безплатни лекарства за деца до 14 години и въвеждане на електронната здравна карта за всеки български гражданин. Болниците няма да са търговски дружества, а лечебни заведения. Незабавно започваме разговори за доставка на ваксини, за да има за всички желаещи - руската "Спутник V" и китайска. 

- Правителството яростно отказва да внесе руска ваксина?

- За голямо съжаление, българското правителство загуби ценно време, като отхвърли това наше предложение в парламента преди месец. Вижте как германският канцлер Меркел и френският президент Макрон преговарят с Русия за доставка и производство на "Спутник V". А австрийският канцлер Себастиян Курц вече осигури 1 милион дози. Унгария се имунизира повече от месец с руски ваксини. Българският премиер се оправдава с Брюксел, че нямало разрешение за такъв внос. За всички има, само за него няма. Правителството не защити националния интерес и в този случай. То влошава постоянно отношенията ни с все повече страни по света. 

- Как ще решите проблемите на възрастните хора в България?

- Имаме ясна и последователна политика за възрастните хора. Ние сме последните, които са преизчислявали пенсиите по време на наше управление. При спечелване на изборите ще го направим пак. Предлагаме преизчисляване на всички пенсии с нов средноосигурителен доход, което ще помогне на около 1 милион и 300 хиляди пенсионери, живеещи на прага на бедността. Така реално ще увеличим всички пенсии с между 20 и 30 процента. Имаме готовност незабавно да предложим Закон за възрастните хора. И още - осигуряване на социален патронаж, топла храна за възрастните и за социално слабите до края на пандемията

- Какво предвиждате в сферата на образованието?

- Искаме да сложим ред в системата. Първите мерки са начало на процедури за осигуряване на един учебник за един клас по един предмет в цялата държава. Не може да има по 11 различни учебника за един клас. Това е недопустимо.

Искаме връщане на българските класици в учебната програма, защото много от тях се оказаха заменени с модерни автори, чужди на нашата традиция. Ще направим преглед на съдържанието на учебниците и на привеждането им в разбираем вид за децата. Съдържанието трябва да отговаря на истината за българската история, култура, духовност и идентичност.

Искаме да осигурим компютри, таблети или лаптопи за деца от социално слаби семейства.  Въвеждаме веднага безплатни учебници от 1 до 12 клас и преразглеждаме принципа на делегираните бюджети. Във финансов аспект предвиждаме да се отделя 1% от БВП за култура и 5% за наука и образование. Нашата политика е най-справедлива и в тази сфера.

- А какво предвиждате за младите семейства, за борба с неравенствата?

- Отделяме специално внимание на младите хора, на младите семейства, защото те са втората уязвима група - с помощи за децата, безплатни лекарства до 14 години, безплатни учебници. Помощите за майчинство за втората година предвиждаме да станат с размер на минималната заплата. Искаме да има 6500 лева еднократна помощ за първо и второ дете на работещи родители, които се осигуряват.

- Управляващите критикуват БСП, че иска да вдига данъците?

- Напротив, в тяхната програма е записано вдигане на данъците, но през общините, на които прехвърлят тази отговорност - данък сгради например, което ще засегне най-бедните и уязвими групи.

Искаме отмяна на плоския данък и замяна с прогресивно подоходно облагане. Така близо 790 000 семейства ще плащат по-малък данък заради семейното подоходно облагане. 120 000 души ще плащат малко по-висок и 3 500 000 - същия, както досега. Ако младо семейство например получава 3000 лева и има едно дете, ще плаща данък върху 2500 лева. Ако има две деца, ще плаща данък върху 2000 лева. Тоест 1000 лева ще му останат необлагаем минимум. Това е по-справедливо и по-работещо като решение в момента.

Знаем как да намалим неравенствата, да имаме по-справедливо и солидарно общество. Всички трябва по някакъв начин в тази криза да си помагаме и да бъдем съпричастни. И ще се позова отново на световната и европейската практика - почти навсякъде, с много малко изключения, няма плосък данък. Почти навсякъде данъкът е прогресивен.

- Един от най-коментираните въпроси в тази кампания е и бъдещата управленска коалиция. Заявихте, че БСП няма да прави коалиция с ГЕРБ. Потвърждавате ли го? 

- Да, коалиция с ГЕРБ няма да има! Казахме го вече неколкократно, за да няма спекулации и съмнения. На базата на резултатите ще направим допитване до нашите членове, но в момента сме съсредоточени върху последните дни от кампанията. Когато видим изборните резултати, колко партии ще попаднат в парламента, с какви програми, с колко народни представители, тогава ще обсъждаме варианти. Иначе трябва да изпадаме в спекулации.

Уважавам всички малки партии, защото зад тях стоят избиратели, но нека погледнем обективно тяхната тежест и фактите - истината е, че в момента само БСП може да свали ГЕРБ от власт.

Отиваме на избори като доказана алтернатива

автор:Дума

visibility 176

/ брой: 78

Всеки десети родител отказва задължителна ваксина

автор:Дума

visibility 153

/ брой: 78

Партия "Средна европейска класа" напуска ПП-ДБ

автор:Дума

visibility 170

/ брой: 78

Ако промените минат, ще има помощи за фермерите

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 78

АЯР даде постфактум лиценз за горивото на "Уестингхаус"

автор:Дума

visibility 188

/ брой: 78

Евтиният роуминг остава поне до 2032 г.

автор:Дума

visibility 174

/ брой: 78

ЕП узакони правото на ремонт след края на гаранцията

автор:Дума

visibility 171

/ брой: 78

Великобритания гони бежанците в Руанда

автор:Дума

visibility 140

/ брой: 78

200 мощни земетресения в Тайван за 12 часа

автор:Дума

visibility 184

/ брой: 78

Учителите в Белгия искат по-голям бюджет

автор:Дума

visibility 159

/ брой: 78

Китай насърчава ядрената енергетика

автор:Дума

visibility 120

/ брой: 78

Марионетка на задкулисието

автор:Александър Симов

visibility 163

/ брой: 78

Новите реалности

visibility 150

/ брой: 78

За БСП честно и откровено

visibility 175

/ брой: 78

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ