04 Октомври 2023сряда23:45 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Актуално

Корнелия Нинова: Няма да позволим орязване на социалните разходи

Искаме замразяване на цени, а не на доходи - както е в цяла Европа

/ брой: 58

автор:Дума

visibility 5

"Ние от БСП правим традиционната си кампания в цялата страна - провеждаме срещи с хората, провеждаме разговори не само с членове на партията, но и с граждани навсякъде. Прави ми впечатление, че кампанията е малко по-енергична от последната. Идват повече хора, усеща се един импулс, желание за гласуване, за подкрепа, за това, което ние направихме в редовния кабинет и това, което сега предлагаме да продължим, така че съм оптимист". Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в ефира на телевизия "Евроком".
Тя припомни постиженията на БСП в редовното правителство, когато партията успя само за седем месеца да постигне в социалната сфера неща, които не са били реализирани последните 10 години.
"Благодарение на БСП в правителството, имаме безплатни детски градини и ясли за децата, безплатни учебници до 12-ти клас, еднократна помощ от 1-ви до 4-ти клас в размер на 300 лв. за всяко дете, увеличено майчинство, увеличени детски надбавки. Младите семейства имат необлагаем доход 600 лв. за едно дете и 1200 лв. Ц за две. Над половин милион работещи бедни  получиха увеличение на минималната работна заплата, увеличени още по време на редовното правителство. Буквално в последните дни на парламента успяхме да се преборим, след 42 пъти внасяне на предложението -  ние сме упорити и последователни в тази политика, и минималната заплата стана 50%  от средната, което към момента е между 950 и 1000 лв. Освен това увеличихме ваучерите за храна от 80 лв. на 200 лв.", посочи лидерът на БСП.
Нинова припомни и усилията на БСП в помощ на пенсионерите и увеличението на пенсиите, както и помощта в подкрепа на домакинствата и  замразяване на цената на тока за тях, което спаси милиони семейства от огромното повишение на цените. И допълни: "За да има средства за такава социална политика, трябва да има развиваща се икономика".

За политиката на служебния кабинет

Лидерът на БСП заяви, че партията е категорично против предложенията за бюджет на служебното правителство: "Не може в тази тежка криза, в тази бедност и неравенства, в момента да се вдигат данъци, каквито са техните намерения. Служебното правителство предвижда данъчните облекчения да отпаднат, да се увеличи акциза на горивата и на електрическата енергия, което веднага ще оскъпи целия този процес по веригата на стоките. Имат намерение да замразят доходите, което е абсурд. Искат да замразят заплатите на държавните служители, но за сметка на това служебният кабинет на президента Радев увеличи броя на хората в бордовете и вдигна тавана на заплатите им от 14 хил. на 18 хил. Не може, когато правиш това с бордоваците, както ги наричам, в същото време да замразяваш заплатите на хората и изобщо доходите", каза Нинова и даде пример с Европа, където се замразяват цени и се увеличават доходи, а тук служебният кабинет замразява доходи, а цените растат.
Най-бързото и ефективно решение за помощ на семействата в тази криза е таван на цените: "За последните ден и половина, два, още три държави в Европа наложиха таван на цените и ги замразиха. Това са Словакия, Черна гора и Северна Македония - след Испания, Португалия, Франция и т.н. Аз повтарям от осем месеца, че това е пътят и не разбирам защо това не се приема. В цяла Европа се прави и дава ефект, таван на цените на храните трябва да има, друго няма да помогне. Таван на надценки, проверки по магазини - това е просто прах в очите на хората", обясни лидерът на БСП.
Според Нинова първата задача пред новия парламент трябва да бъде приемане на бюджет и определи като грешка на служебния кабинет държавата все още да няма такъв: "Аз обикалям общините и виждам какво се случва. Общините издъхват, болниците издъхват, училищата също. Не може половин година да си без бюджет и да караш на стария", категорична бе тя.

За Еврозоната

Лидерът на БСП посочи и позицията на социалистите, относно влизане в еврозоната: "България в момента - икономиката, семействата, бедността, не ни позволяват сега да станем член на еврозоната и това не бива да се случва. Изискванията за еврозоната са 3% дефицит, което означава рязане на всичко - заплати, разходи за социални нужди, капиталови разходи на общините. Такова рязане на може да понесе България в тази бедност и в тази криза. Инфлацията трябва да слезе под 6%, за да ни приемат. Това означава повишаване на лихвите, т.е. пак най-слабите и бедните ще понесат тежестта на този акт. Освен това стоят опасенията за повишаване на цените след повишаването в еврозоната. Наблюдавахме какво стана в Хърватска. Заради всичко това ние смятаме, че моментът не позволява и не бива да притискаме България да влиза в България в еврозоната, както правят колегите от десните партии. ГЕРБ, ДБ и ПП категорично ще настояват за това, ние сме против", заяви Нинова.

За войната в Украйна и паметниците

Лидерът на БСП представи и твърдата и постоянна позиция на партията за запазване на неутралитет и невъвличане на страната във военния конфликт в Украйна. Партията остава твърдо против предоставянето на военна помощ на Украйна, посочи още Нинова и допълни, че БСП иска да се спрат военните действия и от двете страни, да се водят дипломатически разговори и да се осигури траен мир.
Тя коментира и изказванията на президента Румен Радев: "Президентът трябва да се определи дали е за мир, или за война, защото той изрежда какво няма да предоставим, но има други неща, които вероятно ще предостави служебният кабинет, както вече веднъж предостави след решението на НС. Веднъж за вътрешна употреба според него Крим е руски - това е неговата позиция, обаче навън - пред НАТО, на срещи с партньори и т.н. зове за териториална цялост на Украйна. Така че по-скоро той да се определи, нашата позиция е ясна", каза Нинова и припомни инициативите на партията за спасяване на паметниците, като определи, че посегателството върху Паметника на Съветската армия е част от конюнктурата във войната.
"Организирахме жива верига около Паметника на Съветската армия, както и протест пред общината. Заехме се да възстановим разрушената плоча и ще го направим. В неделя нашите структури в Пловдив-град и Пловдив-област също организират Поход на мира и жива верига около Альоша, защото има опити и в Пловдивската община да се атакува и този паметник. Нашата позиция е принципна, тя не е само заради войната и ситуацията в момента - паметниците на България не трябва да се рушат, това е част от нашето минало, те трябва да се учат, да се уважават и да не се пипат", категорична бе Нинова.

За битката с джендър идеологията

"Дълга, тежка и неравна битка със силни противници, която БСП води поне от 5 години" - така определи тя битката срещу налагането на джендър идеологията Корнелия Нинова и посочи притеснението на социалистите относно силата, с  която тя навлиза в България. Лидерът на социалистите припомни, че въпреки че Истанбулската конвенция беше обявена за противоконституционна, посредством скрити техники и текстове в законите, тя навлиза в българските училища. Нинова посочи и още няколко притеснителни събития, сред които решението на Съдът по правата на човека в Страсбург, който осъди правителството на Литва и реши, че може да се преподава ЛГБТИ идеология в училищата, както и решението на ЕК да ратифицира Истанбулската конвенция във всички държави-членки, въпреки несъгласието на някои от тях. Лидерът на БСП показа в ефир и български учебник по "Човек и природа" за 6-ти клас, който проповядва джендър идеологията.
"Ние уважаваме българската Конституция, искаме българско семейство, искаме майка и баща, а не "родител 1" и "родител 2" и искаме децата ни да бъдат момчета и момичета, а не трети социален пол", каза Нинова и призова тази идеология да не бъде втълпявана на децата, а българският народ да се произнесе иска ли децата му да са нещо различно от момиче и момче чрез референдума, организиран от БСП.

За енергетиката

Нинова коментира и теми, свързани с енергетиката в България: "Толкова съжаляваме, че пак навремето не ни чуха за АЕЦ "Белене", когато също организирахме референдум. Бойко Борисов нарече този проект "гьол", направи всичко възможно по време на управлението си да го приключи. Ако сега имахме "Белене" съвсем друга щеше да е картината с цената на енергията в България", каза лидерът на БСП и посочи, че партията от край време е "за" развитие на ядрената енергетика.
На финал Нинова призова: "Уважаеми български граждани, подкрепете ни с номер 1 в бюлетината. Нашата битка е битка за вас, за вашите деца, за семейството. Ние искаме мир, увеличаване на доходите, борба с инфлацията, достъпно здравеопазване, качествено образование, запазване на българското семейство и защита на българските деца. Подкрепете ни да бъдем повече в следващия парламент, за да можем да отстояваме тези политики и заради вас".

България с най-голям дял на сивата икономика в ЕС

автор:Дума

visibility 342

/ брой: 191

Бюджетът продънен с близо 800 млн. лв.

автор:Дума

visibility 257

/ брой: 191

Искат намаляване на производството на мляко в ЕС

автор:Дума

visibility 310

/ брой: 191

КЗП с още актове към фирмите за бързи кредити

автор:Дума

visibility 302

/ брой: 191

Земетресение в турския окръг Хатай

автор:Дума

visibility 308

Брюксел размразява парите за Унгария

автор:Дума

visibility 272

/ брой: 191

Първите дипломати на ЕС се събраха в Киев

автор:Дума

visibility 270

/ брой: 191

Интелектуален фашизъм

автор:Александър Симов

visibility 306

/ брой: 191

ГЕРБ в София - управление на неизпълнените обещания

автор:Деси Велева

visibility 308

/ брой: 191

Тиражирани заблуди

visibility 239

/ брой: 191

Заедно ще направим Троян по-млада, по-умна, по-зелена община

автор:Дума

visibility 293

/ брой: 191

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ