30 Юни 2022четвъртък02:17 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес още преди обяд над Западна България, по-късно през деня и над останалата част от страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места ще има краткотрайни валежи с гръмотевици. В отделни райони валежите ще са временно интензивни и ще има условия за градушки. След обяд вятърът ще се ориентира от запад-северозапад и ще е до умерен. Максималните температури ще бъдат между 25° и 30°, в София 27°. Днес още преди обяд над Западна България, по-късно през деня и над останалата част от страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места ще има краткотрайни валежи с гръмотевици. В отделни райони валежите ще са временно интензивни и ще има условия за градушки. След обяд вятърът ще се ориентира от запад-северозапад и ще е до умерен. Максималните температури ще бъдат между 25° и 30°, в София 27°.

Интервю

Корнелия Нинова: Решението е таван на цени и компенсации за фирми

Нашата роля в коалицията е да тушираме конфликтите и да търсим решения, казва вицепремиерът пред бТВ

/ брой: 88

автор:Дума

visibility 204

- България ще наложи вето на европейското ембарго за нефта от Русия. Защо?
- Това е добра новина. Трябва да наложим вето, ако се вземе такова решение, защото ембаргото би затруднило икономиката, би довело до затруднения в работата на много фирми, до увеличаване на безработицата, до поскъпване на горивата за потребителите.
- За да сме на страната на жертвата, също трябва да платим някаква цена.
- Икономическите санкции, които се налагат, целят да затруднят руската икономика, и по този начин да възпрепятстват и продължаването на войната. Но какъв е смисълът да искаш да убиеш чужда икономика, самоубивайки своята? Последният доклад на ООН констатира, че над 107 държави в света вече са засегнати от икономическите санкции. От тях 38 са без зърно за хляб, обхващат около 1,8 млрд. души - те са засегнати от тези икономически санкции.
- България обаче технологично може да преработи петрол, който не е руски, каза вицепремиерът Асен Василев. Защо не го правим?
- Защото нямаме готовност веднага да започнем, изисква се време, за да се пренастрои цялата система... Икономиката и хората не могат да поемат по-високи цени, инфлацията е много тежка и всички компенсаторни мерки, които правителството взе, вече са изядени. Затова е разумно да съобразим националния си интерес на първо място и да настояваме за такова вето по ембаргото.
- А какво ще отговорите на външния министър на Украйна, който казва: "Страните, които не подкрепят налагането на ембарго върху вноса на руски петрол, ще са съучастници във военно престъпление"?
- Не е приемливо чужди външни министри, посланици и правителства да ни размахват пръст и да ни казват как да защитаваме българския си интерес... Едно от най-тежките неща, които виждах през последните дни, е българи се бият с българи заради войната в Украйна. Още една разделителна линия, а това, което трябва да ни обедини, е нашият интерес. И едните, и другите страдат от високите цени на хляба, тока. От това, че ако газовата криза се разрасне, 26 000 български фирми са застрашени да бъдат затворени, а над 250 000 работни места да бъдат освободени.
- Русия ни обяви за неприятелска държава - Вие как определяте Русия - приятелска или неприятелска е в отношението си към България?
- Ще разделя въпроса. По-голяма част от българското общество я намират за приятелска и затова беше този висок процент на нежелание от българите да изпращаме оръжие. Втората част са политическите оценки. Чухме крайни неща, включително и от колегите в коалицията.
- А Вие как определяте Русия - приятелска или неприятелска държава спрямо България?
- Спрямо България е приятелска.
- А приятелските държави така ли постъпват - спират на партньорите си газа, когато преценят?
- Вероятно това е ответен отговор за санкциите, които се налагат срещу Русия...
- "Газпром" каза, че ще ни пуснат газа, ако започнем да плащаме в рубли. Да го направим ли? Понеже това беше позиция на БСП - да се възобновят разговорите с "Газпром".
- Тази позиция я потвърждавам и я изразявам не само като лидер на БСП и като убеждения на нашите членове и симпатизанти, а като позиция на по-голяма част от българската икономика.
- Но това явно включва съобразяване с условията да плащаме в рубли?
- Големите работодателски организации категорично и твърдо застанаха на позицията да се продължат разговорите с "Газпром", защото те отчитат ефекта, който ще настъпи, ако секнат доставките. По-голяма част от земеделските производители са на същото мнение. Ако сме държавници, трябва да се погрижим за земеделието и селското стопанство, защото въпросът за храната и продоволствената криза бързо ще ни връхлети.
- Ще предложите ли замразяване цената на газа за бизнеса на нивата от договора с "Газпром"?
- Вече го направихме. И виждаме добри примери в Европа. В Гърция със задна дата - от 1 януари, да върнат на хората 60% от надплатените суми. Там се обложиха свръхпечалбите на енергийните дружества с 90% данък.
- В името на българския национален интерес, кой трябва да спечели тази война?
- Трябва да се спре войната. Който и да е спечелил, който и да е загубил, тази мъка и агония ще продължи. Убедена съм, че все още има начини да се спрат военните действия и да започнат разговори. Винаги има място за преговори, стига световните лидери да намерят общ език.
- Само на хартия ли ще остане решението да окажем военно-техническа помощ на Украйна?
- Военно-техническата помощ се изразява в ремонт на техника - украинска техника в български заводи. Това вече зависи от възможностите на заводите "Терем". Как, кога, в какви размери, ще могат ли зависи от тези заводи и от колегите в Министерството на отбраната.
- Никой от правителството не ни каза какво се товари в украинския самолет, който показахме. Кажете ни Вие?
- Оръжие и боеприпаси за Украйна не изнасяме от години. За Русия - също. България изнася оръжие и боеприпаси в над 50-60 държави. Когато те си купят оръжието и го изнасят, то става тяхна собственост и България вече няма право да търси отговорност от тези държави какво прави с това оръжие - дали го препродава, дали го дарява.
- Подписвали ли сте Вие споразумение за износ на такъв тип бронирани машини от началото на войната?
- От началото на войната са подписани 130-140 разрешения за износ. Със сигурност не са танкове и БТР-и, както каза г-н Борисов, защото не произвеждаме такива.
- Но има стари такива, които са модернизирани във военните предприятия, и би могло те да са обект на износ?
- Това не е българско производство. Обвиняват ни едва ли не в лицемерие, че тайно изнасяме, че това е едва ли не контрабанда. Това е абсурдно при целия контрол.
- Но дори президентът го каза - недоумявам как министърът на икономиката ще обясни на българите и на левите хора, че българското оръжие подхранва този конфликт?
- Недоумявам как президентът може да изрече тези думи, защото много добре знае, че тези износи сега са по договори, сключени от неговите служебни кабинети. Намирам думите му за манипулация. Не можеш да внушиш, че в момента БСП или аз лъжем левите хора и изнасяме оръжие, при положение, че знаеш твоите правителства с кого са сключвали договор и че няма нито един патрон за Украйна или Русия.
- Каква държавна тайна разкри шефът на "Кинтекс", че го махнахте?
- Той не е махнат за разкриване на държавна тайна, той е махнат заради конфликт на интереси. Докато е бил директор на "Кинтекс", е участвал и в други търговски фирми, които са се занимавали със същата дейност. По негово време правомощия на "Кинтекс" за представителство на България в чужбина са прехвърлени на частната му фирма. В най-скоро време ще представя цялата история.
- Румен Радев президентът на БСП ли е все още?
- Питайте го и него. БСП го издигна за първия мандат като президент. И го направи президент. Аз имам лична отговорност за това. Никой не го познаваше като политик, срещу мен застана цялата партия тогава, да не говоря, че и цялата държава. Един месец съм обикаляла с него по села и паланки. Той не можеше политически да говори. Всичко това бяха усилия на членове и симпатизанти на БСП. Втория мандат също - издигаме, подкрепяме... БСП даде всичко от себе си, за да бъде той президент.
- Все още ли е Вашият президент?
- Изненадват ме някои от реакциите на президента Радев. Особено тези, които засягат БСП. Появяването му на паметник на едни хора, което взриви ситуацията в БСП, нападките му сега, срещу нас, че едва ли не ние сме виновни за изнасянето на оръжие... Все още се надявам да остане обективен в оценките си.
- Кои са политическите шарлатани, за които говори Румен Радев?
- Нямам представа, питайте него.
- Нарекохте "Продължаваме промяната" политическото отроче на Радев, което той създаде, за да убие БСП. Но Вие се събрахте с това "отроче", за да управлявате. Защо?
- На втората част от въпроса Ви - защото така ни избраха хората. Такава стана конфигурацията в парламента, че възможното правителство беше това. Защото тази промяна, която Кирил Петков и Асен Василев носеха, съвпадна с нашата битка четири години срещу статуквото, срещу модела "Борисов" и т.н...
Продължавам да твърдя, че ПП са отроче на президента Радев. Нима не помним, че той каза, че ако има повече министри като Кирил Петков, България ще е различна. Бяха в служебния кабинет, той им даде рамо на тези избори, обвързаността е ясна.
Този общ екип - президентът Радев, Кирил Петков и Асен Василев, Стефан Янев, Мая Манолова, които тогава, на крилете на промяната, действаха заедно. Имаха два общи служебни кабинета. Сега там никой не говори с никого и всеки напада всеки. И питате защо БСП е в тази конфигурация. Първо, защото народът така ни подреди при гласуването. Второ, защото нашата роля в този кабинет е на здравия разум.
- От началото на годината, когато нямаше война, досега цените на хранителните стоки са скочили с 35% на едро. Как го допуснахте?
- Причините за това са извън правителството. Това не е оправдание, разбира се, но трябва да бъдем обективни. И войната, и икономическите санкции, и последиците... Обаче в нашите ръце са решенията. Настояваме за таван на някои цени на хранителни стоки, за премахване на акциза на газ, на енергоносители, за намаляване на ДДС, за това подкрепата на българския бизнес с 300 лв. на мегаватчас да продължи.
- Кога да ги очакваме тези решения?
- В цяла Европа те вече са факт. Често ни критикуват, че предлагаме таван на цените и че това не било пазарно. Но в Испания, в Унгария, в Румъния е пазарно. Защото хората се грижат за народите си. Значи и тук е възможно... С актуализацията на бюджета, юни.

Миниране

автор:Евгени Гаврилов

visibility 168

/ брой: 124

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ