16 Юни 2024неделя22:40 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Кошмарен лабиринт

Законодателни и бюрократични пречки оставят без лечение или измъчват до крайност хиляди болни с жестоката диагноза "рак"

/ брой: 83

автор:Йордан Съев

visibility 2110

Здравната каса е създала кошмарен лабиринт за онкоболните. Как с други думи да опиша това, за което ми разказа мой познат, на когото в средата на декември 2012 г. откриват раково заболяване. Тежко се приема такава вест от болния и неговите близки, защото повечето от случаите завършват с фатален край. Но надеждата умира последна...
Моят познат, да го наречем Павел, започва да търси начини за най-скорошно лечение. Оказва се обаче, че в това отношение има само почти единствен изход. Трябва да се обърне към висококвалифициран специалист по заболяването, но той преглежда, консултира и лекува само чрез свободен прием и срещу съответното заплащане. За отбелязване е, че същият специалист е на високо заплатена държавна служба, но всъщност

не се знае за какво получава заплатата си

При него не може да се отиде с направление от личния лекар. Та Павел отишъл при такъв специалист и само за първата опознавателна среща платил 60 лв. (Евтино е минал, защото в предаване на Валя Ахчиева се показа как за подобно нещо пациентът е платил 700 лв.)
Специалистът откровено заявил на Павел, че лечението ще бъде продължително, сложно и скъпо. Първият етап ще трае около 6 месеца и ще му струва минимум 5 хил. лв. Но може би и повече, в зависимост от лекарствата и методите на лечение. Павел няма възможност да посрещне такива разходи. Затова решава да тръгне по другия път - този на общественото здравеопазване. Той обаче се оказва по-мъчителен дори от пътя на Христос към Голгота.
Назначават му различни изследвания, но свободна за тях дата има след около 2 месеца. Те уж са безплатни, но всъщност се заплащат различни такси, а болният трябва да си осигури консумативи, най-евтините от които струват 60 лв. Има и такива за 180 лв. Учудващото е, че по принцип при установена диагноза на болния не се изписват лекарста, които да задържат развитието на процеса на онкологичното заболяване, а и такива, които да бъдат елемент от вече започнало лечение. А на всеослушание се твърди, че колкото по-рано се открие заболяването и се започне неговото интензивно лечение, толкова повече се увеличават шансовете за упешно излекуване.
На известния ни футболист и капитан на националния отбор Стилиян Петров, също като на Павел, откриха подобно заболяване. Тъй като е със здравна осигуровка и със съдействието на клуба, в който се състезава, само за две седмици му правят всички необходими изследвания и му назначават лечение. Треньорът на "Черноморец" също беше включен в такъв ускорен цикъл. Прословутият американски колоездач Армстронг, който 6 пъти печели най-престижното състезание "Тур дьо Франс" и след това беше уличен във взимането на непозволени допингови средства, също беше поразен от раково заболяване. Въпреки това, докато то е в начален стадий, участва и печели поредния "Тур дьо Франс", защото е бил подложен на изключително ефективно лечение. Преди 4 месеца бях в Германия и моят домакин се оказа онкологично болен. Но когато му открили заболяването, веднага започнал да получава безплатни лекарства за задържане развитието на тумора. Причислен му е социален работник, който му носи лекарствата, грижи се за изготвянето на необходимата документация пред здравните органи и непрекъснато го пита от какво се нуждае. През 20 дни идва линейка, която го откарва на лекар, но с точно определен ден и час, така че не чака повече от 10 минути пред кабинета.
Нищо подобно не се случва у нас. Павел и десетките хиляди като него, освен обременени от заболяването си, са осъдени да извървят

дълъг и мъчителен път, за да започнат лечение

В ужасяващия лабиринт, изграден от здравния закон и многобройните нормативни (определено бюрократични) документи на здравната каса, болният се лута с месеци. За да стигне до лечение, той трябва да се сдобие със 7 протокола на различни звена - лекар-специалист, районен онкологичен диспансер, районна и национална здравна каса. За да се се стигне до тях, са необходими месеци. Болният с часове и дни чака пред кабинети и служби, като изразходва време, нерви и пари.
Служебният кабинет не може да промени здравния закон, който иначе се нуждае от изключително сериозен ремонт. Той обаче е в състояние да наложи правила за действие на НЗОК, които да бъдат в полза на нуждаещите се от лечение. Здравната каса в най-кратък срок трябва да бъде поставена под обществен контрол от страна на пациентските организации. Към централното и районните звена трябва да има омбудсман, към когото да се обръщат недоволните и ощетените. Всяка жалба (заявление) трябва да се разглежда в максимално кратък срок и да се дава аргументиран отговор. За ненавременното започване на лечение виновните лица следва да бъдат

подвеждани под съдебна отговорност

Кардинално трябва да се съкратят документацията и времето за нейното изготвяне. Не по-късно от 1 месец на хората, на които е открито тежко заболяване, трябва да се осигури започване на ефективно лечение. Да се направи ревизия на правото да се упражнява свободен прием от лица, които са на държавна заплата. Да се установи какви доходи са получили от тази си дейност и дали са платили данъци върху тях. Заплащали ли са наем за ползване на кабинети в държавните болници за частната си практика, както и за консумативи - електричество, отопление и други. Ползвали ли са за частната си пратика медицински сестри и друг персонал, който също получава държавни заплати. Като се водят на държавна служба, как в рамките на работното време извършват и частен платен прием? При това държавната болница изпраща периодично специалистите на конференции и семинари в чужбина на нейни (всъщност на данъкоплатците, някои от които са и техни пациенти, но за това си заплащат допълнително) разноски да поддържат и повишават квалификацията си.
Защо основно в частни болници и клиники има роботи за операции по-най-съвременен метод, а здравната каса не сключва договори с тях за болнични пътеки? Така не само за ракови заболявания, но и за хемороиди, хернии и др. интервенции

хората са принудени да плащат хиляди лева

 При рак на простатата при 95 на сто от случаите по света лечението се осъществява чрез операция, а у нас - при 45 на сто. С основание се смята, че това се прави в интерес на фармацевтичните компании. Защото подобна операция струва на здравната каса около 600 лв., а едно 6-месечно лечение с медикаменти - 2500 лв. Защо касата не избира по-евтиния и в повечето случаи доста по-ефективен начин на лечение? Вероятно защото някой лично е заинтересован от това може би. Ако не е така, как е?
Не знам какво може да направи за здравеопазването служебният кабинет, но ако оборудва поне една държавна болница с робот за извършване на универсални хирургически операции, от каквито се нуждаят към 200 хил. здравноосигурени пациенти, ще е направил нещо, което да се запомни. Едва ли...

 

Едното платно на "Струма" ще е извън дефилето

автор:Дума

visibility 1318

/ брой: 111

Произвеждаме все по-малко плодове

автор:Дума

visibility 1228

/ брой: 111

Задава се голям излишък на петрол

автор:Дума

visibility 1155

/ брой: 111

Пускат еднодневна винетка за леките коли

автор:Дума

visibility 1111

/ брой: 111

Не давайте партията на търговците

автор:Дума

visibility 1418

/ брой: 111

Трябва ни управление на широка основа

автор:

visibility 1334

/ брой: 111

БСП е жертва на структурите си

visibility 1466

/ брой: 111

Конференция за мир или "път към нищото"

автор:Таня Глухчева

visibility 1331

/ брой: 111

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ