22 Май 2024сряда17:11 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Правилно носене на шлем и маска

Здраве

КОВИД-19 - какво знаем за ваксините досега?

А след имунизацията накъде?

/ брой: 15

автор:Аида Паникян

visibility 1367

Много се писа за ваксините срещу КОВИД-19 - доста преди да дойдат на бял свят. Заради различните спекулации между истината, полуистината и неистината, въздържахме се да пишем за тях. Всяко лекарство или ваксина преследват преди всичко две цели - да са безвредни и да са ефикасни. 

Засега в ЕС се ползват две ваксини - едната е Comirnaty на фирмите "Пфайзер" и "БиоНТех", а втората е COVID-19 Vaccine Moderna на "Модерна". При кратката характеристика и на двете ще видим обърнат надолу черен триъгълник. В този символ няма нищо зловещо. Той съществува от 7-8 години и се използва във всички държави членки на ЕС за означаване на лекарства, които са обект на допълнително наблюдение. Такива може да са биологични продукти (например ваксина или лекарства, получени от плазма) или лекарства, получили разрешение за употреба под условие (т.е. фирмите, които ги предлагат на пазара, трябва да предоставят допълнителни данни за тях), или са разрешени за употреба при извънредни обстоятелства, както стана с ваксините срещу КОВИД-19. Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) поддържа регистър на такива лекарства и те се наблюдават много стриктно. Често това са иновативни медикаменти, които са от огромно значение за болните. Такива например са биологичните препарати за лечение на ревматични заболявания и др. Едно лекарство може да бъде включено в списъка, когато е разрешено за употреба за пръв път или по всяко друго време от жизнения му цикъл. То остава под допълнително наблюдение 5 години или докато Комитетът за оценка на риска при проследяване на лекарствената безопасност към ЕМА реши да го изключи от списъка.

Разрешените в момента за употреба в ЕС две ваксини стават причина имунната система (естествените защитни сили на организма) да произвежда антитела и кръвни клетки срещу вируса SARS-Cov-2, като така се осигурява защита срещу заболяване от КОВИД-19.  

Друго голямо притеснение на хората са страничните действия на ваксините. Те като всеки лекарствен препарат може да предизвикат

нежелани реакции

при някои. В началото на януари началникът на Клиниката по клинична алергология на УМБАЛ "Александровска" доц. Мария Стаевска обясни, че ваксината, която в онзи момент се прилагаше (Comirnaty), няма противопоказания за пациентите с астма, със сенна хрема, с хранителна алергия, с медикаментозна алергия. Като изключение тя посочи само хората, които са имали алергичен шок от различни ваксини.

Като всички ваксини, и тези срещу КОВИД-19 не трябва да се правят, ако в момента човек страда от остра инфекция и има висока температура.  

Ето какви нежелани реакции може да предизвика Comirnaty, според проучванията. Много често (повече от 1 на 10 души) може да се появи болка и оток на мястото на инжектиране; умора; главоболие; болка в мускулите; болка в ставите; втрисане и/или повишена температура.

Честите нежелани реакции може да засегнат до 1 на 10 души и това са зачервяване на мястото на инжектиране; гадене.

Нечестите може да се проявят при по-малко от 1 на 100 души - уголемени лимфни възли, неразположение, болки в крайниците, безсъние, сърбеж на мястото на инжектиране.

В категорията редки нежелани реакции (до 1 на 1000 души) е регистрирано временно едностранно увисване на лицето.

И накрая е категорията на реакциите с неизвестна честота (от наличните данни не може да бъде направена оценка) и това е тежка алергична реакция. 

За да бъде завършен ваксинационният курс, 21 дни след първата инжекция трябва да бъде поставена и втората. Ваксината се прилага на хора на и над 16 г. 

Внимание, ако имате инжектирани козметични филъри

Другата ваксина, която започна да се прилага у нас, е COVID-19 Vaccine Moderna. Тя е за хора на и над 18 г. В клиничното проучване участвали 30 351 души от 18 до 95 г. И при тази ваксина трябва да бъдат поставени 2 дози, но втората се инжектира 28 дни след първата. Нежелани реакции, които може да засегнат повече от 1 на 10 души, са подуване в областта на подмишницата, главоболие, гадене/повръщане, мускулна болка, болки в ставите и скованост, болка или подуване на мястото на инжектиране, усещане за силна умора, втрисане, повишена температура. Чести реакции обикновено може да засегнат до 1 на 10 души и те са обрив, зачервяване или уртикария на мястото на инжектиране. Нечестите може да засегнат до 1 на 100 души и това е сърбеж на мястото на инжектиране. Редки са тези, които може да се случат при по-малко от 1 на 1000 души - временно увисване на едната страна на лицето (парализа на Бел). При тази ваксина трябва да са особено внимателни хората, които са си правили козметични инжекции в лицето. При тях може да се появи подуване на лицето, става ясно от кратката характеристика на продукта, публикувана на електронната страница на МЗ. Сред много редките, които може да засегнат до 1 на 10 000 души, са тежки алергични реакции (анафилаксия) и свръхчувствителност. 

Както при всички лекарства, така и при ваксиниране, необходимо е да съобщите на лекаря си за нежеланите реакции. Освен това на електронната страница на Изпълнителната агенция по лекарствата има формуляр за съобщаване на нежелани лекарствени реакции от немедицински лица. Но може и да опишете наблюдаваната реакция в писмо в свободен текст и да изпратите на ИАЛ на адрес: София 1303, ул. "Дамян Груев", 8

От проучване, публикувано в The New England Journal of Medicine през декември, става ясно, че защитата на ваксината на "Пфайзер" и "БиоНТех" започва 12 дни след първия прием и достига 52% ефективност няколко седмици по-късно. Седмица след втората ваксинация вече степента на ефективност достига 95%. В заявлението си за разрешение "Модерна" съобщава за степен на защита от 51% две седмици след първата имунизация и 94% две седмици след втората доза.

Както Европа, така и Америка побързаха да дадат зелена улица на двете РНК-ови ваксини, за да може по-малко хора да се разболяват и по-бързо да се придобие колективен имунитет срещу КОВИД-19. Навярно затова и въпросите сред обществото са много и различни. Напоследък хората питат: "Мога ли да разпространявам вируса на други хора, дори ако съм напълно ваксиниран?" Засега сякаш отговорите от FDA и американските центрове за контрол и превенция на заболяванията по-скоро са: "Ваксините предпазват вас - ваксинираното лице, от тежко заболяване от КОВИД-19." Очевидно е необходимо време медицинската наука да даде отговор на подобни въпроси. Затова препоръката е

да се носи маска и след имунизацията

И нещо много важно. Не се подвеждайте по рекламите. Дори онези, в които дами само с шлем в магазин свободно разговарят с продавача на по-малко от 50 см, който също е само с шлем. Шлемовете сами по себе си не предпазват от заразяване! Особено онези симпатични и елегантни за уста, защото те са проектирани и предназначени (години преди появата на КОВИД-19) за работещите в хранително-вкусовата промишленост, но със сигурност не пазят от вируси: нито грипни, нито морбилни, още по-малко - коронавируси. Но може във висока степен да сте спокойни за себе си, ако носите чиста и плътно прилепнала по лицето маска плюс шлем. Не се безпокойте - ще ви чуват, когато говорите. 

Мнозина питат: "След като съм ваксиниран, мога ли да сваля маската си в помещение с много хора, ако всички останали също са ваксинирани?" Американски експерти припомнят, че все пак ваксините не гарантират 100% предпазване от заразата, и препоръчват да се носят маски на места, където има струпване на хора. Прогнозата им за "новото нормално", независимо дали това е по-късно през 2021 г. или дори 2022 г., е "евентуално облекчаване на противоепидемичните мерки, с периодично подновяване, когато вирусът пламва в общността". Е, честно казано, така е по-сигурно за здравето ни. Още повече, че SARS-Cov-2 започва тепърва да показва своето лицемерие и подмолност с нови "варианти". С 50 до 70% по-заразен е т.нар. британски вариант, който очевидно е по-нагъл и не се повлиява дори от сегашните мерки, както преди дни каза епидемиологът Петър Марков. Прогнозите са, че той от доста време вече е и в България. Според Марков, за да спрем разпространението му, ще са необходими с 50 до 70% по-строги мерки! Така че, очевидно, ваксините ще вървят заедно с маските. И да не забравим притесненията на началника на Оперативния щаб проф. Венцислав Мутафчийски, за които очевидно властта се прави на глуха, че всяка пета проба е съмнителна за новия вариант на вируса.

ЕЦБ няма да ни пусне в еврозоната през 2025 г.

автор:Дума

visibility 300

/ брой: 94

Плъзнаха слухове за продажбата на ПИБ

автор:Дума

visibility 305

/ брой: 94

БДЖ пуска видеонаблюдение във влаковете

автор:Дума

visibility 248

/ брой: 94

Правят проучване колко ще струва 7 блок в "Козлодуй"

автор:Дума

visibility 275

/ брой: 94

Случващото се в Газа не е геноцид

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 94

Дипломатите ни дължат £1 млн. за паркинг в Лондон

автор:Дума

visibility 296

/ брой: 94

Наплив на чужденци за работа в Сърбия

автор:Дума

visibility 302

/ брой: 94

24-часова стачка парализира Гърция

автор:Дума

visibility 268

/ брой: 94

Иде ли краят

автор:Нора Стоичкова

visibility 317

/ брой: 94

Добре ще им дойде

автор:Мая Йовановска

visibility 291

/ брой: 94

Сигналите от ЕЦБ

visibility 267

/ брой: 94

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ