24 Май 2024петък13:44 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Позиция

Кой ще отговаря за огромните загуби?

За продажбата на двата реактора за "Белене"

/ брой: 130

автор:Петър Клисаров

visibility 1017

Петър Клисаров


1. Вредителска и антинародна дейност, защото: 

- Това е огромна загуба на пари. Досега по най-скромни пресмятания за "Белене" са похарчени повече от 3,5 млрд. лева, които така и не се възвръщат десетилетия наред, което значи много повече, ако се изчисли и инфлацията. И перспективата е нищо от тези пари да не се върне. Пита се: кой ще понесе отговорността за тези огромни загуби? Възможно ли е нашето общество да изтърпи безропотно подобно управление на обществени пари? 

- Да припомним, че през 2009 г. довършването на централата струваше 3.997 млрд. евро и имахме стратегически инвеститор, който щеше да финансира половината разходи и да получи 49% от собствеността, в лицето на германския енергиен гигант RWE. Но правителството на Бойко Борисов с идването си съсипа всичко. 

- Да не забравяме, че имаше референдум по въпроса и гласуването бе 60:40 в полза на строителството на АЕЦ "Белене". Но тогава управляващите начело с Бойко Борисов просто пренебрегнаха волята на гражданите, обосновавайки се с абсурдния закон за референдумите в България, според който, за да се счита за задължителен, в референдума трябвало да участват толкова хора, колко били гласували на последните избори. Пита се: що за референдуми са това? Не е ли очевидно, че законът за референдумите е направен така, че никога да не се вземе решение според волята на гражданите? 

- Това е поредният пирон, забит в ковчега на българската енергетика. Двата основни стълба на българската енергетика за АЕЦ и ТЕЦ. ТЕЦ съвсем скоро ще бъдат ликвидирани по волята на еврочиновниците. А АЕЦ "Козлодуй" трябва да получи нов лиценз за 5 реактор през 2027 г. и на 6 реактор през 2029 г. Лицензите се издават от Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) заедно с производителя. При подобно отношение не ми е ясно как АЯР ще се осмели да издаде лиценз за продължаване на дейността. 

2. Каква е структурата на производство на ел. енергия в България?

Производството на електрическа енергия в страната за 2022 г. възлиза на 49948 ГВтч съгласно оперативните данни на ENTSOE (ENTSO-E is the European association for the cooperation of transmission system operators (TSOs) for electricity). 

Доминацията на лигнитните въглища през 2022г. е безапелационна и възлиза на 46,5% от общото производство на ел. енергия. Общо от изкопаеми горива са произведени 26 374 ГВтч или ок. 52.8% от общото производство.  

Електропроизводството от ядрена енергия остава до нивото от предходната година (16 461 ГВтч или 32.96% от общото производство).

Производството на енергия от ВЕЦ (хидроенергетика) е 3769 ГВтЧ, или ок. 7.5% от общото производство. 

Производството от вятърна енергия възлиза на 1402 Гвтч или ок. 2.8% от общото количество електроенергия. 

Производството от слънчева енергия възлиза на 1656 ГВтч или ок. 3.3% от общото количество електроенергия. 

Или: 

Въглища (лигнитни и твърди) -  ок. 52.8%

Ядрена енергия           - ок. 33% 

Хидроенергетика           - ок. 7.5% 

Фотоволтаици  - ок. 3.3% 

Ветрогенератори           - ок. 2.8%

-----------------------------

Ок. 99.4% (разлика поради закръгляване) 

Така към 2030 г. с "умелото" управление на българската енергетика ние можем да се окажем без генериращи мощности на въглища (52.8%) и ядрено гориво (33%), т.е. общо около 85%. 

3. Кратки бележки за бъдещето на енергетиката 

Съвършено очевидно е, че епохата на въглеводородите ще продължи през следващите 4-5 десетилетия, но не много по-дълго. Както поради това, че ще се изчерпят, така и поради вредата за околната среда, която те нанасят. 

Като алтернатива се вижда най-вече съчетанието между атомна енергетика и ВЕИ. Атомната енергетика ще се съсредоточи предимно върху използването на Уран-238 и торий - елементи, които се срещат 97 пъти повече на планетата, отколкото сега използвания Уран-235. Недостатъкът е, че тези елементи не се делят спонтанно при постигането на критична маса и за да започне процесът на ядрено делене, е необходим мощен поток от електрони. Но това е постижимо и по въпроса се работи усилено. 

Ние сме в благоприятно положение за този тип енергетика, още повече, че имаме и немалко уран на наша територия. Но първата ни работа би трябвало да бъде доизграждането на АЕЦ "Белене", за да не бъдат закопани вложените дотук повече от 3.5 милиарда лева, като се започне още от времената на Тодор Живков. Неоправданото с нищо чисто идеологическо отхвърляне на проекта и загубата на подобно огромно за България количество пари не е и не може да бъде нищо друго, освен национално предателство и вредителство. 

Що се отнася до въпроса, че това била руска технология, бих искал ясно да подчертая, че тя е напълно съвременна технология и би била полезна за страната. Русия в момента строи или е сключила договори за 37 ядрени блока. Строят се: 

- 4 блока в Турция (Аккую), водят се разговори за втора централа с 4 блока в Трабзон на южния бряг на Черно море;

- 4 блока в Египет (Ал Дабаа); 

- 4 блока в Китай (2 в Тянван и 2 в Сюйдапу);

- 4 блока в Индия (Куданкулам), като има рамково споразумение за още 6 блока;

- 2 блока в Бангладеш (Рупур);

- 2 блока в Иран (Бушер), като има разговори за построяването на 8 блока;

- 2 блока в Унгария (започнаха работите по 1 блок);

- 6 блока в Русия (по два край Курск, Смоленск, Петербург);

- 1 блок в Беларус (първият влезе в паралел преди 2 години); 

- 2 блока в Узбекистан (строителството започва до края на тази година).

4. Защо настоявам да се построи нова ядрена мощност?

Това го казвам аз, който лично и професионално съм невероятно ощетен от решенията на конкурса за строителство на "Белене" през 2005 г., когато като представител на Atomic Energy of Canada Limited направих всичко възможно да бъде реализиран проекта на централа с два реактора Candu, от които в Канада и по света вече има построени 39 реактора. Особеността на този тип реактори е, че за разлика от всички останали като гориво в тях може да се използва слабо обогатен уран, а каналната му конструкция позволява използваното гориво да се заменя с ново, без да се спира реакторът. Тогава говорехме за 2 реактора по 700 МВт, за които беше осигурено финансиране, което щеше да се изплати за ок. 15 години работа на реакторите, а след това те да станат притежание на българската държава. Да не говорим, че до 2015 г. те трябваше да бъдат готови под ключ и вече да са се изплатили до голяма степен. 

Та именно като човек, преживял този неуспех в неравната борба с българското енергийно лоби, аз твърдя, че АЕЦ "Белене" трябва да се дострои, защото така го диктуват българските интереси. Естествено, трябва да се строят и още блокове, но за това друг път. 

5. ВЕИ и екологията

И понеже покрай атомната енергетика споменахме и за ВЕИ, редно е да започнем да говорим и за потенциалните екологични опасности от прекомерното развитие на ВЕИ. Неотдавна в Западна Европа имаше значителен период, когато нямаше вятър и европейската енергетика се изправи пред чувствителни трудности. Тогава някои специалисти посочиха като евентуална причина голямото количество офшорни ветрогенератори, които изсмукват енергията на ветровете и могат значително да променят въздушните потоци от Атлантика към Европа. И това е съвсем близко до ума, защото какво друго представлява работата на ветрогенератора, освен превръщането на енергията на вятъра в електрическа енергия. Следователно, работата на огромните офшорни ветропаркове край атлантическото крайбрежие на Европа отнема от енергията на въздушните потоци там. 

Никой обаче не мисли за това, а се градят планове за многократното им увеличаване. Това може да доведе до истинска климатична катастрофа с непредсказуеми последици, като например превръщане на част от континента в пустиня, но сега това е последната грижа за европейските ДполитициУ. 

фейсбук

Отстраниха Стоил Алипиев като шеф на КЗП

автор:Дума

visibility 130

/ брой: 96

Част от оборудване за АЕЦ "Белене" отива в "Козлодуй"

автор:Дума

visibility 116

/ брой: 96

Реколтата е добра

автор:Дума

visibility 125

/ брой: 96

Има потенциален риск при ипотечното кредитиране

автор:Дума

visibility 118

/ брой: 96

Димитър Ковачевски подаде оставка

автор:Дума

visibility 118

/ брой: 96

Макрон пристигна в Нова Каледония

автор:Дума

visibility 123

/ брой: 96

Поредно нападение на политик в Германия

автор:Дума

visibility 115

/ брой: 96

Вечният дух

автор:Александър Симов

visibility 110

/ брой: 96

Формула без алтернатива

visibility 119

/ брой: 96

Празникът на първоучителите - преди и сега

автор:Деси Велева

visibility 141

/ брой: 96

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ