09 Август 2022вторник10:37 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес ще бъде предимно слънчево. Около и след обяд ще има временни увеличения на облачността, но само на отделни места ще превали и прегърми. Над източните райони през целия ден ще се задържи слънчево. Ще духа слаб до умерен североизточен вятър. Максималните температури ще бъдат между 31° и 36°, в София - около 31°. Днес ще бъде предимно слънчево. Около и след обяд ще има временни увеличения на облачността, но само на отделни места ще превали и прегърми. Над източните райони през целия ден ще се задържи слънчево. Ще духа слаб до умерен североизточен вятър. Максималните температури ще бъдат между 31° и 36°, в София - около 31°.

На фокус

Кражба за 1 млрд. лв.

Как бе източен Пловдивският панаир

/ брой: 80

автор:Иван Петков

visibility 1798

Иван Петков


Преди дни Административен съд - Варна отмени решенията на Общинския съвет, с които безвъзмездно се прехвърлят акциите на Община Варна в "Международен панаир - Пловдив" в дружеството "Пълдин туринвест", което е мажоритарен собственик на панаира. Делото бе образувано по жалба на Областния управител на Варна. В мотивите си съдът сочи, че при вземането на решенията са нарушени основните принципи на административния процес - за истинност, равенство, достъпност, публичност и прозрачност, последователност и предвидимост. Как се стигна дотук?Ако питат някого с какво свързва Пловдив, определено наред с тепетата, Стария град, Альоша, Гребния канал, няма как да не спомене и Пловдивския панаир.
Международен панаир - Пловдив е най-големият панаирен комплекс в Югоизточна Европа. Той се разпростира на 352 000 кв. м. площ., включва 24 изложбени сгради и 95 000 кв. м. покрита площ. Открит е на 15 август 1892 г. в Цар Симеоновата градина. През 1936 година е обявен и за международен панаир. От 1947 година започва изграждането на Панаира в северната част на града, където се намира и до днес.
След т. нар. Преход Пловдивският панаир има своите трудни моменти, но след 2000 година и определено, когато на власт идва Тройната коалиция през 2005 г. и първите две години на управление на кабинета "Станишев", панаирът изживява своя финансов ренесанс. Изложбите годишно минават над 40 броя, администрацията не може да удовлетвори желанието на фирмите-изложители поради липса на площи. Всичко това води до сериозни финансови постъпления.
Бордът, ръководещ панаира, включва представител на Министерство на икономиката в лицето на неговия зам.-министър Корнелия Нинова (която многократно заявява по медиите, че когато разбира, че нещата отиват в пагубна за Панаира посока, подава оставка - нещо, което е доказвала с документ пред обществото), представители на МФ и МВР. Изпълнителен директор е Йордан Радев, естествено бивш червен ръководител, но впоследствие десен активист от СДС до НДСВ. Неговата съпруга Нина Радева е също зам.-министър в Министерство на икономиката. Над 500 млн. лв. надхвърля оценката на имотите и земята, без да се отчитат останалите активи. Към онзи момент се довършва и първият етап на многоетажен паркинг, който ще има над 400 паркоместа.

Скритата приватизация

започва с решение на  общински съвет в Пловдив с почти пълно единодушие от 46 съветници се създава "Пълдин Тур Иневест" (Решение щ117/15.06.2006 г.). А с Решение щ226/2006 на Пловдивски окръжен съд е узаконено, че Общината има дял 75%, а Георги Гергов - 25%. По разпореждане на Министерството на икономиката изпълнителният директор на Панаира Йордан Радев предлага "Стратегия за развитие и преструктуриране на Международен панаир ЕАД - Пловдив в период 2006 - 2010 год.", като в този документ се предлага да се включи и Общината в структурата на капитала на държавното дружество. С Решение щ773/10.11.2006 г. Министерски съвет дава ход на тази процедура, макар че този обект е в забранителния списък за приватизация, одобрен от Народното събрание.
В Пловдивски окръжен съд се внася искане на 04.12.2006 г. за назначаване на три вещи лица (по избор на Георги Гергов) за оценка на негови имоти. Някои от тях са емблематичните за града обекти като хотел "Санкт Петербург" и ресторант "Пълдин". Те ще бъдат като апорт в капитала на "Пълдин туринвест" за участие в "Международен панаир - Пловдив". Добре е да се знае, че тогава председател на посочения съд е Сотир Цацаров.
За седем дни (на 11.12.2006 г.) Окръжният съд приема без забележки оценките на вещите лица. Запознати лица твърдят, че интересното е, че на същата дата, когато съдът е свикал заседание, са внесени протоколите на вещите лица, тоест съдът е знаел предварително, че те (вещите лица) ще свършат работата за един работен ден. А на същия ден заседава и СД на "Санкт Петербург" АД, в който участват съпругата и сестрата на Георги Гергов. Макар че съдът заседава по-късно, те приемат неговото решение и дават съгласие за апортиране на хотела. На следващия ден (12.12.2006 г.), когато Георги Гергов има рожден ден, СД на "Пълдин туринвенст" потвърждава апорта. В следващите дни се изменя устава на дружеството - променя се изискване за квалифицирано мнозинство от 2/3, увеличава се капиталът и се приема увеличението на капитала на частната фирма с посочения апорт. Внася се искане в съда (на 19.12.2006) за пререгистрация на "Международен панаир Пловдив" АД при нови обстоятелства от изпълнителния директор Йордан Радев. И макар да наближават коледно-новогодишни празници, съдът реагира мигновено и узаконява сделката с Решение щ8263/21.12.2006 г.

Нова година, а България влиза в ЕС

Новата страна членка е готова да покаже на Съюза и света своята демократична идентичност и да покаже, че има право да е в ЕС, защото по високите етажи на властта няма корупция и всичко е прозрачно. Бързането при тази "операция" е защото Георги Гергов се страхува, че новите правила на ЕС могат да блокират схемата на поглъщане на огромното дружества.
На 08.01.2007 г. съветът на директорите на "Международен панаир - Пловдив" АД избира за изпълнителен директор "ЦУМ" АД с представител Георги Тодоров Гергов.
Макар и България вече да е пълноправен член на ЕС, където такива сделки с държавни фирми трябва да се санкционират, всички потъва в забвение. Мнозина наричат това кражбата на века, една от най-скандалните приватизационни сделки на прехода. Пускат се жалби, сигнали, но нещата се развиват по план. "Пълдин туринвест" АД в следващите месеци извършва няколкократно увеличение на капитала по модела апортиране на имоти със завишена стойност. Естествено, в това начинание помага и тогавашния Общински съвет. Още на първата сесия на 18.01.2007 г. с Решение щ1 се изменя Устава на "Пълдин туринвест" АД и се вдига капиталът до 200 млн. лв. Старейшините на Пловдив решават да апортират в "Пълдин туринвест" още близо 360 дка (паркове, оранжерия, паркинги и терени) гласувано с Решение щ22/08.02.2007 г. Допълнителните площи, които Община Пловдив предоставя на дружеството са 360 895 кв. м. или 22 имота, някои от които са къщи в Стария град. Уставът е променен така, че правата на съвета на директорите са големи и реално вече Общината няма никакво влияние. Накрая Общината притежава 25% от дружеството. От 170 572 235 броя акции по един лев, Община Пловдив има 42 609 600 броя.
 Интересното е, че в онзи момент 2% от акциите на Панаира са собственост на реститути, но Георги Гергов в края на 2007 г. ги изкупва. И така, в началото на 2008 г., Гергов вече притежава близо 51% и реално става мажоритарен собственик на Панаира и на други имоти от Пловдив чрез "Пълдин туринвест". Добре е да се припомни, че след четири години, на 20.12.2012 г., Сотир Цацаров е избран за Главен прокурор на Република България.
Това е първият и най-важен етап от приватизирането на Панаира.

Ще разберем ли имената

на всички участници? Ще стане ли ясно защо се прави по този начин? Дали по този начин не се цели отговорността да е в ръцете на колектива, а именно Общинския съвет? Заобикаля ли се по този начин закона и решението на Народното събрание за забрана на приватизация на Панаира?
Разбира се, оттогава най-големият изложбен център в Югоизточна Европа започва да запада. Сменени са всички участници в това начинание. Започват да се назначават близки, роднини и приятели. В днешно време изложенията са броят на пръстите на едната ръка. Но остава нещо много важно, нещо изключително важно за големите градове в България, а именно - земя в центъра на Пловдив.
В годините на управление на Пловдив от ГЕРБ и влизането на Иван Тотев в сградата на "Стефан Стамболов" щ1 като кмет, най-старият жив град в Европа започва да изживява своя бум в строителството... но, разбира се, не на заводи, а на жилищни сгради. Както във всеки голям град в България, и в Пловдив жилищното строителство е на почит. Ежедневно виждаме как всяка една градинка може да бъде застроена и наказани няма. Въпреки че няма инфраструктура за такъв наплив от население, жилищните сгради никнат навсякъде.
 А в северната част на града има площ от 360 000 кв. м. на място, което вече само се определя като Панаир. Чуваме от мажоритарния собственик, че по целия свят тези изложбени центрове умирали, макар че виждаме друго. Че конкуренцията е голяма, че вече не се практикуват такива неща. Но в София "Интер Експо" успя да измести пловдивския панаир, няколко години в старозагорска поляна се правиха агра изложения. Но обособен изложбен център с 24 сгради и 95 000 кв. м. закрита площ не функционира, а напротив - върви надолу.
 И тук идва моментът, в който толкова голяма територия може да бъде привлекателна за инвеститорите. Но с толкова дялове не е достатъчно това да се случи. Минават години, а изложенията и приходите в панаира се топят. Георги Гергов през 2015 година е кандидат на БСП за кмет на град Пловдив. Естественият развой на избора е, че той се класира на пето място и получава 8684 гласа, които са едва 7,19% от гласуващите.


Продължава в следващия брой.

За продължението на статията натиснете ТУК!

.

Задават се водни бунтове в страната

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 153

Метани

автор:Мая Йовановска

visibility 0

/ брой: 153

Задават се протести за скъпата вода

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 153

Пращаме в ЕК новата програма за конкурентоспособност

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 153

30% ръст на новите жилища

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 153

Докладът на "Амнести интернешънъл" за Украйна предизвика гняв

автор:Дума

visibility 349

/ брой: 152

САЩ с нова военна помощ за $1 млрд. за Украйна

автор:Дума

visibility 302

/ брой: 152

Уенди Шърман: Внимавайте с авторитарните режими

автор:Дума

visibility 265

/ брой: 152

Левите партии в Италия се обединяват за изборите

автор:Дума

visibility 243

/ брой: 152

Забравен в болница

автор:Аида Паникян

visibility 0

/ брой: 153

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ