25 Юни 2022събота07:46 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес още преди обяд над Западна България, по-късно през деня и над останалата част от страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места ще има краткотрайни валежи с гръмотевици. В отделни райони валежите ще са временно интензивни и ще има условия за градушки. След обяд вятърът ще се ориентира от запад-северозапад и ще е до умерен. Максималните температури ще бъдат между 25° и 30°, в София 27°. Днес още преди обяд над Западна България, по-късно през деня и над останалата част от страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места ще има краткотрайни валежи с гръмотевици. В отделни райони валежите ще са временно интензивни и ще има условия за градушки. След обяд вятърът ще се ориентира от запад-северозапад и ще е до умерен. Максималните температури ще бъдат между 25° и 30°, в София 27°.

Много добре се виждат останките от жилищни сгради във външния град

МАРШРУТИ

Крепостта Хоталич - потайности и величие

Средновековният град край Севлиево е бил най-големият след Плиска и Преслав

/ брой: 170

автор:Ралица Николова

visibility 500

В сърцето на днешна България, сгушена сред величествените гънки на Балкана, крепостта Хоталич живее вечен живот. Средновековният град, изникнал още през пети век като военно укрепление, днес е изключително добре консервиран и възстановен. Само на 4 км от град Севлиево всеки може да се докосне до духа на Средновековието, да разбере как са живели първите българи по тези земи, да види автентични останки от стари църкви и жилища. Интересно е и е лесно достъпно дори за малки деца.

Пътят към крепостната кула е добре обезопасен

 

Добре укрепени и обезопасени са стълбите, които водят до върха на крепостта и крепостната кула. Откъдето пък гледката наистина се запечатва завинаги в сърцето и ума. От едната страна се е ширнало поле като тепсия, от другата - Балканът е надигнал страховита великанска снага. Възстановени са множество от постройките, които са били зад крепостните стени. Ясно човек може да различи домовете и църквите.


Експозицията от средновековни предмети и облекла е интересна за малки и големи

 

Има и няколко стенобойни оръдия - атракция най-вече за децата. В трите възстановени къщи са накипрени скромни, но любопитни експозиции със средновековни облекла, оръжие, открити съдове и оръдия на труда. Археологическите разкопки на мястото продължават буквално и до днес. Туристите могат да видят как от пръстта изникват миниатюрни парченца от глинени съдове, монети и други украшения на византийски войници или старобългарски боляри.


Реставраторите са се погрижили да направят пътечки, стълби и парапети до всички находки и разкопки. Обиколката на цялата крепост отнема по-малко от час, но пък има десетки места за отдих - беседки, маси с дървени пейки, каменни навеси. Съвсем спокойно посетителите могат да планират пикник на поляната или просто да се насладят на вдъхновяващата гледка, която изпълва очите и отваря дробовете.

Хоталич е една от най-добре поддържаните крепости в България. Реставрацията ѝ започва по европроект, а официално е открита за посетители през 2014 година от община Севлиево. Днес е средище и на млади творци, често има изложби и арт фестивали.

Крепостта е на 4 км от Севлиево и е лесно достъпна през по-голямата част от годината. Въпреки това все още не е толкова добре позната не само на чуждите, но и на българските туристи. 

Но си заслужава. Да се види, да се вдиша, да се пипне. Да се задъха човек по стъпалата нагоре. Да се главозамае от гледката на върха. Да осъзнае колко древни са народът и културата му.

 

Наследство

През 1981 г. започват цялостните разкопки на Хоталич. Открити и разкопани са 86 каменни постройки, разположени вътре и извън очертанията на крепостните стени. И двете части на града били защитени от каменни стени, изградени от дялани камъни споени с хоросан. Заради денивелацията на терена, жилищата били полувкопани в стръмния склон от северната си страна, а доизграждани от южната. Открити са и 61 гроба, разпределени в няколко некропола. Крепостната площ била над 15 дка, а тази на долния град - около 43 дка.

Във външния град имало четири квартала, три църкви, открити са работилници (оръжейна и ковашка), пещи за топене на метал, керамични пещи, като всички те са представлявали масивни каменни постройки. По-голямата част от населението живеело в каменни къщи на един или два етажа. Външният град бил обграден с каменни стени, някои от които са запазени до над 3 м височина, отбранителни кули и 5 порти. За нуждите на занаятчийското производство са били изкопавани ями, в които се събирала дъждовна вода. Открити са и над 130 средновековни гроба. Някои от тях са с богат погребален инвентар - пръстени, гривни, обеци, кръстове и др.

В крепостната част са запазени болярското жилище, малка семейна болярска църква, казармени и складови помещения. В крепостната част от града имало и резервоар за вода, който бил рядкост при средновековните български крепости и предпоставка за падането на добре изградени крепости именно поради липсата на вода. При разкопките е открита малка част от глинен тръбопровод. 

 

История

Градът е възникнал през V-VI век като военно укрепление, а през Х век е възстановен от българската държава. Стоял е между средновековните градове Търново и Ловеч и е определян като средновековен град с местно значение. Просъществувал е до края на ХVII век.

След възстановяването му през X век Хоталич е бил най-големият по площ, като изключим столиците от Първо и Второ българско царство Плиска, Преслав и Търново. Предполага се, че когато турците завземат Северна България, разрушават крепостта Хоталич и прогонват населението. Заселват се в долния Хоталич, на левия бряг на река Росица, и го наричат Серви-Селви (Севлиево).

Закъсняхме

автор:Евгени Гаврилов

visibility 114

/ брой: 120

Талисманът, който не разбраха...

автор:Боян Бойчев

visibility 70

/ брой: 120

Един от многото от недалечното минало...

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 120

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ