27 Юни 2022понеделник08:22 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес още преди обяд над Западна България, по-късно през деня и над останалата част от страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места ще има краткотрайни валежи с гръмотевици. В отделни райони валежите ще са временно интензивни и ще има условия за градушки. След обяд вятърът ще се ориентира от запад-северозапад и ще е до умерен. Максималните температури ще бъдат между 25° и 30°, в София 27°. Днес още преди обяд над Западна България, по-късно през деня и над останалата част от страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места ще има краткотрайни валежи с гръмотевици. В отделни райони валежите ще са временно интензивни и ще има условия за градушки. След обяд вятърът ще се ориентира от запад-северозапад и ще е до умерен. Максималните температури ще бъдат между 25° и 30°, в София 27°.

Регион Струма

Кресна - твърдина на българския дух и слава

Благодарение на социалната ангажираност на местната власт и на кмета Николай Георгиев всички майки на деца до 3 години получават безплатна храна от млечната кухня

/ брой: 115

автор:Петрана Сомлева

visibility 1974

Ако пътувате на юг от Благоевград покрай Кресненския пролом на река Струма, непременно ще минете през едно китно българско градче, сгушено в полите на красивия Пирин. Това е Кресна - твърдина на българския дух и българската слава. Тук, в храм-паметник "Св. Иван Рилски", се намира единствената в Югозападна България костница на падналите за свободата на Родината български герои от Междусъюзническата и Първата световна война. Тук е родното място на Яне Сандански, на приятеля на Вазов, революционера и учителя Стефан Карчев, на големия български просветител, общественик и борец за църковна независимост Спас Харизанов. Тук са корените на големите български родове Харизанови и Димови, а от последния произлиза авторът на "Поручик Бенц", "Осъдени души" и "Тютюн" - писателят Димитър Димов. Тук, най-напред от цялата българска земя, още на 22 октомври 1870 г., е изгонен гръцкият владика, за да започне местният свещеник поп Томан Милев да извършва църковно служение на български език. И още, и още... Легендата за величавия подвиг и юнашката сила на местните хора има едно име в българската история - Кресненско-Разложкото въстание от 1878 г. (Повече исторически факти , документи и разкази на наследници на въстаници можете да намерите на специално създадената от община Кресна страница във фейсбук "Кресненско-Разложко въстание".)

За епохата, предхождаща онова велико време, още през 1930 г. разказва в сп. "Македонски преглед" известният български революционер и строител на нова България Пантелей Урумов. Той пише: "Населението на този край е едро, снажно, здраво и бодро. То се носи облечено в черно облекло. А жените са хубави и червени като ябълки, спретнати, работливи, чисти, интелигентни. Въ този край няма оная сиромашия, която я има в полските места. Въ облеклото на жените има едно украшение, състояще се от червени гайтани, които китно са обшити по сукмана."

Кресненци са силни и свободолюбиви

Населението на този край знае как се брани българската земя и българската духовност! Ако днес имате сгода да спрете след уморително пътуване по "фиордите" на дефилето, за да се освежите или да похапнете вкусно, вгледайте се в очите на вашите домакини и непременно ще откриете искрица от огъня на бунтовните им прадеди. Те не търпят лицемерието и за разлика от общоприетата теза, че в малките населени места цари страх и униние, те са истински пример за гражданско общество. За това говори видеото от проведеното на 31 юли 2016 г. общо събрание на населението, което трябваше да реши "ЗА" или "ПРОТИВ" водната асоциация в Благоевградско. Повече от 3000 ръце като една се вдигнаха, за да кажат "НЕ" и така запазиха собствеността върху водата на Кресна. Да припомним и за протестите, свързани с нуждата от поставяне на радар и завишения (легнали полицаи) на Главен път Е79, за да се разреши проблемът с автокатастрофите, или за бунта срещу намеренията на кабинета "Борисов 2" да изгради бежански лагер на територията на бившите поделения в града.

Откъде идва силата на тези хора? Отговорът е, че идва не само от това, което се каза за тях, но най-вече от ангажимента на кмета на общината Николай Георгиев, който отстоява техните права и интереси така, както повелява кметската клетва. Неслучайно Николай Георгиев бе избран за "Кмет на гражданите" през 2017 г. След огромния пожар в Пирин, лично той инициира националната кампания сред българските общини в подкрепа на пострадалите от селата Стара Кресна и Ощава. Само за месеци останалите без подслон възрастни получават нов дом и покъщнина, без да са чакали помощ от държавата и това окончателно наклонява везните в националния избор. Но онова, което истински трогва в тази история, е грижата, която проявява един човек за всеки член на своята общност. Всеки от пострадалите разбра, че не е забравен и не е излишен!

Малко хора знаят, че благодарение на кмета Кресна е единствената община в България, в която всички майки на деца до 3 години получават напълно безплатно храна от млечната кухня. Още на първото заседание на новосформирания общински съвет през далечната 2015 г. групата на общинските съветници от управляващата коалиция "Обединени за Кресна", в която водеща е БСП, се лишават доброволно от част от възнагражденията си, за да има пари за детската млечна кухня. И така е вече четвърта година. В Кресна няма Великден или Коледа, на която всички пенсионери, без оглед на това каква пенсия вземат, да не са получили пакет с най-необходимото за празника и с лично послание от кмета. 

Така е в Кресна! Тук хората се ценят едни други, защото общността е малка, сплотена и всеки е важен със своя принос за общото благо.

Нека разкажем още малко за кмета и неговата сбъдната мечта да служи на своите съграждани. Николай Георгиев е убеден социалист. Член е на БСП от промените през 1989 г., никога не е странял от проблемите на хората и винаги е помагал на нуждаещите се. Преди да се закълне за кмет през 2015 г. има успешен бизнес в областта на търговията и комуналните услуги. Още в началото на мандата приканва за организирани действия и инициира подписка до Народното събрание, правителството и президента за обезопасяване на Главен път Е79 в района на Кресна. При непреставащ обществен натиск проблемът, отнел десетки човешки животи и нерешаван с десетилетия, намира решение само година по-късно.

През 2018 г. Николай Георгиев получава приза

"Най-социалния кмет"

На местните избори през 2015-а печели убедително, но постига и още нещо значимо за БСП. В предишния мандат в местния парламент няма нито един социалист. След изборите социалистите са с пълно мнозинство. Това се случва, въпреки че на втория тур в Кресна е изпратена жандармерия, без да е възникнала каквато и да е необходимост за това.

За активната си гражданска позиция и непреклонното отстояване на интересите на община Кресна през 2017-а Николай Георгиев е избран за "Кмет на гражданите" в категорията населени места до 20 000 жители. През 2018-а получава приза "Най-социален кмет". Признанието е заслужено, но то не може да разреши проблемите на малката община, трупани с десетилетия. Въпреки че има огромен потенциал за развитие на балнеолечение, за културен, религиозен и винен туризъм, община Кресна се задъхва от финансов недоимък.

Когато сяда на кметския стол преди четири години, Георгиев заварва "опоскана" и задлъжняла община, която се намира във фактически фалит.

Оказва се, че задълженията са близо 3 млн. лв. при 3,5 млн. лв. бюджет. Незабавно уведомява АДВФИ за проблемите и започват съдебни дела с кредиторите. Кметската администрация е принудена да изработи и съгласува с Министерството на финансите план за финансова стабилизация. Това незабавно се отразява върху изпълнението на целите. Въпреки това, само за настоящата 2019 г. асфалтираните улици в общинския център ще надхвърлят свършеното за предишните два мандата. Последният договор в тази посока е по мярка 7 "Основни услуги и обновяване на селата в селските райони" на Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г. между ДФ "Земеделие" и община Кресна. С него се осигурява  финансиране в размер на 1 169 259 лв. 

Община Кресна се включва като партньор на  община Валандово, Република Северна Македония, в проект "Изграждане на система за превенция и ранно предупреждение от наводнения" на стойност 386 295,21 евро. Проектът е съфинансиран от ЕС чрез Интеррег - ИПП Програма за трансгранично сътрудничество България-Македония.

Най-важният приоритет за кмета и неговата администрация са

младите хора и тяхното бъдеще

в общината. Всички в Кресна се гордеят с резултатите на учениците от СУ "Св. Паисий Хилендарски". През тази година ученичката от 6 клас Мариела Миразчийска спечели първо място на Националната олимпиада по география и икономика. Местната администрация не спира в търсенето на възможности за подобряване на материалната база за учениците и предоставяне на по-добри условия за обучение и творчество.

По мярка 7 на Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, община Кресна получи финансиране от 1 943 457,11 лева за изпълнението на дейностите по вече одобрен проект за ремонт на сградата и прилежащото пространство в двора на Средно общообразователно училище "Св. Паисий Хилендарски". Успешната реализация на проекта ще има огромно значение за задържането на младите хора и превръщането на средищното училище в модерен център за образование и развитие, а поетапното изпълнение на дейностите и завършването на цялостната реконструкция и модернизация ще дадат на общината увереността, че притежава една от най-модерните образователни институции в Благоевградска област.

Всяка година, в дните около Деня на детето, в общинския център се провежда детски фолклорен фестивал. Благодарение на персоналния ангажимент на кмета и с подкрепата на местните спонсори Детски фолклорен фестивал "Веселяче" е международно събитие с огромно значение за професионалното израстване на младите фолклорни изпълнители от Балканските страни. За имиджа на фестивала допринася и ежегодното присъствие в журито на едни от най-големите звезди на българската популярна музика. На 1 и 2 юни 2019 г. на "Веселяче" в Кресна дойдоха групи от Румъния, Гърция, Босна и Херцеговина, Северна Македония и стотици млади таланти от страната. 

През настоящия мандат беше направено много за развитието на масовия спорт. Възроден беше шахматният клуб "Перун", който вече печели награди. В най-голямото село - Долна Градешница, бе възстановен местният футболен клуб ФК "Градешница". Още по-категорични са резултатите на ФК "Перун" от Кресна, който преди дни преодоля баражите и от есента ще бъде част от Трета Югозападна аматьорска футболна лига. В началото на май 2019 г. бе подписан договор за финансиране в размер на 97 789,84 лв. между ДФ "Земеделие" и община Кресна за изграждане на ново мултифункционално игрище за групови игри и футбол с размери 20 на 40 м. 

Бързеите на река Струма в района предлагат изключителна атракция за любителите на адреналина. През активния рафтинг сезон само тук могат да се изпитат неповторими емоции от спускането шеметно с лодка по течението на реката през Кресненския пролом. Изживяването е изключително и оставя спомени за цял живот. Не пропускайте да го направите, съветват местните хора любителите на екстремни спортове. 

През април тази година бе направена първата копка на нова компостираща инсталация за разделно събиране на зелени и биоразградими отпадъци, инсталации за предварително третиране на битови отпадъци и съпътстваща инфраструктура за управление на отпадъците на общините Сандански, Струмяни и Кресна. Тя ще се изгражда със средства по приоритетна ос "Отпадъци" на Оперативна програма "Околна среда", а грантът възлиза на 9 368 737,16 лв., разказват с гордост местните хора.

Голямо природно богатство за община Кресна са минералните извори, локализирани в четири основни находища - между Кресна и с. Долна Градешница, между с. Стара Кресна и с. Ощава, при селата Горна Брезница и край с. Влахи, като с най-голямо значение са Градешките и Ощавските извори. 

Ако имате желание да инвестирате на територията на общината, в Кресна ще ви посрещнат с внимание и ще проявят интерес към вашето предложение.

Не се очаква поскъпване на хляба, захарта или олиото

автор:Дума

visibility 110

/ брой: 122

Рекорден брой участници в празника на черешата в Кюстендил

автор:Дума

visibility 97

/ брой: 122

30% ръст на чуждите туристи по Черноморието

автор:Дума

visibility 72

/ брой: 122

Следващите санкции удрят руското злато

автор:Дума

visibility 110

/ брой: 122

РСМ може да не получи ново предложение

автор:Дума

visibility 97

/ брой: 122

Солун влезе в червената КОВИД-зона

автор:Дума

visibility 70

/ брой: 122

Изпитът като стрес

автор:Деси Велева

visibility 86

/ брой: 122

(Д)Еволюция

автор:Таня Глухчева

visibility 60

/ брой: 122

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ